Apple skoro izvesno priprema tablični računar

Već neko vreme kruže glasine o tome da kompanija Apple planira da pre kraja godine ponudi prenosivi računar u obliku table koji bi služio za krstarenje Internetom i čitanje elektronskih knjiga. Sva ta nagađanja upravo su dobila prilično sigurnu potvrdu.

Naime, londonski dnevni list Financial Times, koji se smatra izuzetno pouzdanim izvorom, objavio je u ponedeljak članak u kome navodi da kompanija Apple razvija novi tablični računar s ekranom osetljivim na dodir, koji bi se mogao nazvati iPod Touch s velikim ekranom.

Apple navodno očekuje da bi se ovaj novi uređaj s ekranom dijagonale 25 cm (10 inča) mogao pojaviti već u septembru, a svakako pre novogodišnje sezone kupovina. Povezivao bi se s Internetom kao i iPod Touch i omogućavao pristup Appleovoj mrežnoj prodavnici iTunes. Ne bi mogao da se koristi kao telefon, ali bi navodno odlično poslužio za gledanje filmova. List je naveo i da neki izdavači knjiga pregovaraju s Appleom o mogućnosti da ponude knjige koje će moći da se čitaju na tom uređaju koji bi zbog toga mogao postati i konkurent Amazonovom čitaču elektronskih knjiga Kindle.

Apple istovremeno sarađuje s četiri najveće muzičke kuće – EMI, Sony Music, Warner Music i Universal Music Group – na projektu nazvanom „Koktel“(Cocktail) čiji je cilj stimulisanje prodaje muzičkih albuma, izveštava Financial Times, jer je njihova prodaja naglo opala, pošto su se potrošači opredelili za kupovinu pojedinačnih numera iz mrežnih prodavnica kao što je Appleov iTunes. „Koktel“ bi pored preuzimanja albuma navodno nudio i interaktivne mogućnosti kao što su tekstovi pesama, fotografije i video simci.

Financial Times nije saopštio nikakve detalje o ceni novog uređaja.

|Search: Find More About Apple skoro izvesno priprema tablični računar|