Završeno drugo po redu takmičenje u programiranju – Bubble Cup u Beogradu

Beograd, 6.9.2009. – Pobednik drugog po redu takmičenja za studente i srednjoškolce u programiranju – Bubble Cup, održanog juče, na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu je ekipa „Surlaši“ iz Zagreba. Drugo mesto je osvojila ekipa „Royal Air Fork“, a treće mesto – „Royal Air Force“ – obe iz Beograda. Ekipe (koje su brojale po 3 takmičara) su imale jedan kompjuter i ukupno 5 sati da reše algoritamske probleme u programiranju, a tokom takmičenja, i same su imale prilike da vide ko je koliko uradio – dobijanjem balona različitih boja za svaki urađen zadatak.

Takmičenje u Srbiji je organizovano na identičan način kao i najpoznatije svetsko takmičenje u programiranju (koje organizuje ACM – Association for Computing Machinery), a ove godine u finale se plasiralo ukupno 17 ekipa, od toga 4 iz Rumunije i 2 iz Hrvatske. Ekipe iz Srbije uglavnom su dolazile sa fakulteta na kojima se uči programiranje (ETF, MATF, RAF Beograd, PMF Novi Sad, PMF Niš), ali je bilo i ekipa iz Matematičke gimnazije iz Beograda i gimnazije iz Niša i Sombora.

„Cilj ovog takmičenja je zapravo popularizacija programiranja, i poboljšanje uspeha ekipa iz Srbije na svetskim takmičenjima. Na ovaj način Srbija dokazuje da ima puno mladih, pametnih i kreativnih ljudi, koji mogu rame uz rame da stanu sa ostatkom sveta“, dodao je Bodin Drešević iz Microsoft Development Center Serbia.
Organizatori – Microsoft Development Center Serbia, Društvo za informacione sisiteme i računarske mreže, ETF, Univerzitet u Beogradu i Ministarstvo prosvete su se i ovoga puta potrudili da atmosfera bude fer, a pobednici nagrađeni.

Za više informacija možete posetiti sajt: http://www.bubblecup.org/

newsmaster