BizIT- Sloboda na internetu naspram zaštite autorskih prava

Prvi dan pete po redu regionalne biznis i IT konferencije BIZIT „Industrija 4.0“, je okončan interesantnim i dinamičnim panelom koji je analizirao temu: Sloboda na internetu naspram zaštite autorskih prava.

„Postoji veliki niz nedoumica, još uvek smo u svojevrsnom limbu,“ rekao je Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik PC Press-a. „Article 13 bi mogao da označi kraj interneta kakvog znamo, ali i Article 11 je strahovito bitan, po nekima čak i potencijalno opasniji, jer bi se protok informacija sasekao.”

„Želim da ukažem na deo apsurda koji donose razna zakonodavstva i pravila u pogledu glumaca, gde jedan glumac, recimo, prema domaćem zakonodavstvu nema pravo na potpunu zaštitu iako je objekat pravnih odredbi. Recimo, koliko mi je poznato, zaštićen mu je glas, ali ne i lice, što je, priznaćete, zaista neshvatljivo,“ rekao je Goran Šušljik, producent nove hit-serije „Koreni“.

„Za zaštitu sam autorskih prava, ne samo kao direktor KVZ Music kompanije, već je to i moj lični stav. Međutim, kada sam pročitao Article 13, ja sam se izgubio, i smatram da to nije adekvatno rešenje za regulisanje odnosa, iako smatram da regulacija mora da postoji,“ rekao je Petar Boračev.

„Kao autor sadržaja želim da moja prava budu zaštićena na Internetu, ali ne rigorozno“, rekao je Aleksandar Cile Leštarić, YouTube-er.

Učesnici panela su bili Petar Boračev, managing partner KVZ Music, Goran Šušljik, glumac i producent, Dejan Vukelić, direktor redakcije Telegraf, Đorđe Krivokapić, profesor FON-a, Aleksandar Cile Leštarić, YouTube-er, kao i Dejan Ristanović, glavni i odgovorni urednik časopisa PC Press u svojstvu moderatora panela.

Izvor: PCPress