SAD grade Web lokacije za prigušivanje antiameričkog raspoloženja

Može li niz namenskih Web lokacija pisanih na probranim strateški važnim jezicima zaista uticati na to kako svet gleda na politiku američke vlade? I može li to ikako pomoći američkoj borbi u ratu protiv terora? Kako god to zvučalo ovo su zaista ciljevi projekta američke vojske nazvanog “Transregionalna Web inicijativa”.

Ogranak za informacione tehnologije kompanije General Dynamics potpisao je ugovor vredan 10,1 miliona dolara da započne projekat od kojeg zvaničnici očekuju da će ugušiti bilo kakva antiamerička saopštenja na Webu. Preciznije rečeno, projekat zahteva „proizvode i alatke koji omogućavaju da se na zadatu komandu preko Weba ostvari brz i globalan uticaj koji podržava strateške i dugoročne ciljeve američke vlade“.

Sudeći prema instituciji zaduženoj za ugovor, Američkoj komandi za specijalne operacije (US Special Operations Command), nadležnoj za „nekonvencionalno ratovanje“, projektom se nalaže izgradnja najmanje dve Web lokacije, a najviše dvanaest, s fokusom na više jezika među kojima su pre svega moderni standardni arapski, francuski, engleski (britanski dijalekt), portugalski, španski, jermenski, azerbejdžanski, kineski, farsi, gruzijski, hindi, pendžapski, ruski, tagalog, tajski, urdu i bahasa (indonežanski i malajski).

Ugovorom se traži „formiranje mreže izvornih/lokalnih davalaca sadržaja dobro upućenih u politiku, obrazovanje, bezbednost, kulturu, zabavu i druge aspekte globalnog rata protiv terora, koji se dopadaju navedenim stranim ciljnim auditorijumima“.

Pored toga, ugovorom se zahteva da General Dynamics obezbedi da se poštuju svi primenjivi zakoni o autorskim pravima. Sadržaji treba da obuhvate lokalna događanja, vesti, sport, zabavu, ekonomiju, politiku, izveštaje iz kulture i biznisa, kao i druge teme koje zanimaju lokalne čitaoce.

Vlada zahteva da ove Web lokacije budu aktivne i dostupne 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji s pouzdanošću od 99%. Izvođač ugovora mora ovim geografski i kulturološki prilagođenim lokacijama da obezbedi analitičku, tehničku i savetodavnu podršku neophodnu za izvršavanje koncepta rada 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji širom sveta.

General Dynamics će biti u obavezi i da nabavi opremu i softver za odgovarajuću serversku platformu, upravlja njenim radom i održava je, uključujući redundantne sisteme sa odgovarajućim mogućnostima za čuvanje rezervnih kopija podataka, bezbednost i otkrivanje upada, kao i kapacitete potrebne da podrži produkciju, postavljanje, razvoj, analizu i Web aktivnosti navedene u ugovoru o Transregionalnoj Web inicijativi.

Vođenje rata rečima je vruća tema. Kompanija BBN je u julu od vazduhoplovnih snaga dobila 29,7 miliona dolara da razvije prototip sistema za mašinsko čitanje koji tekstove pretvara u znanje koje se može interpretirati aplikacijom iz oblasti veštačke inteligencije.

Prototip je deo programa za mašinsko čitanje (Machine Reading Program, MRP) koji finansira DARPA, Agencija za napredne istraživačke projekte amerićkog Ministarstva odbrane (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) kako bi razvila sisteme koji iz svakodnevnih tekstova mogu da izdvoje znanje i transformišu ga u formalne predstave za korišćenje u rezonujućim sistemima zasnovanim na veštačkoj inteligenciji. Ideja je da bi takav inteligentni učeći sistem mogao prikupljati i analizirati informacije s Weba kao što su međunarodni tehnološki prodori ili planovi i retorika političkih organizacija i otvoriti široku lepezu novih vojnih i civilnih aplikacija za veštačku inteligenciju, od inteligentnih robota do ličnih savetnika i učitelja.

|Search: Find More About SAD grade Web lokacije za prigušivanje antiameričkog raspoloženja|