Onlajn nedelja za prvi korak u virtuelno društvo

Građani u Srbiji koji su onlajn čine manjinu. Ova manjina, za razliku od mnogih drugih „manjinskih grupa“ u društvu jeste u boljem položaju u odnosu na većinu. Ima bolji pristup informacijama, znanju, koristi informacione tehnologije i za druženje i komunikaciju sa udaljenim prijateljima, štedi svoje vreme, a time i novac plaćajući račune i kupujući jeftinije putem Interneta. Your browser may not support display of this image.Kliknite na Brojač

Evropska kampanja Onlajn nedelja organizuje se od 26. do 30. marta, treću godinu za redom, sa ciljem da se 200.000 ljudi koji ranije nisu koristili računar i Internet uvede u svet informacionih tehnologija i stekne e-veštine.

Digitalni jaz postoji i sve ga je teže zatvoriti. U Evropi su i dalje pristutne nejednakosti u pristupu informacionim tehnologija i e-veštinama kako po rodnoj osnovi, tako i među grupama koje se već nalaze na marginama društva iz drugih razloga. Među digitalno najisključenijima su stariji, stanovnici ruralnih sredina i  najsiromašniji.

Podaci evropske agencije za statistiku Eurostat pokazuju da je napredak u premošćavanju digitalnog jaza na evropskom nivou sve sporiji. U periodu 2006-2010 digitalna uključenost stanovništva je rasla za 5% svake godine, a 2011 povećana je za svega 3%, sa 65% na 68%. Čini se, dakle, da je sve teži posao pred nama jer sada treba dopreti do onih koji su u društvu najugroženiji. Zbog toga je sada još važnije da se što više organizacija uključi u ovo, kao i da za aktivnosti digitalnog opismenjavanja postoji politička podrška.

     Your browser may not support display of this image. I u Srbiji procenat onih koji koriste računare i Internet u poslednjih nekoliko godina izuzetno sporo raste, svega 1-3 procenta godišnje. Broj korisnika Interneta u Srbiji u 2011.godini, na primer, povećao se za svega 1% u odnosu na prethodnu godinu. To znači da i dalje imamo 55% ili skoro 4 miliona građana i građanki u Srbiji koji nikada nisu surfovali svetskom mrežom. 

Onlajn nedelja 2012. je evropska kampanja koja će i ove godine okupiti preko 25.000 telecentara koji organizuju niz zanimljivih događaja, treninga i takmičenja kako bi naglasili ključnu ulogu IT-a u današnjem društvu. Kampanju podržava Nili Kros, potpredsednica Evropske komisije i Komesarka za Digitalnu agendu Evrope koja ju je i zvanično otvorila u Briselu.

Your browser may not support display of this image. Simbol kampanje koji označava i osnovnu aktivnost u koju se uključuju svi učesnici kampanje jeste Brojač koji registruje sve koji u toku Onlajn nedelje kliknu na njega i odgovore na nekoliko pitanja.
U Srbiji su se u kampanju uključile brojne škole, biblioteke, nevladine organizacije i druge javne ustanove i organizacije koje će kroz niz aktivnosti podržati svoje korisnike da pametno, samouvereno i bezbedno koriste sve ono što Internet pruža.Kampanju organizuje evropska mreža telecentara, a u Srbiji je nacionalni koordinator IAN Međunarodna mreža pomoći lokalna nevladina organizacija sa sedištem u Beogradu, odnosno njen Edukativni odsek – IAN Telecentar. IAN Telecentar više od 10 godina radi na promociji i podizanju nivoa digitalne pismenosti u našoj zemlji. Šta su Telecentri?Telecentri su mesta u zajednici koja obezbeđuju građanima pristup informaciono-komunikacionim tehnologijama, obuku i druge usluge. Telecentri mogu biti nevladine organizacije, nezavisne agencije ili kompanije, biblioteke, škole koje pružaju edukaciju u oblasti  računarskih veština relevantnih za “ekonomiju zasnovanu na znanju”, pristup Internetu i imejlu, i druge usluge i podršku u oblasti IT-a kako bi se zadovoljile osnovne potrebe stanovništva.

 

U toku nedelje kampanje IAN Telecentar koji je autorizovani ECDL test centar, obezbediće besplatno polaganje ispita za sve zainteresovane za sticanje Evropske kompjuterske vozačke dozvole.

Your browser may not support display of this image. Specijalno za ovogodišnju kampanju evropska mreža Telecentara je napravila test e-Virtuoznamenjen pre svega mladima koji kroz njega mogu da procene svoje IT veštine. Pomaže  mladima i da razumeju koliko su informaciono-komunikacione tehnologije važne za dobijanje posla, kao i za dobro obavljanje tog posla. 

Više informacija o kampanji dostupno je na veb stranama www.ian.org.rs/OnlajnNedelja.

Svako od nas, koji na žalost još uvek pripadamo manjinskoj grupi u Srbiji koja ima „privilegiju“ da čita danas ovaj onlajn tekst, može da bude promoter digitalne pismenosti. Odvojimo malo vremena i u toku ove nedelje i pomozimo baki, deki, komšinici, drugaru, tati, mami, teči, sestri koji nikada nisu seli za računar i ne znaju za nepresušni izvor informacija, znanja i zabave koji se zove Internet, da naprave prve korake ka digitalnom uključivanju i poboljšanju kvaliteta života. Pretvorimo manjinu u većinu!

 

Dodatne informacije

 

Your browser may not support display of this image. Međunarodna mreža pomoći IAN je domaća nevladina organizacija koja od 1997. godine aktivno radi na promociji i zaštiti ljudskih prava kroz pružanje psihosocijalne, pravne i edukativne pomoći pripadnicima osetljivih grupa. Od 2001. godine u okviru IAN-a funkcioniše posebno odeljenje za edukaciju (IAN Telecentar) koje se kroz različite edukativne programe (škola kompjutera, engleskog jezika, socijalnih veština i preduzetništva) bavi osnaživanjem pripadnika marginalizovanih grupa i povećavanjem njihovih šansi da pronađu i zadrže posao.

Od aprila 2005. godine IAN Telecentar je ovlašćeni ECDL testni centar (prva nevladina organizacija u Srbiji koja je ostvarila taj status), od 2008. ECDL Napredni test centar i TOEIC centar za engleski jezik. U proteklih devet godina kurseve u IAN Telecentru pohađalo je više od 6000 ljudi.

 

Za više informacija posetite www.ian.org.rs

Ili kontaktirajte Ivana Stojilovića,  [email protected]

Telefon: 011 7617 197

 

****************************************

Your browser may not support display of this image. Telecentri Evrope (Telecentre-Europe AISBL) su neprofitno međunarodno udruženje. Pruža podršku mrežama Telecentara širom Evrope kako bi se povećao njihov uticaj i efikasnost osnažujući razmenu znanja i učenje između članica. Za više informacija posetite www.telecentre-europe.org i www.getonlineweek.eu Ili kontaktirajte Laurencija Bunueskua  laurentiu.bunescu@telecentre-europe.org
newsmaster