Opera predstavila turbo Operu 10

Norveška kompanija Opera Software objavila je prvog septembra Operu 10, najnoviju verziju svog čitača Weba za stone računare s ugrađenom kompresijom strana i trakom s jezičcima koja automatski prikazuje sličice otvorenih strana.

Ovaj besplatni čitač Weba može se preuzeti u verzijama za Windows, Mac OS X i Linux na preko 40 jezika s Web lokacije ove kompanije čije je sedište u Oslu.

Kompanija tvrdi da kompresiona mašina programa, nazvana Opera Turbo, zahvaljujući tome što „u letu“ komprimuje strane s Weba, može osetno da ubrza spore veze kao što su one modemske ili preopterećene širokopojasne veze. Njeni testovi su pokazali osmostruko poboljšanje performansi u odnosu na rivalske čitače. „Opera Turbo je naša najnovija inovacija koju bi svako trebalo da isproba, jer se svi tu i tamo srećemo sa sporim vezama“, izjavio je izvršni direktor Opera Softwarea, Jon fon Tečner.

Na čelu vidljivih promena je prerađena traka s jezičcima, čije se dimenzije mogu menjati povlačenjem. Sadržaj svake strane prikazuje se sličicom na jezičku. Traka se može odvući i na ivicu prozora čiatača – što je zgodno ukoliko imate širok monitor.

Jedan od najupadljivijih detalja kojeg nema u ovoj verziji je Opera Unite, tehnološka platforma predstavljena sredinom juna koja Operi dodaje kompaktan Web server i omogućava korisnicima da dele datoteke, fotografije i muziku bez posredničkih usluga. Opera Unite ostaje u kompanijskim laboratorijama i mada zahteva Operu 10, još uvek nije uklopljena u čitač. Kada će se to desiti još nije obznanjeno.

Ovaj čitač još uvek bije bitku kojom nastoji da pridobije korisnike. Prema podacima američke kompanije Net Applications koja prati metriku Weba, Opera trenutno zauzima 2,1% tržišta čitača Weba (irska kompanija StatCounter u avgustu je izmerila da je udeo Opere iznosi 2,7%). S ovim rezultatom Opera je na petom mestu, iza Mozillinog Firefoxa, Appleovog Safarija i Googleovog Chromea, koji svi zajedno kaskaju za Microsoftovim Internet Explorerom koji je daleko ispred svih.

Međutim, Opera je ove godine često bila u vestima, ali ne zbog svojih tehnoloških poteza, već zbog svoje uloge u antimonopolskom sporu koji Evropska unija vodi protiv Microsofta.

Opera je u decembru 2007. podnela žalbu evropskim zakonodavcima tvrdeći da dominanatna pozicija Internet Expolorera šteti Webu, što je otvorilo istragu koja je u januaru ove godine rezutirala optužbom EU da Microsoft nezakonito štiti IE od konkurencije tako što ga ubacuje u Windows. Ovog leta, posle nekoliko prethodnih ustupaka, Microsoft je objavio da će u Windows ubaciti „birački ekran“ koji će korisnicima omogućavati da izaberu koji će od pet ponuđenih čitača koristiti, uključujući i Operu.

Evropska unija još nije donela konačnu odluku povodom Microsoftovog predloga.

newsmaster