Stohiljaditi članak Vikipedije na srpskom

Dvadesetog novembra u 8.08, Vikipedija na srpskom jeziku dobila je svoj stohiljaditi članak. Jubilarni članak govori o Paklenim (ili Paklinskim) ostrvima, arhipelagu sa šesnaest ostrva u blizini Hvara, a njegov autor piše pod pseudonimom XZ.

Vikimedija Srbije je ovim povodom u četvrtak 26. novembra organizovala konferenciju za štampu na kojoj se govorilo o značaju ovog događaja.

Na konferenciji su predstavljeni Vikipedija i ostali Vikimedijini projekti, posebno Vikivesti na srpskom jeziku kao projekat sa najbržim rastom, koji je istog dana dobio dvadesethiljaditu vest. Predstavljen je i portal Vikipedije za Srbiju koji je Vikimedija Srbije napravila u saradnji s Eunetom i najavljeni su planovi Vikimedije Srbije da zainteresovane obuči za rad na Vikipediji i uspostavi saradnju sa našim nacionalnim ustanovama na digitalizaciji enciklopedijskog materijala.

Vikipedija je najveća i najsavremenija enciklopedija na svetu, sa najbržim rastom. Započeta u januaru 2001, trenutno ima preko četrnaest miliona članaka na preko 250 jezika. Vikipedija beleži oko 350.000.000 poseta dnevno, što je čini šestim najposećenijim mestom na Internetu.

Vikipedija na srpskom jeziku je među svim Vikipedijama trenutno na dvadeset devetom mestu po broju članaka i najveća je na bilo kom južnoslovenskom jeziku, pored toga što je i najveća enciklopedija na srpskom jeziku uopšte. Dnevo ima preko 240.000 poseta, što je čini sedmom najposećenijom Internetskom lokacijom u Srbiji. Do sto hiljada članaka, što po količini teksta odgovara korpusu od četrdeset štampanih enciklopedijskih tomova, stigla je zahvaljujući šestogodišnjem radu više hiljada svojih urednika.

Zadužbina Vikimedija (Wikimedia Foundation Inc.) je nevladina i neprofitna organizacija sa sedištem u San Francisku, posvećena rastu, razvoju i besplatnoj distribuciji slobodnih, višejezičkih sadržaja u celom svetu. Zadužbina Vikimedija ima ogranke širom sveta, uključujući Francusku, Nemačku, Italiju, Holandiju, Poljsku, Srbiju, Švajcarsku i Tajvan. Vikimedija Srbije je ogranak Zadužbine Vikimedija u Srbiji. Najpoznatiji projekat Zadužbine Vikimedija je Vikipedija, najveća enciklopedija u istoriji čovečanstva i jedna od deset najposećenijih Web lokacija na svetu. (M.V.)

Izvor: Mikro

newsmaster