Sharp predstavio novi uređaj zasnovan na procesoru Arm

Kompanija Sharp Electronics predstavila je prošle nedelje uređaj nalik Internet računarima sa 5-inčnim ekranom osetljivim na dodir, namenjen pokretanju Internet aplikacija.

Radi se o modelu PC-Z1, koji je jednostavan za upotrebu i nalik mobilnim telefonima, ali ima mogućnosti slične računarima. Namenjen je korisnicima koji svoje vreme najčešće provode na Webu.

Sharp pokušava sa modelom PC-Z1 da stvori novo tržište, slično prenosivim računarima i mobilnim telefonima.

PC-Z1 koristi Ubuntu distribuciju operativnog sistema Linux koja se pokreće za nešto manje od tri sekunde. Isporučuje se sa softverom okrenutim Internetu, kao što je čitač Weba Firefox i Adobe Flash namenjen reprodukciji video zapisa sa YouTubea. Prisutne su i aplikacije za pravljenje dokumenata i tabela.

Tastatura računara ima 68 tastera za unos podataka. PC-Z1 teži oko 410 grama, a baterija omogućava desetočasovnu autonomiju rada. Pristup Internetu omogućen je uz pomoć ugrađenog bežičnog kontrolera koji zadovoljava specifikaciju IEEE 802.11 b/g. Računar se isporučuje sa 512 MB sistemske memorije i 4 GB fleš memorije za dugotrajno čuvanje podataka. Skladišni kapacitet moguće je proširiti za 16 GB pomoću SD memorijske kartice. Uređaj je moguće koristiti za čitanje elektronskih knjiga koje će za korsnike obezbediti Sharp.

Prodaja računara počeće 25. septembra u Japanu, međutim cena još nije precizirana. Da li će biti dostupan širom sveta, nije poznato

newsmaster