Windows 7 duplo skuplji u EU nego u SAD

Sudeći prema Microsoftovim podacima, evropski korisnici računara će plaćati za Windows 7 duplo više od američkih, i pored toga što će se novi operativni sistem u Evropi isporučivati bez Internet Explorera.

Kad se Windows 7 pojavi 22. oktobra, verzija Windows 7 Home Premium, verovatno najpopularnije od tri izdanja koja će se pojaviti u maloprodaji, koštaće u Evropskoj uniji 120 evra, a u Velikoj Britaniji koja je zadržala svoju valutu 80 funti (169, odnosno 132 USD prema kursu od 27. juna). Američki potrošači plaćaće isti softver 120 dolara kad 11. jula istekne aktuelni period pretprodaje. Ovo znači da će za Home Premium Upgrade stanovnici EU plaćati 41% više od kupaca u SAD, a Britanci 10%.

Ostala izdanja prodavaće se sa još većom razlikom u ceni. Windows 7 Professional, ključno maloprodajno izdanje za preduzeća, koštaće 285 evra (400 dolara) odnosno 190 funti (314 dolara). Drugim rečima, kupci u EU plaćaće Windows 7 dvostruko više od američkih kupaca jer će cena u SAD biti 200 dolara, a Britanci 57% više.

Najviša kategorija Windows 7 Ultimate koštaće 220 dolara u SAD, a 300 evra u EU (420 dolara) ili 91% više, a 230 funti (330 dolara) u Velikoj Britaniji, ili 50% više.

Jedan od razloga zbog kojih će Microsoft Evropljanima naplaćivati više za Windows 7 je slab dolar. Prošle nedelje jedan evro je vredeo 1,41 dolar, što je najlošiji odnos dolara prema evru u poslednjih mesec dana.

Evropski korisnici će plaćati više za manje, jer je Microsoft odlučio da izbaci Internet Explorer 8 (IE8) iz Windowsa 7 u nastojanju da ugodi evropskim antimonopolskim regulatorima, koji još uvek mogu da ga nateraju da preduzme drastičnije mere.

Ranije ovog meseca Microsoft je objavio da će izbaciti IE8 iz Windowsa 7 za kupce u Evropskoj uniji i isporučivaće im verziju označenu kao Windows 7E, a proizvođači računara će sami odlučivati koji program ili programe će instalirati umesto IE8.

Međutim, Windows 7E predstavlja poseban problem korisnicima koji hoće da pređu na novi sistem sa Windows Viste, jer Microsoft korisnicima u EU neće dozvoliti nadogradnju koja bi ostavila neku verziju Intrenet Explorera na računaru (tzv. nadogradnja „in-place“), pa im stoga neće prodavati izdanja za nadogradnju (Upgrade). Umesto toga prodavaće im „puna“ (Full) izdanja, koja su obično skuplja, ali po cenama nadogradnje (ranije navedene cene za puna izdanja u Evropi jednake su cenama nadogradnji u SAD).

Nije još jasno da li će ovaj Microsoftov potez omekšati evropske zvaničnike. Mada većina analitičara izbacivanje IE8 vidi kao veliki ustupak, evropska antimonopolska agencija tu ideju nije prihvatila s naročitim žarom. „Umesto većeg izbora Microsoft je izabrao da ponudi manje“, objavila je Evropska komisija u svom saopštenju posle Microsoftove najave od 11. juna.

EU bi više volela rešenje u kome bi se pri prvom povezivanju na Internet pomoću Windowsa 7 pojavio birački ekran sa više opcija za čitač Weba, uključujući IE, Firefox, Safari i Operu. Microsoft i proizvođači računara su tu ideju odbacili zbog potencijalnih problema s podrškom.

Korisnici u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj moći će ograničeno vreme da kupuju Windows 7 sa velikim popustom počev od 15. jula, po sličnom programu koji je krajem juna pokrenut u SAD, Kanadi i Japanu (u SAD i Kanadi popust će važiti do 11. jula, a u Japanu do 5. jula). Pretprodajni popust će sniziti cenu Windowsa 7 Home Premium na 50 funti u Velikoj Britaniji odnosno 50 evra u Francuskoj i Nemačkoj do 14. avgusta, ukoliko bude dovoljno zaliha. Windows 7 Professional će koštati 100 funti u Velikoj Britaniji, odnosno 110 evra u Francuskoj i Nemačkoj.

|Search: Find More About Windows 7 duplo skuplji u EU nego u SAD|