Počela prodaja novog Intelovog procesora

Veb prodavnica počela je sa primanjem porudžbina za Hewlett-Packardov prenosivi računar koji je zasnovan na novom Intelovom procesoru Core i3, koji još nije zvanično predstavljen.

U ponudi američke veb prodavnice ECost našao se HP-ov model prenosivog računara Pavilion dv6-2157sb, zasnovan na procesoru Core i3 330m. Radna frekvencija ovog modela procesora deklarisana je na 2,13 GHz.

Prenosnik je ponuđen kupcima po ceni od 919 dolara i isporučuje se sa 4 GB sistemske memorije, čvrstim diskom kapaciteta 320 GB, bežičnim mrežnim kontrolerom, ekranom dijagonale 15,6 inča i Microsoftovim operativnim sistemom Windows 7.

Intel je prošle nedelje najavio da će zvanično predstaviti novu liniju mobilnih i stonih procesora na predstojećem Sajmu potrošačke elektronike (Consumer Electronics Show, CES), koji se odražava od 7. do 10. januara u Las Vegasu. Novi čipovi prodavaće se pod robnim markama Core i3, Core i5 i Core i7 i ponudiće bolje performanse od još uvek aktuelne Core 2 Duo serije procesora.

Novi čipovi objediniće u jednom pakovanju centralnu procesorsku jedinicu sa grafičkim procesorom, što će poboljšati performanse i umanjiti potrošnju. Grafički čip moći će da dekodira video visoke definicije formata 1080p kao što su Blu-ray filmovi.

Poboljšanje performansi očekuje se i od izvršavanja više niti na jednom procesorskom jezgru. Dvojezgarni čip Core i3 moći će da obrađuje četiri niti istovremeno, što je dvostruko više od postojećih Core 2 Duo čipova. Intelova tehnologija Turbo Boost, primenjena kod Core i3 modela, može po potrebi povećati radnu frekvenciju pojedinih jezgara ili ako nisu potrebna u potpunosti ih ugasiti u cilju uštede električne energije. (I.S.)

Izvor: Mikro

[ad#234x60vesti]

newsmaster