Evropa se protivi spajanju Oraclea i Suna

Evropski zakonodavci su prošlog četvrtka zatražili da se odloži predloženo Oracleovo preuzimanje kompanije Sun Microsystems, navodeći da bi to moglo ugroziti razvoj popularnog i besplatnog programa za baze podataka MySQL čiji je vlasnik Sun.

Odluka Evropske komisije da proširi istragu o ovom ugovoru vrednom 7,4 milijarde dolara posebno je delikatna kad se ima na umu da je američko ministarstvo pravde već odobrilo spajanje ovih kompanija. Američki zakonodavci su imali izvesnih primedbi na tržišnu moć Oraclea u pojedinim oblastima poslovanja, ali ih je manje od Evropljana zabrinjavao softver otvorenog koda.

EK je pokrenula istragu svega nekoliko dana pošto je istraživačka kompanija IDC objavila izveštaj u kome pokazuje da je Sun u drugom tromesečju zabeležio 37% manji prihod od prodaje servera (ostvario je ukupno 981 milion dolara), što je najveći pad među proizvođačima servera.

Analitičari su uočili i da su IBM, Hewlett-Packard i drugi proizvođači servera, agresivno navalili na Sunove korisnike i ponudli im ugovore o prelasku na svoje sisteme kako bi iskoristili neizvesnost koja se pojavila u vezi s Oracleovom namerom da kupi Sun.

IBM i HP su takođe zabeležili pad prodaje u drugom tromesečju, ali je on nešto manji. IBM-ova prodaja je opala za 26% a HP-ova za 30%, navodi IDC.

Evropska komisija je i ranije dolazila u sukob s odlukama američkog pravosuđa. Protivila se spajanjima američkih kompanija u nekoliko navrata, ali je 2003. decidno odbacila spajanje General Electrica i Honeywella iako su ga američke vlasti odobrile, jer bi GE u tom slučaju „postao previše dominantan na tržištu avionskih motora“.

U proteklih nekoliko godina bivši i sadašnji komesari EU za tržišno nadmetanje, Italijan Mario Monti i Holanđanka Neli Krus, sukobljavali su se s američkom stranom i oko toga treba li naterati Microsoft da promeni svoj operativni sistem Windows.

Američki i evropski zvaničnici nadležni za antimonomopolsku tematiku, češće su se slagali nego što su se razlikovali u svojim ocenama. Suprotstavljeni stavovi pojavili su se u svega nekoliko slučajeva i pravni stručnjaci ih pripisuju pre svega razlikama u senzitivitetu. Čak i posle promene administracije u Vašingtonu, Amerikance manje zabrinjava eventualni rast cena posle spajanja, dok su Evropljani naklonjeniji zaštiti potrošača i uvereni da će njihova intervencija imati pozitivnije posledice.

Oracle se i ranije nalazio na udaru evropskog pravosuđa ali je uspeo da prevlada početna protivljenja. Pre pet godina, 2004, Komisija je odobrila Oracleu da kupi kompaniju PeopleSoft bez ikakvih preduslova, pošto je prethodno sprovela detaljnu istragu kakvu trenutno sprovodi i povodom njegove namere da kupi Sun. Sledeće godine odobrila je Oracleu da kupi Siebel Systems, opet bez ikakvog uslovljavanja.

U najavi objavljenoj prošlog četvrtka, komesarka Neli Krus upozorila je da bi kupovinom Suna Oracle mogao ugroziti važan softverski proizvod čiji je vlasnik Sun. Taj proizvod, baza MySQL, najšire je korišćeni softver za baze podataka na svetu koji koristi ogroman broj kompanija i nadmeće se na tržištu sa softverom kompanije Oracle. Krusova kaže da je očuvanje pristupa ovom softveru otvorenog koda od vitalnog značaja za ceo svet, uključujući Evropu.

„U trenutnom ekonomskom kontekstu sve kompanije tragaju za IT rešenjima prihvatljive cene i sistemi zasnovani na softveru otvorenog koda sve više se javljaju kao prava alternativa patentiranim rešenjima“, rekla je Neli Krus. Ona smatra da je potrebna detaljnija istraga kako bi se obezbedilo da takve alternative ostanu na raspolaganju i ubuduće. „U svojoj istrazi Komisija će se pozabaviti s nekoliko problema uključujući i Oracleove namere u pogledu daljeg razvoja baze MySQL kao softvera otvorenog koda.“

Tržište baza podataka je koncentrisano na praktično tri velika konkurenta koji nude svoje patentirane baze – Oracle, IBM i Microsoft – i kontrolišu oko 85% tržišta u pogledu prihoda, navodi se u izjavi Komisije. Oracle je predvodnik na tržištu patentiranih baza, a Sunov MySQL je vodeći među proizvodima otvorenog koda. Oracleove baze i Sunov MySQL „nadmeću se direktno u mnogim sektorima tržišta baza podataka i očekuje se da će MySQL zahvaljujući rastu funkcionalnosti predstavljati sve moćnijeg takmaca“, navodi Komisija.

Komisija ima rok da najkasnije do 19. januara odluči hoće li odobriti ugovor o kupovini ili će izdati nalog da se on blokira.

newsmaster