BizIT – “Kako se zaštititi od hakerskih napada?“

Bizit

Danas je, na petoj po redu regionalna konferencija BIZIT „Industrija 4.0“, u sklopu bloka posvećenog rastućim pretnjama na polju sajber-bezbednosti, održan BIZIT intervju na temu „Kako se zaštititi od hakerskih napada?“ sa specijalnim gostom, H.E. Alonom Fisher-Kam, ambasador Izraela u Beogradu. Intervju sa ambasadorkom je vodio Vladimir Radunović iz Diplo fondacije.

„Velika promena u današnjem svetu sajber-bezbednosti jeste što više iza napada ne stoje samo pojedinci ili organizacije, već se često radi o organizovanim naporima čitavih država. Zbog toga je dramatično uvećan rizik u svakom smislu, a pravila igre na polju sajber-bezbednosti se praktično menjaju iz dana u dan,“ rekla je Alona Fisher-Kamm.

Otkad je Internet of Things (IoT) stupio na scenu, veoma je uvećan broj sajber napada. Finansijski napadi nisu toliko izraženi i njih je veoma malo, procentualno. Isto tako, u odnosu na broj stanovnika, Izrael je zemlja koja je najviše napadana na svetu kada je reč o sajber-napadima. Ambasadorka je naglasila važnost sofisticirane tehnologije koja je veoma važna za bezbednost zemlje, bez obzira da li se radi o fizičkom svetu ili o sajber-prostoru. Odgovarajući na pitanje kolika je bila uloga akademije i države u razvoju sajber-bezbednosti, ambasadorka je naglasila važnost sinhronizacije svih nivoa društva, uključujući državu, vojsku, akademske institucije i privatni sektor, pošto su svi oni ugroženi rizicima koji potiču iz sajber-prostora.

Izvor: PCPress

newsmaster