Intelov direktor odseka prodaje komentariše uslove za razvoj tržišta na konferenciji Computex

COMPUTEX, TAIPEI, Tajvan, 2. jun, 2009. godine – Predstavnik Intel Corporation, Sean Maloney, danas je održao govor na temu posvećenosti Intela inovativnom poslovanju koje će inicirati veliki rast industrije računara i komunikacija, a posebno u oblasti mobilnih i bežičnih komunikacija.

Tokom uvodnog govora na Computexu, jednom od najvećih tehnoloških sajmova na svetu, Maloney, izvršni potpredsednik i direktor odseka prodaje i marketinga u Intelu, predstavio je novu liniju mobilnih procesora niske potrošnje. Intelovi mobilni procesori će omogućiti pojavu lakih, lepo dizajniranih i ultra tankih laptopova, tanjih od 1 inča i po povoljniijem cenovnom rangu.

Maloney je takođe izveo i prvu javnu demonstraciju “Pine Trail” platforme, platforme naredne generacije zasnovane na Intel Atom procesorima, namenjene netbukovima i nettopovima. Ovi uređaji pristupačne cene – kombinovani sa komunikacijskim mrežama velikog dometa kao što je WiMAX – mogu pomoći prevazilaženje digitalne podele. Intel takođe radi na novim čipsetovima namenjenim stonim računarima, koji će omogućiti pojavu visoke definicije na mainstream desktop sistemima do kraja ove godine.

Tokom svog govora, Maloney je čestitao Tajvanu na isporučivanju više od milijarde matičnih ploča zasnovanih na Intel procesorima1. On je takođe naglasio da je tajvanska IT industrija postala “centar inovacija” za svetsku IT industriju i ohrabrio ih je da iskoriste prednosti prelaska na nove tehnologije kako bi stvorili stalnu potražnju i rast.

Intel će takođe predstaviti “Lynnfield” i “Clarksfield” procesore u drugoj polovini godine i isporučiti “Westmere” čipove zasnovane na Intelovom 32nm proizvodnom procesu sa drugom generacijom high-k metal gate tranzistora zasnovanih na Hafniumu. Maloney je izjavio da će IT industrija imati neograničen broj prilika za proizvodnju i isporuku novih proizvoda na tržišta širom sveta.

“Poslovni rast naše industrije je uvek proizilazio iz prelaska na nove tehnologije,” izjavio je Maloney. “Ove godine predstavićemo niz novih tehnologija zasnovanih na drugoj generaciji, high-k metal gate, kao i novi softver i WiMAX primenu.”

Jednu takvu priliku za rast i razvoj predstavlja Intel Atom procesor. Otkako je Intel predstavio Atom za netbukove i stvorio ovu novu kategoriju, uređaji zasnovani na Intel procesorima, zavladali su svetom, uz 75 modela netbukova u maloprodajnim objektima i desetina miliona prodatih uređaja. Netbookovi su kompaktni mobilni uređaji dizajnirani za obavljanje osnovnih internet zadataka poput surfovanja, slušanja muzike, slanja email pošte i gledanja video materijala. Prilagođeni su potrebama početnika i ljudima koji žele dodatni računar. Ovi računari se takođe mogu koristiti za igranje jednostavnih online igrica, socijalne mreže i VOIP pozive.

Tokom demonstracije “Pine Trail” na netbuku, Maloney je izjavio da će imati poboljšane performanse, manje zagrevanje i duži radni vek baterije. Takođe, ovi modeli će posedovati povećanu frekvenciju grafičkog jezgra za bolji prikaz slike. “Pine Trail” će biti 2-čipovna platforma naspram današnje 3-čipovne platforme, sa prelaskom grafičkog i memorijskog kontrolora na sam procesor, što za posledicu ima manji i tanji dizajn i niže troškove platforme.

Takođe, Maloney je predstavio beta verziju 2.0 Moblin operativnog sistema za netbukove. Projekat Moblin poseduje bogat, novi korisnički interfejs, bolji odaziv sistema i kratko vreme butovanja.

Da bi demonstrirao kako je jednostavno i zabavno koristiti netbukove zasnovane na Intel procesorima, petoro dece se pridružilo Maloneyu na pozornici. Maloney je spomenuo da su deca, ili drugi i treći kompjuter u kući, već dugo bili zanemareno tržište rasta.

Maloney je pozvao Mooly Edena, potpredsednika i generalnog direktora Mobile Platforms Groupe, da pokaže najnovije Intel zasnovane laptopove sa ultra tankim sistemima, za koje Intel smatra da će biti novo veliko tržište prodaje. Ovi netbukovi niske potrošnje zasnovani na Intel procesorima mogu biti tanji od 1 inča, lakši od 3 funte i poseduju bežične opcije poput Intel® My WiFi ili WiMAX-a. Za korisnike posebno zainteresovane za tanke i lake platforme, ovi uređaji nude najbolji odnos cene, performansi, težine, prostora koji zauzimaju i potrošnje. Intel je predstavljao procesore male potrošnje u poslednjih 8 godina, a prošle godine predstavio je smanjene verzije ovih čipova namenjenih ultra tankim sistemima – dovoljno tankih da stanu u koverat. Sa ovim novim opcijama, početna cena za ultra tanke sisteme može biti $499, koja je pristupačnija mainstream korisnicima.

Što se tiče budućnosti desktop računara, Maloney je rekao: “Naša naredna generacija čipsetova vodi naše 32nm procesorske performanse ka mainstream računarima poput ‘Clarkdale’ i ‘Arrandale’ uveliko poboljšavajući PC iskustvo.”
Maloney je izjavio da uprkos padu svetske ekonomije, HD video raste neverovatnom brzinom. Zapravo, HDMI je najpopularnija interfejs tehnologija za HD i očekuje se da će rasti godišnje 23 procenta do kraja 2012. godine. Intelova naredna generacija procesora, “Lynnfield,” će doneti neverovatan HD mainstream desktop računarima i biće dostupna u drugoj polovini godine. Maloney je rekao da u poređenju sa prošlogodišnjim mainstream rešenjima zasnovanim na “Penryn-u”, korisnici mogu da očekuju za 40 procenata bolje performanse.

Još jedna oblast koja će beležiti rast je prevazilaženje digitalne podele, s obzirom da više od 5 milijardi ljudi širom sveta [z1] nikada nije imalo pristup kompjuterima ili ih nije koristilo. Maloney smatra da je najbolji način pristupanja ovom problemu ako se obrati pažnja i na troškove i na konektivnost. On je obelodanio inicijativu na kojoj Intel trenutno radi u Indiji, a koja se zove “Project Blue” (Plavi projekat) i koja kombinuje cenom pristupačne nettopove zasnovane na Intel Atom procesorima sa WiMAX konektivnošću.

Maloney-ovo obraćanje, više informacija o Intelovim proizvodima predstavljenim na Computexu i tehnologije predstavljene tokom obraćanja biće dostupni na adresi www.intel.com/pressroom/kits/events/computex2009

|Search: Find More About Intelov direktor odseka prodaje komentariše uslove za razvoj tržišta na konferenciji Computex|