BizIT – Digitalizacija javne uprave. Vlada Republike Srbije

Danas je, 7. novembra, otvorena peta po redu regionalna konferencija BIZIT „Industrija 4.0“, koja se održava u Klubu poslanika.

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu je govorio o tome koliko se stiglo u digitalizaciji javne uprave. Vlada Republike Srbije je formirala Kancelariju za IT službu koja odgovara direktno premijeru, pošto se ispostavilo da individualne kancelarije pri ministarstvima nemaju autoritet ili potreban nivo stručnosti da realizuju kompleksne IT projekte koji su potrebni zemlji. Takođe, uspostavljen je državni Data Centar u Beogradu, gde su pohranjene najvažnije informacije. Osim toga, bilo je reči o projektu od nacionalnog značaja u vidu izgradnje državnog Data Centra u Kragujevcu. Prošle nedelje je izašao i javni poziv za projektovanje tog velikog Data Centra, koji će biti pet puta veći od Data Centra u Beogradu. „Ovaj Data Centar će biti podeljen na četiri velika dela – elektronska uprava, potrebe Telekoma, poseban deo namenjen organima uprave kao što su vojska i policija, dok će četvrti deo biti namenjen u komercijalne svrhe. Očekuje se da će dogodine biti položen i kamen temeljac za državni Data Centar u Kragujevcu, rekao je Jovanović.

Miodrag Bogdanović, direktor Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije EPS-a je iskoristio svoje izlaganje da pokaže šta se dešava u EPS-u u domenu digitalizacije, te je govorio dokle se stiglo sa samim procesom digitalizacije. Bogdanović je, kao predstavnik najveće energetske kompanije na ovim prostorima i preduzeća sa najvećim prometom u zemlji, govorio i o cilju procesa digitalizacije – a to je ni manje ni više nego digitalizacija svih poslovnih procesa ove kompanije.

Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a, je u svom obraćanju istakla značaj digitalizacije u svakodnevnoj praksi, istakavši pri tome značajne prednosti koje donosi u svakodnevnim životima. „Digitalno doba neće nam doneti ni političari, ni ekonomisti, ni lekari već IT stručnjaci“, rekla je Vesna Čarknajev.

Izvor: PCPress