Otkrijte šta sve može „Mašinsko učenje“

Vizul

I ovog proleća otvoren je konkurs za učešće u internacionalnoj letnjoj školi mašinskog učenja u Petnici, koja će se održati u periodu od 31. jula do 10. avgusta 2020. godine. Prijave su otvorene do 12. marta na http://psiml.petnica.rs

Učenje kompjutera da komponuje muziku na osnovu prethodno unetih kompozicija u bazu, da dopunjava tekst rečima koje su izostavljene, osvetljava tamne fotografije, prepoznaje govor, samo su neki od projekata na kojima su prethodne godine radili polaznici ove letnje škole.

Seminar mašinskog učenja „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) će se ove godine održati po šesti put, a pored studenata tehničkog i matematičkog usmerenja, poziv je otvoren i za studente drugih disciplina koji žele da nauče više o mašinskom učenju. Poznavanje matematike i programiranja se svakako smatra prednošću.

Kroz celodnevna predavanja, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa osnovama mašinskog učenja i da obogate svoje znanje, dok će kroz praktičan rad u grupnim ili individualnim projektima, u praksi istražiti široku primenu koje mašinsko učenje ima u gotovo svim oblastima života. Predavači su eksperti u oblasti mašinskog učenja, sa ekstenzivnim iskustvom u industriji i akademiji.

Konkurs za ovogodišnje učesnike otvoren je do 12. marta 2020. godine, a prijava se vrši na http://psiml.petnica.rs/apply.php  

Mašinsko učenje je jedna od tehnika razvoja veštačke inteligencije, a svoju primenu nalazi u svim industrijama, zbog čega se smatra ključnim elementom četvrte industrijske revolucije. Automatska dijagnostika u medicini, digitalni asistenti, automobili koji samostalno voze, komunikacija između ljudi koji ne govore isti jezik, samo su neki od primera primene mašinskog učenja.

Microsoft razvojni centar u Srbiji i Istraživačka stanica Petnica su 2015. godine pokrenuli međunarodni seminar mašinskog učenja „PSI:ML“. Seminar je osmišljen od strane nekolicine inženjera zaposlenih u Razvojnom centru, koji su dugi niz godina bili saradnici u Petnici, i eksperti su u ovoj oblasti. Do sada je kroz letnju školu prošlo preko 120 studenata, iz Srbije, regiona, ali i zemalja EU, a neki od projekata na seminaru razvili su se u nagrađivane naučne radove.

Za više informacija pogledajte stranicu: http://psiml.petnica.rs

Izvor:  Agencija Headline

newsmaster