Pakom uložio u informatički centar 3,5 miliona evra

Kompanija Pakom iz Niša, otvorila je u petak Informatički centar sa pogonom za sklapanje računara, u čiju izgradnju je uloženo 3,5 miliona evra.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić je pri otvaranju centra izjavio da će Pakom uvođenjem informacionih tehnologija pomoći će da se evropski standardi lakše uvedu u Srbiji. Ministar je najavio da će Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pomoći manje razvijenim i nerazvijenim opštinama u Srbiji u infrastrukturnim projektima i tako omogućiti mladima da kroz informacione tehnologije steknu savremena znanja.

Jedan od osnivača i vlasnika Pakoma, Dejan Pavlović, naglasio je da je pogon za proizvodnju projektovan za izradu 50.000 računara godišnje.

Pakomov centar nalazi se u industrijskoj zoni Sever, u blizini niškog aerodroma “Konstantin veliki” i u njemu su smešteni distributivni, logistički i servisni centar, pogon za proizvodnju računara i komunikacijsko čvorište.

U Pakomovom informatičkom centru nalazi se i razvojni centar u kome će 25 zaposlenih raditi na novim softverskim rešenjima i programima za obrazovanje.

Izgradnja Pakomovog centra subvencionisana je iz budžeta Srbije sa 125.000 evra, a gradska uprava Niša je projekat podržala davanjem u zakup gradskog građevinskog zemljišta pod povoljnim uslovima. (A.S.)

Izvor: Mikro

newsmaster