Ćirilički domen .СРБ u koncepciji SPC

Učesnik godišnje konferencije o razvoju Interneta DIDS 2013 je i Oliver Subotić, upravnik Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija Srpske pravoslavne crkve. On će na Danu internet domena Srbije (DIDS) 18. aprila, u hotelu “Moskva”, govoriti na temu “Ćirilički domen .СРБ u koncepciji SPC”.

Prezviter Oliver Subotić je pravi sveštenik za 21. vek – bavi se problematikom odnosa Crkve prema fenomenima informacionih tehnologija, mas-medija i globalizacije. Autor je šest knjiga: “3D Studio MAX3 – Tehnike modelinga” (2000), “Čovek i informacione tehnologije: pogled iz pravoslavne perspektive” (2006), “Biometrijski sistemi identifikacije: kritička studija” (2007), “Crkva i globalizacija: struktura, odnos i posledice” (2009), “Informaciono kontrolisano društvo” (2011), “Digitalni izazov: putevi hrišćanstva u civilizaciji binarnog koda” (2012). Objavio je i oko stotinak članaka i glavni i odgovorni urednik je časopisa “Pravoslavni misionar”. Član je Odeljenja za unapređenje kvaliteta verske nastave u gimnazijama Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

U svojoj prezentaciji na DIDS-u, Oliver Subotić  će govoriti o podršci SPC uvođenju .СРБ domena, primerima korišćenja .СРБ domena u internet praksi Crkve, kao i o planovima za buduće masovnije korišćenje ćiriličkog nacionalnog internet domena. Više informacija o Centru za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija SPC nalazi se na internet sajtu цепис.спц.срб.

DIDS već četvrtu godinu organizuje Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Registracija posetilaca za DIDS 2013 je besplatna i počinje početkom aprila preko sajta na adresama dids.rs i дидс.срб.

newsmaster