Otvorena Sinergija 16! – Sinergija IT i biznisa i digitalna transformacija kao preduslov razvoja i konkurentnosti

Sinergija 2016

Beograd, 17. okotobar 2016. godine – Najveća i najuticajnija konferencija posvećena informaciono-komunikacionim tehnologijama – Sinergija 16 – svečano je otvorena u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Ovogodišnja Sinergija, koja će tokom naredna tri dana pod sloganom „Integrated Destination“ ugostiti veliki broj poslovnih ljudi, IT eksperata, predstavnika javnog i privatnog sektora, otvorena uvodnim izlaganjem Željka Vujinovića, generalnog direktora Microsofta za Srbiju i Crnu Goru.

„Mi u Microsoftu verujemo da digitalna transformacija nije budućnost, ona već uveliko menja svet koji nas okružuje. Savremena tehnološka rešenja redefinišu načine na koji učimo, komuniciramo jedni sa drugima, ili radimo. Zbog toga je naša misija da svojim proizvodima i uslugama pružimo svima mogućnost da postignu više. U skladu sa tim i ove godine, sa ponosom, organizujemo Sinergiju kao mesto na kojem se susreću sadašnjost i budućnost“, izjavio je Vujinović.
zeljko_vujinovic_microsoft_ben_armstrong

O tome kako svet koji nas okružuje menjaju naši IT inženjeri, govorio je Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra Microsofta u Srbiji koji je predstavio neke od globalno priznatih projekata na kojima radi tim od 200 naših eksperata, među kojima su  SQL server, Math Scenario i OneNote Universal, kao i čuveni HoloLens, koji se delimično razvija upravo u Srbiji.

„Činjenica da mi ovde razvijamo proizvode koji svoju primenu nalaze širom sveta, već deceniju unazad trasira put Srbije na tehnološkoj mapi sveta i nedvosmisleno potvrđuje da su informacione tehnologije preduslov razvoja čitavih ekonomija, i da je digitalna transformacija u svim sferama neophodna kako bismo ostvarili konkurentnost na globalnom tržištu“ – istakao je Tomić.

Ben Armstrong, Principal Program Manager u Microsoftu, objasnio je prisutnima zašto je baš sada pravo vreme za sve koji se bave razvojem informacionih tehnologija, kao i kako najbolje pratiti neprestane promene u ovoj sferi.

U skladu sa glavnom temom konferencije – digitalnom transformacijom i njenim rastućim uticajem na sve aspekte biznisa, Sinergija 16 više nego ikada pre potencira poslovno orijentisana predavanja i diskusije, pa će tehnički dani konferencije doneti veliki broj tema posvećenih upravo sinergiji IT-a i biznisa. Poslednji, Biznis dan konferencije doneće diskusije koje će za temu imati digitalizaciju privrede, obrazovanja, najadekvatnije modele transformacije, ulogu privatno-javnih parterstava i start up-ova u ovom procesu, kao i konkretne primere uspešnih transformacija u našoj zemlji.

Agendu drugog i trećeg dana Sinergije možete naći na https://www.mssinergija.net/sr/sinergija16/agenda/Pages/Agenda.aspx?d=2 i https://www.mssinergija.net/sr/sinergija16/agenda/Pages/Biznis-Dan.aspx

***

O Microsoftu

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq “MSFT”) je svetski lider u pružanju računarskih tehnologija uključujući softver, usluge i rešenja koja korisnicima i kompanijama pomažu da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podružnice, uključujući Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge uređaje. Microsoft u Srbiji počeo je sa radom 2002. godine. Te godine su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Od svog osnivanja do danas, Microsoft u Srbiji ostvario je zavidne rezultate, definišući tako značajne pomake u razvoju lokalnog IT tržišta. Svesni da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku Uniju, lokalna kancelarija posvetila se kontinuiranom radu na legalizaciji softvera u Srbiji i borbi protiv piraterije. U septembru 2005. godine, Microsoft je otvorio razvojni centar u Beogradu (Microsoft Development Center Serbia – MDCS). Otvoren kao četvrti razvojni centar Microsofta u svetu, MDCS tim danas čini više od 200 perspektivnih, mladih ljudi, vrhunskih stručnjaka iz oblasti kompjuterskih nauka i primenjene matematike. Prosečna starost tima je ispod 30 godina. Zahvaljujući kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji. MDCS nastao je sa idejom da, angažovanjem talenata iz Srbije i regiona, uzme aktivno učešće i doprinese razvoju novih Microsoft tehnologija. Svaki član MDCS tima svojim idejama i posvećenošću utiče na veliki broj ljudi, menjajući njihov pogled na svet i olakšavajući njihov svakodnevni život. Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, što dodatno promoviše Srbiju i ucrtava je kao stratešku tačku na tehnološkoj mapi sveta.

Izvor:  Microsoft ( Darko Bogojević, Communications and Philanthropies Lead for Serbia and Montenegro )

newsmaster