Učenice iz Srbije pridružile se svojim vršnjakinjama u prvom Microsoft AI kampu u Evropi

Microsoft logo

Alisa je devojčica koja ne prestaje da sanja, uvek traži nova iskustva i željna je znanja. Radoznala je, kreativna, i nepokolebljivo uverena da stvari uvek mogu biti bolje. Svi mi poznajemo poneku Alisu, i želimo da ostvari snove koje je stvorila za sebe u Zemlji čuda. A s njenim idejama i odlučnošću, ta Zemlja čuda može postati stvarnost!

Sa ciljem da devojčicama pruži priliku da budu inspirisane i bolje razumeju kako svet veštačke inteligencije (AI) menja naš svet, savremena verzija “Alise” bi bila smeštena u prvom redu Microsoftovog jedinstvenog AI kampa.

Po prvi put u ovom delu sveta, sa temom “Alisa zamišlja budućnost – kako veštačka inteligencija utiče na način na koji posmatramo svet” Microsoft je organizovao četvorodnevni seminar koji se održao u Grčkoj od 27. do 30. avgusta 2018. Osnovni cilj kampa je da bio inspiriše više od 160 učenica od 15 do 17 godina da se posvete svom interesovanju za nauku i tehnologiju, rušeći mitove koji okružuju karijere u STEM-u (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) i motivišući ih da preuzmu kontrolu nad svojim budućim karijerama i ostvare svoje snove.

Među svojim vršnjakinjama iz Evrope, našlo se i pet devojčica iz Srbije, koje su tokom četiri dana bile u prilici da čuju inspirativne priče žena koje su izgradile karijeru u STEM-u, da nauče kako se programira i sklapa robot, i najvažnije, da uvide da ne postoje prepreke da grade svoju budućnost u čemu god žele i da ispune svoje snove.

Microsoft čvrsto veruje da su inovacije i napredak mogući samo ukoliko je svakom pojedincu omogućeno da postigne više za sebe i zajednicu u kojoj živi. Aktivna podrška devojčicama i mladim ženama da se uključe u STEM nauke ključan je korak upravo u kreiranju održive budućnosti i napretka koje savremena tehnološka rešenja pružaju svima.  To je deo naše misije, kako globalno, tako i u Srbiji i drago nam je da, kroz brojne programe i inicijative koje sprovodimo zajedno sa profesorima, učenicima i obrazovnim institucijama, uspevamo u toj misiji“ – rekla je Jelena Ružičić koja je u Microsoftu u Srbiji zadužena za programe edukacije.  

Prema nedavnim istraživanjima koje je sproveo Microsoft, uprkos činjenici da se tehnologija razvija i stvara izuzetne mogućnosti za profesionalni razvoj, samo 42% devojčica je reklo da bi u svojoj budućnosti razmotrile karijeru vezanu za STEM. Brojna su objašnjenja za ovu nenaklonjenost karijerama u STEM oblastima, uključujući i percepciju 60% ispitanika da se muškarci i žene nejednako tretiraju u profesijama vezanim za STEM.

Izvor: Agencija Headline