Zabavni program za decu i odrasle – čudesni svet video igara

Da li znate ime najslavnijeg italijanskog vodoinstalatera, koji je devedesetih, širom sveta bio poznatiji čak i od Miki Mausa? Naravno, to je Super Mario, sa kojim smo se borili protiv zlih pečuraka, kornjača i zmajeva, kako bismo oslobodili njegovu proncezu. Zbog ove video igre, Nintendo se proslavio, a mnogi od nas su zaboravljali i da jedu i da piju. Super Mario je 1999. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najprodavanija igra svih vremena do tada.

Međutim, prva video igra patentirana je mnogo ranije, davne 1947. godine i imala je ni malo poetično ime: Zabavni program u katodnoj cevi! Tehnički, to i nije bila video igra, jer se radilo o jednostavnoj manipulaciji elektronskog signala, bez ikakvog video prikaza. Prva, prava video igra napravljena je 1958. godine. Međutim, njen tvorac, američki fizičar Higinbotam, nije uzeo igru za ozbiljno i pustio ju je javnost, bez zaštite autorskih prava. U narednim godinama, pojavili su se i Computer Space i Tennis for Two, ali kao rođendan industrije video igara uzima se 1962. godina i igra Spacewar. Napravljena na američkom MIT univerzitetu, radila je na tada neverovatnom PDP-1 kompjuteru, koji zajedno sa ovom igrom ulazi u istoriju informacionih tehnologija. 1975. godine pojavljuje se još jedna igra koja pravi prekretnicu: Atarijev Pong. Počevši kao arkanda igra, biva prilagođena za konzolu i osvaja svet.


Danas, video igre su ozbiljan i unosan posao. Ne retko postavlja se pitanje, šta donosi više novca, filmovi ili video igre. Brojke govore jasno: Avatar (najunosniji film u istoriji) zaradio je 2,78 milijardi dolara. Sa druge strane, video igra World of Warcraft doneo je 10 milijardi dolara. U Grand Theft Auto IV uloženo je 100 miliona, a zaradio je 1,35 milijardi dolara. To je jedan od razloga zbog kojeg giganti poput kompanija Microsoft, Google i Facebook, gledaju igre kao izvor značajnih prihoda.

Svima dostupan i brz internet u velikoj meri menja situaciju na tržištu video igara. Prognoze govore da će jednostavne, onlajn igre potpuno ubiti tržište konzola. Suština je da se tržište razvija u dva kontradiktorna pravca: igre pravljene za konzole su sve sofisticiranije i tehnički naprednije, dok sa druge strane, mnoge igre razvijene kao web aplikacije su jednostavne i jeftine (najbolji primer je igra koju gotovo svako ima na svom smart telefonu – Angry birds). Bez obzira koja struja prevagne, kompanije poput LG Electronics budno prate potrebe igrača.

LG je preuzeo novu ulogu u industriji zabave i razvio mnoštvo inovativnih uređaja kao podršku ovo industriji. Ovo potvrđuju velika ulaganja u 3D Smart TV gaming aplikacije, kao i saradnja sa kompanijama kao što je Gameloft za smart telefone ili Gaikai za Cloud gaming servise. 3D paket igara na LG Smart televizorima sastoji se od igara koje su već stekle veliku popularnost: Air Penguin, Frisbee Forever, Downhill Bowling 2, Burn The City i Diversion. Što se tiče smart telefona, kompanija neprestano unapređuje funkcije kako bi uređaji podržali i najzahtevnije igre, što uključuje i 3D funkcionalnost. Na primer, Optimus Vu: je opremljen sa brzim Tegra 3 quad-core procesorom i IPS ekranom od 5 inča, koji podržavaju zahtevne igre.

Od osamdesetih kada su deca zatvorenih očiju prelazila prve nivoe Pacman-a i Space Invaders-a, industrija igara je evoluirala, sazrela i osvojila svet. Slične stvari su se dogodile i sa tom decom…odrasli smo, završili škole, zaposlili se, dobili svoju decu, ali nismo prestali da igramo igre.

newsmaster