ČAROBNI IZLOZI – PREVEROVA SFERA

Od 12. decembra 2012. do 2. februara 2013.

Francuski institut, Knez Mihailova 31

Beograd

 

Otvaranje izložbe: sreda 12. decembra u 18 sati

 

Veliki  francuski pesnik Žak Prever ne prestaje da inspiriše generacije mladih i starijih. Ovogodišnji, četvrti po redu Čarobni izlozi, okrenuli su se Preverovim pesmama i u njima pronašli inspiraciju za izloge Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici.

Pre tri godine Francuski institut je započeo saradnju sa Solin d’Abovil. Ova francuska dizajnerka, stručnjak za umetnost izloga, umetnička je direktorka prestižnih projekata za luksuzne modne i dizajnerske kuće. Želja joj je da prenese svoje znanje mladima i da im pomogne na njihovom profesionalnom putu. Radi svake godine sa grupom studenata sa Akademije lepih umetnosti, u saradnji sa arhitektom Draganom Marković.

Prve godine Solin d’Abovil je sa studentima radila na temu bajke i knjige, zatim na temu muzičke kutije, sa olovnim vojnikom i balerinom, a posle toga su joj inspiracija bile basne Žana de Lafontena. Ove godine je sa studentima odabrala četiri pesme Žaka Prevera i igrajući se sa svetlošću i senkama pretočila ih u čarobni svet koji pobuđuje maštu prolaznika, velikih i malih.


Svi oni koji su posetili Pariz na kraju godine, u vreme novogodišnjih praznika, imali su priliku da zastanu pred okićenim i animiranim izlozima velikih robnih kuća. Francuski institut na svoj način obeležava ovu prazničnu tradiciju.

Naravno da će izložba biti prilika da organizujemo i mnoge aktivnosti: đačke posete, radionice kolaža ili kaligrafije, kao i posebno veče poezije 5. februara na koje pozivamo sve da zajedno proslavimo Preverovu sferu!

Ovaj projekat je dobio podršku banke Crédit Agricole Srbija.

 

Solin d’Abovil (Soline d’Aboville) je specijalista za dizajn izloga za najveće luksuzne marke. No njeno insteresovanje ogleda se pre svega u postavkama predmeta u čarobnim i originalnim prostorima. Potpuno predata svojoj strasti, tumači svet klijenta na poetičan način zahvaljujući maštovitim ali jasnim porukama. Završila je studije scenografije na Visokoj školi za primenjenu umetnost u Parizu (ENSAD) i započela je karijeru sa izlozima za kućuCartier, da bi nastavila sa kreiranjem izloga kuće Louis Vuitton i Dior. Osmislila je Vuitton-ov paviljon na Svetskoj izložbi u Šangaju 2010. godine, nedavno predstavila nakit i satove Boucheron na pariskoj Fashion Week kao iBaccarat kristal na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu.

Njen sajt: www.manymany.fr

Žak Prever (1900 – 1977), pesnik i scenarista, rođen u građanskoj i pobožnoj sredini u pariskom kvartu Nejiu, ne prestaje da se ruga licemerstvu, sveštenstvu i religiji, opredeljujući se za ljubav i slobodu. Učestvuje u nadrealističkom pokretu Andrea Bretona s kojim se brzo razilazi, da bi se zainteresovao za pozorište i osnovao svoju trupu zvanu Oktobar. Preverov prijatelj Žozef Kosma muzički aranzira njegovu poeziju koja postaje još popularnija zahvaljujući šansonjerima kao što su Iv Montan i Žilijet Greko. Ko danas ne poznaje pesmu Barbara ili Uvelo lišće…? No, Žak Prever je manje poznat kao autor umetničkih knjiga i kolaža koje je realizovao zajedno sa Pablom Pikasom, Maksom Ernstom, Markom Šagalom, Žoanom Miroom…

 

Žak Prever je napisao scenarije i dijaloge za velike poetske realističke filmove koje su između 1935. i 1945. godine režirali Žan Renoar i Marsel Karne. Pošto objavljuje zbirku „Reči“ 1946. godine počinju da ga smatraju velikim narodnim pesnikom i dive se njegovom jednostavnom jeziku, igrama reči, humoru i himnama slobodi. Pošto je proveo veliki deo života u Parizu, povlači se u gradić Omonvil la Petit u blizini La Manša gde umire 1977. godine. Danas je njegova kuća otvorena za posetioce.

newsmaster