Sinergija 16 završena Biznis danom – Saradnjom u digitalnim transformacijama do stabilnog i održivog progresa

Beograd, 19. oktobar 2016. godine – Naznačajnija regionalna biznis-IT konferencija – Sinergija 16 – završena je upravo održanim Biznis danom, u beogradskom hotelu Crowne Plaza. Digitalnoj transformaciji, kao glavnoj temi ovogodišnje Sinergije, posvećena su brojna predavanja i sesije, dok je centralno mesto Biznis dana pripalo panelu „Digitalna transformacija poslovanja“, na kome su učestvovali predstavnici državnih institucija, javnih preduzeća i privatnih kompanija iz Srbije.

Sa ciljem unapređenja dijaloga među ključnim donosiocima odluka važnih za ICT industriju i razvoj privrede, uprave i obrazovanja u zemlji, panel je aktuelizovao teme digitalizacije privrede i obrazovanja, prikazivanjem najadekvatnijih modela transformacije, ulogom privatno-javnih partnerstava i start up-ova u ovom procesu, kao i načinima na koji se uspešno mogu prevazići problemi na ovom putu. Učesnici panela bili su: Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Snežana Marković, pomoćnik ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Miodrag Kostić, predsednik kompanije, MK Grupa, Predrag Ćulibrk, generalni direktor kompanije Telekom Srbija, Branko Milutinović, CEO i suosnivač kompanije Nordeus i Željko Vujinović, generalni direktor Microsofta Srbija i Crna Gora.

„Digitalna transformacija otvara brojne prilike za razvoj celokupnog društva, i mi u Microsoftu usredsređeni smo na pomoć svim akterima da ih iskoriste, u nastojanju da uvek opravdamo poverenje korisnika. Verujemo da je jedini način za građenje uspešnih i dugoročnih partnerstava pronalaženje adekvatnog rešenja za svaki pojedinačni izazov. Sprega države, privrede i obrazovanja ključan je preduslov za uspeh procesa digitalnih transformacija i verujemo da smo je ovogodišnjom Sinergijom značajno ojačali“, izjavio je Vujinović.

Zaključak svih učesnika panela je da različiti aspekti društva moraju da sarađuju kako bi započet proces promena tekao što efikasnije. Od transformacije obrazovanja do sveobuhvatne implementacije savremenih tehnoloških rešenja u privredi, partnerska saradnja svih sektora ključ je uspešnih digitalnih transformacija.

Poseban gost ovogodišnje Sinergije bio je i Michael Kogeler, generalni direktor Microsofta za CEE Multi Country region sa 15 zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Kogeler je na keynote prezentaciji sa učesnicima konferencije podelio viziju o tome kako Microsoft vidi svet za 10 godina, svoje viđenje oblasti u kojima već danas treba početi sa digitalnim transformacijama, kao i u kojoj meri je budućnost već prisutna kroz spregu digitalnog i fizičkog sveta.

U skladu sa jednim od osnovnih ciljeva Microsofta, u okviru zasebne celine pod nazivom EDU Sinergija, prikazani su najbolji primeri primene IT rešenja u obrazovanju. Kroz nekoliko panela predstavljene su digitalne platforme i alati za sve nivoe edukacije, dok je kreativnim radionicama obeležena inicijativa EU Code Week, sa ciljem da pisanje programskog koda i digitalnu pismenost učini dostupnim svakome, a posebno deci, na zabavan i intuitivan način.

***

O Microsoftu

Osnovana 1975. godine, kompanija Microsoft (Nasdaq “MSFT”) je svetski lider u pružanju računarskih tehnologija uključujući softver, usluge i rešenja koja korisnicima i kompanijama pomažu da ostvare svoj puni potencijal. Microsoft se odnosi na Microsoft Corp. i njene podružnice, uključujući Microsoft Mobile Oy, koja razvija, proizvodi i distribuira Lumia, Asha i Nokia X mobilne telefone i druge uređaje. Microsoft u Srbiji počeo je sa radom 2002. godine. Te godine su predstavnici Vlade Republike Srbije potpisali sporazum o strateškoj saradnji u oblasti IT-ja sa Bilom Gejtsom. Od svog osnivanja do danas, Microsoft u Srbiji ostvario je zavidne rezultate, definišući tako značajne pomake u razvoju lokalnog IT tržišta. Svesni da je smanjenje stope piraterije jedan od preduslova ulaska Srbije u Evropsku Uniju, lokalna kancelarija posvetila se kontinuiranom radu na legalizaciji softvera u Srbiji i borbi protiv piraterije. U septembru 2005. godine, Microsoft je otvorio razvojni centar u Beogradu (Microsoft Development Center Serbia – MDCS). Otvoren kao četvrti razvojni centar Microsofta u svetu, MDCS tim danas čini više od 200 perspektivnih, mladih ljudi, vrhunskih stručnjaka iz oblasti kompjuterskih nauka i primenjene matematike. Prosečna starost tima je ispod 30 godina. Zahvaljujući kompaniji Microsoft, svi oni su ostali u Srbiji. MDCS nastao je sa idejom da, angažovanjem talenata iz Srbije i regiona, uzme aktivno učešće i doprinese razvoju novih Microsoft tehnologija. Svaki član MDCS tima svojim idejama i posvećenošću utiče na veliki broj ljudi, menjajući njihov pogled na svet i olakšavajući njihov svakodnevni život. Svi Microsoft projekti razvijeni u Srbiji su priznati od strane kompanije Microsoft i miliona korisnika na globalnom nivou, što dodatno promoviše Srbiju i ucrtava je kao stratešku tačku na tehnološkoj mapi sveta.

Izvor : Microsoft