Srpske kablovske mreže – korak ispred digitalizacije

Srpske kablovske mreže – korak ispred digitalizacije

NIŠTA MANJE OD SAVRŠENSTVA TELEVIZIJE

Beograd, 04. februar 2010. – Kompanija SBB – Srpske kablovske mreže, vodeći operator širokopojasnog interneta i kablovske i satelitske televizije, objavila je vest o pokretanju novog servisa – kablovske televizije visoke rezolucije (HDTV) za gledaoce u Beogradu i Vojvodini. Ovakav servis biće dostupan i korisnicima satelitske platforme Total TV u šest zemalja regiona, polovinom godine.

Za korisnike u 9 od 28 gradova u kojima SBB posluje, HDTV predstavlja važan korak ka boljem kvalitetu televizijske slike, jer omogućava pet puta više detalja, življe boje, bioskopski – 16:9 format slike i vrhunski „Dolby surround“ zvuk. Na ovaj način sve veći broj vlasnika LCD i plazma televizora u Srbiji doživeće prednosti takvih ekrana.

Posle 80 godina, od kako je nakon prvog komercijalnog emitovanja zaživela, televizija i dalje vlada našom planetom, a važnost HD tehnologije može se meriti sa važnošću početka emitovanja televizije u boji i napuštanja stare, crno-bele tehnologije pre pola veka.

U Sjedinjenim Američkim Državama, koje postavljaju globalne TV trendove, trećina stanovništva gleda televizijski program na LCD i plazma televizorima, koji su ušli i u 20% evropskih domaćinstava i beleže rast prodaje od 25% na godišnjem nivou. Iako jedan deo onih koji poseduju takve televizore ne gleda televiziju visoke rezolucije, drugi ih koriste ne samo za Blueray plejere i HD konzole, već i da bi u potpunosti uživali u televizijskim kanalima koji emituju program u najvišem kvalitetu.

U Evropi je prvo belgijska stanica Euro1080 počela je s komercijalnim emitovanjem HDTV signala preko satelita, a Evropljani u ovom trenutku na raspolaganju imaju 259 satelitskih HD kanala i taj broj neprekidno raste. Najveći broj terestrijalnih (zemaljskih) HD kanala emituje se u Belgiji, čak 18, dok u Švajcarskoj postoje samo dva. Prema prognozama, nakon porasta od sedam puta u protekle tri godine, do 2012.godine korisnicima u Evropi biće na raspolaganju čak 350 ovakvih kanala.

Na našoj teritoriji, za sada, redovno se ne emituje ni jedan zemaljski kanal visoke rezolucije.

Od ukupno 3,5 miliona televizora u Srbiji, do sada je oko 10% onih koji ispunjavaju preduslove za gledanje HD televizije, a taj broj rapidno raste.

Da bi uživali u svim prednostima svojih LCD i plazma ekrana – korisnici SBB-a dobiće D3 HDTV prijemnike na korišćenje, pomoću kojih će pratiti više od 100 digitalnih kanala i šest kanala u visokoj rezoluciji. U ponudi su se, za početak, našli najgledaniji svetski kanali i to Europsort i Eurosport 2, Fashion TV, Discovery, History i National Geographic.

UPRAVLJAJMO SVOJOM TELEVIZIJOM!

Osim najvišeg kvaliteta slike, putem nove DVR usluge, korisnici će, od kraja ovog meseca, biti u prilici da otkriju i potpuno novo i neverovatno iskustvo gledanja TV programa koje uključuje između ostalog – odlaganje početka programa, pauziranje i premotavanje živog programa, kao i snimanje dva različita programa u isto vreme. Na ovaj način, korisnici sami upravljaju svojom televizijom.

SBB je uvek bio lider kada je u pitanju praćenje tehničkih inovacija, pružajući korisnicima najnaprednije servise i sadržaje i investirajući u optičku opremu vrhunskog kvaliteta.

Do 2013. godine polovina sveta će primati digitalne TV signale. HD televizija je korak dalje od digitalne televizije koju je SBB, kao „D3“ brend, ponudio tržištu u Srbiji još pre dve godine. Danas je digitalizacija SBB kablovske televizije besplatna.

_______

Bitni i dodatni podaci:

  • Rasprostranjenost HD televizora u Evropi je dostigla 20%, a 36% u severnoj Americi
  • Tokom 2012. godine na tržištima razvijenih zemalja između 75 i 100% domaćinstava će imati mogućnost da prati HD programe
  • U Evropi se terestrijalno emituje između 2 i 18 HD kanala u svakoj zemlji, a prognozira se da će ih do 2012. biti ukupno 350
  • Više podataka o HD kanalima koji se emituju preko satelita:http://en.kingofsat.net/hdtv.php
  • SBB nudi, za sada, 6 HD kanala
  • U svetu se DVR smatra drugim nezamenjivim uređajem, posle mobilnog telefona
  • U SAD 81% svih korisnika smatra da ne bi mogli da zamisle svakodnednicu bez DVR-a, u UK 78%, Australiji 75%, a u Italiji 73% korisnika.

O kompaniji:

SBB je najveći provajder digitalne i anlogne kablovske televizije i širokopojasnog Interneta u Srbiji i  najznacajniji operator satelitske televizije u regionu, prisutan u šest zemalja svojom Total TV platformom. U saradnji sa Telemachom iz Slovenije, sa kojim ima iste većinske vlasnike i predsednika uprave, čini jedinstven telekomunikacioni sistem na teritoriji nekadašnje države.

Više informacija:

www.sbb.rs

newsmaster