Sean Maloney: “Inovacije za rast” Mooly Eden: „Vreme je za mobilnost! Otvorite novi svet mogućnosti!”

Sean Maloney, izvršni potpredsednik Intel korporacije i šef odeljenja prodaje i marketinga, Grupe za prodaju i marketing, danas je izjavio da će Intelova neumorna posvećenost inovacijama pomoći nezaustavljiv rast u budućnosti kroz kompjutersku i industriju komunikacija, posebno kada je reč o mobilnim i bežičnim rešenjima. Tokom govora na otvaranju Computex-a, jednog od najvećih svetskih IT sajmova, Maloney je predstavio “Pine Trail”, narednu generaciju platformi za netbook-ove i nettop-ove baziranu na Intel Atom procesoru. On je čestitao Tajvanu na isporuci preko 1 milijarde matičnih ploča zasnovanih na Intelovim tehnologijama.

Mooly Eden, Intelov potpredsednik i generalni menadžer pridružio se Malooney-u na bini i u svom govoru, prikazao najnovije laptopove zasnovane na Intelovoj tehnologiji uključujući i ultra tanke modele, za koje Intel veruje da predstavljaju glavni adut na tržištu. Ovi računari zasnovani na Intelovim ultra-low voltage procesorima posebno niske potrošnje mogu biti i manje od inča debeli, lakši od tri funte i podržavati bežične opcije poput Intel My WiFi ili WiMAX. Eden je zaključio svoj govor nazdravljajući prvoj godišnjici Intel Atom procesora.

Najzanimljivije informacije:

• Intel Atom procesori slave prvu godišnjicu – Intel Atom procesori predstavljeni su pre godinu dana na Computexu (juna 2008). U protekloj godini, značajno su proširili rasprostranjenost kako kod korisnika, tako i u celokupnoj industriji. Sa više od 75 modela, prodato je na desetine miliona komada. Intel Atom procesori osvojili su brojna priznanja u industriji i s pravom se smatraju neverovatno malim tehnološkim čudom koje je u stanju da pruže visoke performanse uz drastično smanjenje potrošnje.
• “Pine Trail” Intelova naredna generacija Atom platforme – Proizvodnja Pine Trail bi trebalo da počne u četvrtom kvartalu 2009.godine i doneće dvo-čipnu arhitektutru (naspram današnje tročipne) gde su procesorsko jezgro i grafičko jezgro integrisani u istoj kockici. Sa Pine Trail, Intel nastavlja unapređenje u području smanjenja zagrevanja, potrošnje i performansi. Za korisnike, ovo znači izvanredne mogućnosti tanjih netbook-ova i duže trajanje baterije.
• Novi Ultra-Tanki sistemi – Maloney i Eden su predstavili novi Intelov processor posebno niske potrošnje (ULV, Ultra Low Voltage) i čipset Mobile Intel GS40 Express uz nedavno predstavljene ULV Intel Core 2 Duo procesore i Intel® Core 2 Solo procesore zasnovane na Intel Centrino 2 i Intel Centrino procesorskoj tehnologiji. Ovi procesori će omogućiti pojavu niza novih, veoma tankih laptop-ova sa dužim trajanjem baterije a po konkurentskim cenama.
• “Project Blue” – “Project Blue” je projekat koji predvodi Intel a koji kombinuje WiMAX konektivnost sa pristupačnim nettop-ovima koji ne samo što čine povezivanje pristupačnijim, nego su i odmah spremni za korišćenje. Danas je Maloney predočio i dokaz ovog koncepta sa nettop-om koji podržava WiMAX.
• “Lynnfield” i P55 čipset platforma – Ova nova platforma uvodi Intelovu Nehalem mikroarhitekturu u mejnstrim. “Lynnfield,” koji će početi da se proizvodi u drugoj polovini 2009. godine je novi četvorojezgarni na Nehalemu zasnovani procesor sa osam tredova. P55 čipset će biti prvi petoserijski desktop čipset koji će podržavati Lynnfield, visokih performansi, i smanjenje potrošnje zahvaljujući visokoj integraciji. Zajedno sa procesorom, za očekivati je da rešenja sa dva čipa zamene rešenja sa tri kako Intel bude uvodio reparticioniranu platformu u mejnstrim kompjuterskog tržišta. Industrija je već prihvatila “Lynnfield”/P55 platformu. U poređenju sa prošlogodišnjim mejnstrim rešenjima zasnovanih na Penrynu (platforme zasnovane na Intel Core Q9650 procesoru) očekuje se uvećanje performansi za 40%.
• Objavljeni planovi primene VMAX – Izvršni direktor VMAX, Teddy Huang, pridružio se Edenu na bini najavljujući prvu tajvansku mobilnu 802.16e WiMAX mrežu na severu zemlje. Namere VMAXa da primeni komercijalnu mobilnu WiMAX mrežu je značajna posledica razvoja tehnologije i brzog razvoja WiMAX-a u Aziji.
• Intelova kapitalna investicija u VMAX – Intelova kapitalna investicija u VMAX odraz je napora uloženih u širenje brzih bežičnih internet veza sa WiMAXom globalno. Više od 360 operatera širom sveta podržava WiMAX mreže. Kroz Intel Capital, Intel je investirao u 30 WiMAX tehnoloških kompanija i dobavljača usluga širom sveta.
• Moblin v2 beta predstavljanje – 19. maja 2009, Moblin v2 je predstavljena. I Maloney i Eden prikazali su netbookove na kojima se pokreće Moblin verzija 2 beta. Neke od karakteristika su neverovatne vizuelne mogućnosti, lakoća u korišćenju i intuitivni interfejs za obogaćeno internet i medijsko iskustvo, integrisane socijalne mreže, tehnika brzog pokretanja i optimizacija Intel Atom procesora uključujući i opcije za malu potrošnju energije. Trenutno dostupan za netbook-ove i nettop-ove, Moblin verzija 2 beta za mobilne Internet uređaje (MID), kao i ugrađeni infotainment sistem za vozila (IVI) mogu se očekivati do kraja godine.
• Intel protivprovalna PC zaštita – Intel protivprovalna PC zaštita (Anti-Theft Technology, Intel AT) za laptopove pomaže pri pronalaženju ukradenih laptopova. Jednom postavljena, bilo daljinski, bilo programiranjem servera ili na samom notebook-u, Intel AT šalje “otrovnu pilulu” koja će sistem učiniti potpuno neoperativnim. Vraćen u ruke nekog sa autorizacijom, notebook može biti otključan bilo daljinski, ili šifrom koja će biti prosleđena vlasniku. Acer, Asus i Panasonic će uživo demonstrirati ponude svojih Intel AT notebook-ova na štandu Intel Computex.

|Search: Find More About Sean Maloney: “Inovacije za rast” Mooly Eden: „Vreme je za mobilnost! Otvorite novi svet mogućnosti!”|