Intel unapređuje mobilno računarstvo

Kongres MWC, Barselona, Španija, 25. februar 2013 –  Kompanija Intel najavila je danas veliki broj novih proizvoda, sistema i napora koji će poboljšati prisustvo kompanije na polju mobilnih tehnologija i predstavljanje novih uređaja i bogatijeg korisničkog iskustva.

 

Najavljeni su nova dvojezgarna Atom™ SoC (“Clover Trail+”) platforma namenjena smart telefonima i Android* tabletima, i novo globalno LTE rešenje koje će biti u prodaji u prvoj polovini godine. Najavljeni su i tehnologija „Bay Trail”, napori koje kompanija čini na predstavljanju mobilnih uređaja i smart telefona na tržištima u razvoju pomoću platforme zasnovane na Intel® Atom™ Z2420 procesoru.

 

„Danas najavljeni proizvodi nastavak su rastućeg porfolija mobilnih proizvoda kompanije Intel,” izjavio je Herman Eul, potpredsednik kompanije Intel i generalni direktor  grupe „Mobile and Communications Group“. „U poslednjih godinu dana blisko smo sarađivali sa našim partnerima kako bismo predstavili smart telefone zasnovane na Intel procesorima na tržištima više od 20 zemalja širom sveta, a takođe smo predstavili i tablet uređaj niske potrošnje zasnovan na sistemu Atom™ SoC i operativnom sistemu Windows 8.”

 

Nova, efikasna Atom™ SoC platforma

Nova Intel Atom™ platforma („Clover Trail+”) i referentni dizajn smart telefona donose vodeće performanse  niske potrošnje i odličnu autonomiju baterije. Proizvod donosi uobičajene prednosti Intel procesora, obuhvatajući visoke performanse koje vam omogućuju da uživate u nesmetanom pretraživanju Interneta, gledanju HD filmova i Android aplikacijama.

 

Dvojezgarni 32nm Intel® Atom™ procesori — Z2580, Z2560, Z2520 na raspolaganju su sa brzinama od 2.0 GHz, 1.6 GHz i 1.2GHz. Procesor poseduje podršku za tehnologiju Intel® Hyper-Threading, podržavajući četiri istovremene aplikacije i dodatno unapređujući efikasnost Atom jezgara.

 

Nova Atom platforma takođe obezbeđuje unapređene mogućnosti prikaza, obuhvatajući podršku za dve kamere, sa senzorom primarne kamere od 16 megapixela. Sistem takođe omogućuje panoramsko slikanje, mod sa 15 prikaza-po-sekundi za slike od 8 megapixela, prepoznavanje i detekciju lica u realnom vremenu i mobilno HDR slikanje sa opcijom za jasnije slikanje tokom leta.

 

Platforma takođe poseduje tehnologiju Intel® Identity Protection (Intel IPT), koja omogućava jaku, dvofaktornu autentifikaciju za zaštitu cloud usluga, kao što su online bankarstvo, online prodaja, online igrice i socijalne mreže. S obzirom da je tehnologija Intel IPT ugrađena u čip, ona može da obezbedi sigurniju zaštitu za pristup cloudu. Intel sarađuje sa kompanijama partnerima Feitian, Garanti Bank, MasterCard, McAfee, SecureKey Technologies Inc., Symantec, Vasco Data Security International Inc. i Visa Inc. kako bi ugradila ovu tehnologiju u njihove usluge.

 

Sa podrškom WUXGA ekrana od 1900×1200, platforma će omogućiti proizvodnju Android tablet uređaja  sa većim ekranima. Obuhvaćeni su takođe i podrška za Android* 4.2 (Jelly Bean), tehnologiju Intel Wireless Display, HSPA+ na 42Mbps sa Intel® XMM 6360 tankim modem rešenjem, i novim inudstrijskim standardom UltraVioletTM Common File formatom.

 

Kompanije koji će podržati platformu „Clover Trail+” namenjenu telefonima i tablet uređajima su ASUS*, Lenovo* i ZTE*.

 

Predstavljen po prvi put na sajmu CES, Lenovo IdeaPhone K900 zasnovan je na Intel® Atom™ procesoru Z2580 i omogućava bogat video, grafički i web sadržaj fantastične brzine. IdeaPhone je 6,9mm tanak i poseduje prvi 5.5-inčni full high-definition 400+ PPI ekran. K900 će biti prvi uređaj zasnovan na Atom procesoru Z2580 koji je u prodaji na tržištu. Lenovo planira da predstavi smart telefon u drugom kvartalu 2013. u Kini, a zatim i na odabranim tržištima.

 

Intel je takođe najavio svoj predstojeći 22nm Atom™ SoC („Merrifield”) za smart telefone. Proizvod će biti zasnovan na Intelovom vodećem 22nm procesu i na poptuno novoj Atom mikroarhitekturi koja će poboljšati performanse, energetsku efikasnost i trajanje baterije smart telefona.

 

Dugoročna evolucija (4G LTE)

Startegija kompanije Intel je da predstavi modem niske potrošnje  koji će raditi na višestrukim mrežama, modovima, regionima i uređajima.

 

Intel XMM 7160 je najmanje multimode-multiband LTE rešenje (LTE / DC-HSPA+ / EDGE) niske potrošnje, koje podržava veliki broj uređaja obuhvatajući smart telefone, tablet i Ultrabook™ uređaje. Globalni modem 7160 podržava 15 LTE mreža istovremeno, više nego bilo koje drugo tržišno rešenje.

 

Intel trenutno isporučuje svoje 4G LTE data rešenje sa jednim modom, a isporuka rešenja sa više modova počeće krajem prve polovine godine.

 

Intel® Atom™ platforma Z2420

Kao deo svoje strategije da iskoristi brzorastuće tržište smart telefona na tržištima u razvoju, koje će prema predviđanjima analitičara dostići 500 miliona uređaja do 2015. godine, kompanija Intel je naglasila ovaj trend sa platformom zasnovanom na Intel Atom Procesoru Z2420 (kodnog imena „Lexington”). S obzirom da je platforma predstavljena na sajmu CES, kompanije Acer* (Tajland, Malezija), Lava* (Indija) i Safaricom* (Kenija) najavile su nove uređaje.

 

Kompanija Etisalat Misr, vodeći telekomunikacioni operater sa sedištem u Egiptu i produžnica kompanije Etisalat group UAE, u saradnji sa kompanijom Intel najavila je planove za predstavljanje smart telefona Etisalat E-20 zasnovan na Intel procesorima.

Demonstrirajući fleksibilnost Atom SoC platforme, kompanija ASUS će najaviti novi Android tablet zasnovan na Intel® Atom™ procesoru Z2420.

 

Tablet uređaji zasnovani na Intel procesorima

Zasnovan na energetski efikasnom Atom procesoru Z2760, prvi četvorojezgarni Atom sistem-na-čipu („Bay Trail”) biće najmoćniji procesor današnjice, udvostručujući računarske performanse aktuelne ponude Intel tablet uređaja. Platforma „Bay Trail”, najavljena za sredinu 2013. godine, već je spremna i radi na operativnim sistemima Windows i Android.

 

Intel trenutno sarađuje sa kompanijama Compal, ECS, Pegatron, Quanta i Wistron kako bi ubrzao pojavljivanje „Bay Trail” tableta na tržištu. Intel takođe proširuje saradnju sa vodećim OEM partnerima, gradeći jake osnove za tablet uređaje zasnovane na Intel Atom procesoru Z2760, koje će predstaviti kompanije Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG Electronics i Samsung.

 

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster