MasterCard -Vodeći evropski klubovi zaradili u proseku po 50

MasterCard studija pokazala da su vodeći evropski klubovi zaradili u proseku po 50 miliona evra za ulazak u nokaut fazu UEFA Lige šampiona

Procenjuje se da godišnje ‘poslovanje’ UEFA Lige šampiona doprinese evropskoj ekonomiji 6 milijardi evra;

FK Bordo osvajač glavne nagrade od 11.5 miliona evra iz grupne faze za 2009. godinu;

Engleska, Italija i Španija postigle najveće prihode u 2009. godini;

Vaterlo, Belgija, 22 decembra 2009. god. – Prema novom istraživanju sprovedenom od strane zvaničnog sponzora, MasterCard-a, svi najuspešniji evropski klubovi zaradili su po 50 miliona evra za dolazak do nokaut faze UEFA Lige šampiona.

Finansijske nagrade primaju se u obliku UEFA participacije i novca za nagrade (u proseku 14 miliona evra); dela komercijalnog prihoda od takmičenja u kupu UEFA(procenjeno na 12 miliona eura);  prodaje karata (procenjeno na 10 miliona evra); komercijalnih i marketinških prihoda, uključujući sponzstva i prodaju  robe, hrane i pića (procenjeno na 8 miliona evra) i porasti vrednosti fudbalskih timova (procenjeno na 6 miliona evra) .

Istraživanje, koje je spoveo profesor Sajmon Čedvik, jedan od vodećih eksperata u sportskom poslovanju,  potvrdilo je da je najveći dobitnik FK Bordo koji je samo od novca za nagrade grupnog dela takmičenja UEFA Lige šampiona  2009.godine sakupio 11.5 miliona evra, kao i dodatnih 3 miliona evra za ulazak u nokaut fazu. Klubovi koji su se takmičili na nivou grupe, a nisu se kvalifikovali za nokaut fazu UEFA Lige šampiona, svojim učešćem su u proseku  zaradili oko 32 miliona evra.

Engleska, Italija i Španija doživele su najveći ekonomski porast tokom ove kalendarske godine. Engleska je sa ovogodišnjim finalistom za 2009.godinu Mančester Junajtedom i četiri kluba koji su učestvovali u grupnoj fazi takmičenja, zaradila u vidu nagrada za svoje klubove 129,5 (129,476,00 evra) miliona evra. Klubovi u Italiji zaradili su 104 miliona evra (104.007,000 evra) nakon što su se tri kluba kvalifikovala za nokaut fazu, a četiri tima u grupnu fazu takmičenja. Istovremeno, fudbalski klubovi u Španiji sakupili su 96.9 miliona evra (96,947,000 eura) zahvaljujući FK Barselona, koji je osvojio prošlogodišnji trofej i četiri tima koja su se takmičila u grupnoj fazi takmičenja 2009.

newsmaster