Stipendije za naše studente u Kembridžu

Studenti iz Srbije imaće priliku da sa svojim kolegama sa britanskog univerziteta Kembridž razmene iskustva i saznaju na koji način da obezbede stipendije, a studenti Kembridža, budući svetski poslovni, društveni i politički lideri, čiji košarkaški tim dolazi u Beograd na seriju prijateljskih utakmica, postaće naši predstavnici u svetu.

Tokom posete od 14. do 19. decembra, koju je pod pokroviteljstvom Ministarstva inostranih poslova Srbije organizovala kompanija Aseko SEE (Asseco SEE), studenti iz Kembridža srešće se sa rektorom Univerziteta u Beogradu i državnim zvaničnicima, učestvovaće u diskusijama o iskustvima i reformama obrazovanja, a odigraće i košarkaške utakmice sa juniorskim košarkaškim timovima Partizana, FMP-a i Fakulteta organizacionih nauka.

„Transfer iskustava i stalna razmena studenata sa najboljim svetskim univerzitetskim centrima pomažu da se Srbija integriše u vrhunske svetske obrazovne i naučne tokove“, rekao je Mihail Petreski, član Nadzornog odbora Aseko SEE, dela Aseko grupe, jedne od šest najvećih kompjuterskih kompanija u Evropi, i najavio da će ta kompanija inicirati osnivanje fonda za finansijsku pomoć studentima iz Srbije koji će studirati na Kembridžu.

„Tokom ove posete, studenti iz Srbije imaće priliku da se upoznaju sa razmišljanjima budućih lidera u najrazličitijim poljima naučnog i društvenog delovanja i da uspostave direktne kontakte sa njima,“ izjavio je Nebojša Radić, profesor Univerziteta u Kembridžu i trener studentskog košarkaškog tima. „Poseta treba da podstakne mlade u Srbiji da razmišljaju o daljem usavršavanju i povezivanju sa drugim mladim ljudima širom sveta.“

Delegaciju iz Kembridža, koju predvodi profesor Radić, čini 16 studenata različitog obrazovnog usmerenja, godišta i nacionalnosti. U timu je jedan državljanin Srbije, a pored Britanaca tu su i državljani Slovenije, Grčke, Kipra, Estonije, Kazahstana, Nemačke, Danske, Italije i Francuske. Sa košarkaškim timom u Beograd dolaze i bivši studenti koji su pre pet godina prvi put boravili u Srbiji, a sada su zaposleni u vodećim svetskim konsultantskim kompanijama. (A.S.)
Izvor: Mikro

newsmaster