Čak 40 odsto korisnika modernih smart telefona ne koristi antivirus zaštitu

Mnogo je pisano o trendu korišćenja mobilnih uređaja kao sredstva za onlajn kupovinu, upravljanje bankovnim računima i čuvanje poverljivih podataka. Međutim, uprkos tako čestoj upotrebi, mnogi od ovih uređaja imaju daleko niži nivo zaštite od željenog. Prema istraživanju koje je za kompaniju Kaspersky Lab uradila kompanija O+K, u maju 2012. godine, utvrđeno je da oko 40 odsto korisnika nema antivirus program na svojim smart telefonima.

Broj zlonamernih programa varira u zavisnosti od platforme – na primer, već postoji na stotine hiljada virusa za Android platformu. Pored običnih i Trojan virusa postoje i druge pretnje poput zaraženih ili lažnih veb sajtova za mrežnu krađu identiteta, ili pak pristup trećeg lica vašim važnim podacima. Činjenica da tako mali broj korisnika smart telefona ima potrebnu zaštitu, pokazuje da većina ljudi ne razume koliki je nivo opasnosti koji preti računarima i smart telefonima.

Uprkos tome što su sajber kriminalci aktivni na smart telefonima isto koliko i na desktop računarima, korisnici mobilnih telefona se i dalje osećaju relativno bezbedno. To potvrđuje i činjenica da samo 43 odsto vlasnika Apple iPhone telefona koristi sisteme bezbednosti – situaciju dodatno pogoršava to što je razvojem operativnog sistema iOS postalo nemoguće stvoriti sveobuhvatnu zaštitu. Situacija je malo bolja za platforme Android i Symbian gde 53 odsto korisnika ima zaštitu.

Bez obzira na izbor operativnog sistema, najpopularnija zaštita za mobilne uređaje je antivirusna aplikacija. Relativno mali broj korisnika instalira lozinku za pristup uređaju: 31 odsto Blackberry korisnika, 25 odsto iPhone korisnika, i samo 20 odsto korisnika drugih platformi. Samo 18 odsto vlasnika smart telefona (osim za iPhone i Blackberry telefone) razmišlja o potencijalnom gubitku ili krađi mobilnog uređaja i da zbog toga moraju instalirati specijalizovani softver sa integrisanim modulom protiv krađe (Anti-Theft), kao što je program Kaspersky Mobile Security.

Među vlasnicima tablet računara, što je drugi najpopularniji mobilni uređaj, situacija je uglavnom slična. Skoro trećina (31 odsto) ne koristi nikakav antivirus program. Drugi najčešće koriste antivirusne aplikacije. Kada je u pitanju zaštita lozinkom ili sprečavanje gubitka podataka, vlasnici tablet računara se ne razlikuju mnogo od korisnika smart telefona. Istraživanje koje je uradila kompanija O+K, pokazuje da korisnici ne obraćaju pažnju na pretnje, uprkos tome što aktivno skladište važne informacije o svoje tablet uređaje i smart telefone.

Celokupan izveštaj o istraživanju kompanije O+K dostupan je na: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-report_eng_final.pdf

newsmaster