REGIONALNA KONFERENCIJA O UPOTREBI IT TEHNOLOGIJA U ZEMLJIŠNOJ ADMINISTRACIJI

Beograd, 22. februar 2010 Republički geodetski zavod (RGZ) organizovao je danas u Centru Sava konferenciju o upotrebi informacionih tehnologija u zemljišnoj administraciji kojoj je prisustvovalo oko 200 eksperata iz 18 zemalja Evrope i Azije. Skup je još jedan u nizu događaja koje Republički geodetski zavod organizuje u okviru projekta “Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji“, pokrenutog 2004. godine zahvaljujući sredstvima iz kredita dobijenog od strane Svetske banke i budžeta Republike Srbije.

Cilj regionalne IT konferencije je razmena iskustava stečenih pri razvoju i implementaciji informaciono-komunikacijskih tehnologija u sistemu katastra nepokretnosti. Razvoj adekvatnog IT sistema omogućiće efikasnije poslovanje RGZ-a, unapređenje nivoa usluga klijentima, jednostavnije i bolje upravljanje resursima i unapređenje tržišta nepokretnosti.

U svom uvodnom govoru Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog zavoda izjavio je: “Planirano je da se ove godine u potpunosti završi izrada katastra nepokretnosti za područje Srbije. Investicije Svetske banke u ovaj projekat pokazuju zainteresovanost međunarodnih institucija za unapređenje naše državne administracije. U okviru osavremenjivanja državne uprave, RGZ ima ulogu od izuzetnog značaja koja je od koristi za sve građane i državne institucije. Unapređenje tehnologija za izradu katastra uticaće na rast poverenja od strane stranih investitora na tržištu nekretnina i smanjenje cena u građevinskoj industriji.“

Republički geodetski zavod je posebna državna organizacija u čijoj su nadležnosti državni premer, katastar nepokretnosti, katastar vodova, adresni registar, topografsko-kartografska delatnost kao i drugi stručni poslovi. Poslovi koje obavlja RGZ su važan oslonac za mnoge činioce društva, organizacije i državne organe. Podatke i usluge iz nadležnosti RGZ-a, pored građana, koriste i brojni državni organi kao neophodne za obavljanje svojih osnovnih delatnosti.

newsmaster