BizIT – „Obrazovanje za budućnost“

Bizit

Panelom „Obrazovanje za budućnost“ je okončana ovogodišnja BIZIT konferencija. Panel je imao zadatak da odgovori na pitanje koja zanimanja će nestati, koja će se vremenom pojaviti, i da li već sad imamo percepciju koja znanja i veštine će se tražiti od zaposlenih u novom vremenu?

Profesor sa Filološkog fakulteta u Beogradu, Jasmina Nikolić, održala kratko predavanje o agilnom razvoju, koje je formirano sa ciljem da formalno obrazovanje uhvati korak sa tržištem, za kojim kaska, baš kao i neformalno obrazovanje.

„Budućnost je u IT-ju, jer živimo u vremenu gde je sve IT, a na svetskom nivou postoji manjak IT stručnjaka čak 60%“ rekao je Veselin Jevrosimović koji je istakao da Comtrade ima tri sopstvene obrazovne institucije, te da je kompanija najbliža dualnom obrazovanju u svom realnom funkcionisanju i pozvao sve prisutne da što pre krenu sa poslom kako bi sticali znanja i veštine koji će im značiti u daljoj karijeri. Slobodan Bogdanović iz Endave je rekao da posebno nedostaju iskusni inženjeri oko kojih bi se gradila infrastruktura.

Dekani se nisu složili da je četiri godine studiranja mnogo, jer postoji problem savladavanja matematičkih i drugih veština koje je jako teško preneti u slučaju neformalnog obrazovanja ili kraćeg studiranja. Po mišljenju profesorke Nade Popović Perišić, najvažnija stvar je odgajati studente u kritičkom duhu, da postavljaju pitanja, da budu radoznali, umesto da se znanje deli na kašičicu. Dekan FTN-a iz Novog Sada, Rade Doroslovački je istakao da studenti sa njegovog fakulteta već od druge godine idu na praksu u preduzeća koja se bave vrhunskim tehnologijama. No, i u tom slučaju se traži jasno i definisano formalno obrazovanje. Dodao je „Formalno obrazovanje nije u dobrom stanju, već pre u alarmantnom, i hitno ga treba oporaviti“.

Izuzetno posećen panel kome je prisustvovalo više stotina učenika i studenata iz čitave Srbije su činili: prof. dr Milo Tomašević, dekan, ETF Univerziteta u Beogradu; prof. dr Rade Doroslovački, dekan FTN Univerziteta u Novom Sadu; prof. dr Nada Popović Perišić, profesor emeritus, FMK; Jasmina Nikolić, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu; Veselin Jevrosimović, Comtrade; te Slobodan Bogdanović, Head of Programme and Project Management, Endava. Moderator panela je bila Tatjana Ostojić, glavni urednik portala pcpress.rs.

„Za kraj BIZIT konferencije smo ostavili ono najvažnije, a to su mladi koji su budućnost ove države“, istakla je Tatjana Ostojić.

Izvor: PCPress

 

newsmaster