Micron najavio svoj najbrži SSD disk

Kompanija Micron Technology najavila je svoj novi čvrsti disk zasnovan na fleš memoriji (solid state disk, SSD), za koji tvrdi da je najbrži disk koji se ugrađuje u prenosive i stone računare. Disk bi trebalo da postiže brzine za 50% veće od aktuelnih diskova srednje kategorije.

Micronov RealSSD C300 disk je prvi u proizvodnom portfoliju koji zadovoljava specifikaciju SATA 3.0 što teorijski omogućava protok od 6 Gb/s. Primenjeni Open NAND Flash interfejs (ONFI) verzije 2.1 omogućava sekvencijalnu brzinu čitanja od 355 MB/s i sekvencijalnu brzinu upisa podataka od 215 MB/s. Većina SSD diskova koji se mogu trenutno naći na tržištu koristi SATA 3 Gb/s interfejs.

Disk C300 je prvi Micronov proizvod koji je izrađen pomoću 34-nanometarskog proizvodnog postupka, što je omogućilo udvostručavanje gustine NAND čipova u odnosu na prethodnu 50-nanometarsku tehnologiju.

Micron za proizvodnju novog diska koristi dva tipa čipova. Prvi je 32-gigabitni MLC NAND čip koji omogućava do 30.000 ciklusa upisa i čitanja podataka do otkaza, dok je drugi 16-gigabitni SLC NAND čip sa garantovanih 300.000 ciklusa upisa i čitanja podataka pre otkaza.

Micron će isporučivati dva modela diska C300, od kojih će jedan biti namenjen 1,8-inčnim ležištima, dok će drugi svojim dimenzijama odgovarati standardnim 2,5-inčnim diskovima. Oba modela će imati dvojak kapacitet, 128 GB ili 256 GB. Početak isporuka očekuje se u prvom tromesečju sledeće godine.

Micron je svoj disk pre svega namenio proizvođačima računara, tako da cena diska iznosi oko 350 USD za model manjeg kapaciteta, odnosno 715 USD za model kapaciteta 256 GB (u količinama od 1000 primeraka). (I.S.)

Izvor: Mikro

Search: Find More About Micron najavio svoj najbrži SSD disk

newsmaster