Kompanija Panasonic predstavlja najnoviju HD 3D tehnologiju

Minhen, Nemačka (23. februar 2010. godine) – Kompanija Panasonic je na konferenciji u Minhenu predstavila novu liniju plazma televizora VT20 3D dostupnih u Evropi, veličine ekrana od 50-inča i 60-inča, kao i novi model DMP-BDT300 3D Blu-rej plejera. Plazma tehnologija obuhvata bezbroj značajnih mogućnosti u vezi sa 3D tehnologijom kao što su smanjenje preklapanja signala (cross-talk), kristalno jasne pokretne slike visokog kvaliteta, jača efikasnost u osvetljenju i bolji kvalitet slike čak i kada je u pitanju 2D sadržaj. Kompanija Panasonic će novu tehnologiju razviti u saradnji sa kompanijom RealD. Obe kompanije su nedavno objavile zajedničku saradnju u cilju razvoja i konstantnog unapređenja tehnologija koje će omogućiti čak i viši kvalitet uživanja korisnika u 3D formatu.

Zahvaljujući velikom broju tehnoloških inovacija, televizija doživljava konstantnu evoluciju. Dok je na početku televizija posmatrana samo kao sredstvo reprodukcije slika, njen značaj je kasnije porastao zahvaljujući konekciji i drugim AV uređajima koji su joj dodati. Budući da su televizori visoke definicije postali sve popularniji, a sadržaji visokog kvaliteta sve dostupniji, televizija je ponovo dobila novi značaj. Sada, sa Full HD 3D tehnologijom, televizor je pretvoren u uređaj koji omogućava realniji doživljaj prikaza i bukvalno je preseljen u eru „druge dimenzije”.

Kompanija Panasonic sada nudi liniju Full HD 3D proizvoda koji odgovaraju zahtevima i najprobirljivijih kupaca. Novi asortiman Full HD 3D Viera Plazma televizora visoke definicije i DMP-BDT300 Blu-rej plejera sa oznakom 3D donose novu eru vizuelne zabave u domove korisnika stvarajući 3D doživljaj koji lako može da parira i onim najboljim koji mogu biti viđeni samo u bioskopima.

Prve dve linije modela Full HD 3D Viera plazma televizora visoke definicije biće dostupni na proleće ove godine. Linija sa oznakom VT20 će se u početku sastojati od modela TX-P50V20 i modela TX-P65VT20 kao najvišeg u klasi televizora sa dijagonalom od 65-inča. Oba modela će biti sofisticiranog dizajna sa okvirom metalikbronzane boje. Zajedno sa ovim modelima dostupne su i Panasonic 3D naočare.

Kako bi stvorila najbolju moguću 3D sliku, kompanija Panasonic je razvila novi, brži fosforni ekran koji radi na 600Hz, zajedno sa tehnologijom koja je zasnovana na principu sub-field. Novi ekrani prikazuju naizmenično slike od 60 frejmova u sekundi za svako oko ponaosob. Mozak onda spaja slike i percipira ih u 3D formatu. Sa poboljšanom sposobnošću video reprodukcije PDP tehnologije koja radi na 600 Hz i daje punu rezoluciju pokretnih slika, 3D tehnologija omogućava kristalno jasne 3D slike visokog kvaliteta.

Budući da prikazivanje 3D slika obuhvata naizmenične prikaze slika i na levom i na desnom oku, smanjivanje preklopa između ovih slika je od najvećeg značaja za njihov visok kvalitet. Serija televizora kompanije Panasonic sa oznakom VT20 koristi metod sekvencijalnog frejma koji prikazuje slike frejm po frejm izuzetno brzo, smanjujući na taj način njihovo preklapanje u znatnoj meri. Korišćenjem novorazvijenih fosfora smanjuje se svetlosno zračenje tri puta više u odnosu na konvencionalne fosfore. Na taj način je i tehnologija kontrole svetlosti omogućila da se tehnologijom redukcije preklapanja uspešno smanji pojava duplih slika.

Sertifikat sa oznakom THX® Certified Display čak daje garanciju svakom Full HD 3D televizoru kompanije Panasonic da prikazuje filmove u pravom kvalitetu i paleti boja koje je reditelj filma odredio. Takođe, svaki od Full HD 3D plazma modela sadrži bogat set naprednih sadržaja kao što su VIERA CAST koji nudi korisnicima pristup različitim „online“ sadržajima, zatim VIERA Link koji dozvoljava vlasnicima Panasonic televizora da kontrolišu njihove VIERA Link-kompatibilne audio i video proizvode uz pomoć samo jednog daljinskog upravljača i VIERA Image Viewer koji korisnicima omogućava jednostavno gledanje slika, HD filmova i slušanje muzike snimljene na SD kartici.

Da je kompanija Panasonic posvećena eko-idejama u cilju smanjenja štetnih uticaja njenih proizvoda na okruženje, svi novi Full HD 3D plazma televizori su dizajnirani na način da ekrani efikasno troše pola svoje životne energije od 100,000 časova ili više od 30 godina gledanja televizora. Ovi televizori čak i kada dostignu kraj „radnog veka” ne utiču štetno na okolinu jer pri njihovom dizajniranju nisu upotrebljavani metali poput žive i olova.

Kompanija Panasonic integriše tehnologije RealD sa 3D naočarima i VIERA® 3D televizorima

Kompanija Panasonic i RealD, globalni lider u 3D tehnologiji za bioskope, kućne i profesionalne aplikacije, objavili su da je došlo do povezivanja tehnologija koje će omogućiti svim korisnicima koji kupe Panasonic Full HD 3D VIERA televizore da uživaju u punom HD 3D gledalačkom iskustvu uz pomoć aktivnih RealD 3D naočara i 3D emitovanju uz pomoć stereoskopskog RealD formata. Ove kompanije će takođe raditi zajedno na određivanju sledeće generacije tehnologija koja će omogućiti još kvalitetniji doživljaj prilikom gledanja 3D sadržaja.

RealD Format zajedno sa RealD VIERA televizorom visoke definicije kompanije Panasonic omogućiće svim ljubiteljima televizije širom sveta da pristupe 3D sadržajima koristeći HD set-top box u svojim domovima. RealD Format je verzija 3D formata koja koristi jedinstveni set tehnologija kako bi spojila multipleksnu 3D sliku, koju posebno prima levo oko, a posebno desno u jedinstveni kanal. Ovaj format je sposoban da „isporuči“ 3D sliku visoke rezolucije bilo kom 3D displeju koji koristi današnju HD infrastrukturu.

Novi model DMP-BDT300 3D Full HD Blu-rej plejera kompanije Panasonic omogućava fascinantni Full HD 3D doživljaj na svim kompatibilnim plejerima. Plejeri takođe podržavaju širok spektar audio standarda i konvertuju sve standardne video formate u rezoluciju 1080p. Model BDT300 omogućava gledanje standardnih Blu-rej diskova, DVD-jeva i CD-ova. Ovaj model blu-rej plejera je zasnovan na revolucionarnoj tehnologiji primenjenoj na čipu UniPhier LSI kompanije Panasonic, omogućujući plejerima da lako procesuju ogromne količine vizuelnih informacija potrebnih kako bi bila kreirana potpuna HD 3D slika u 1920 x 1080 rezoluciji. Prilagodljiva funkcija Chroma Upsampling omogućava da boje budu verno reprodukovane, a svi standardni DVD formati su poboljšani na 1080p kvalitet rezolucije.

3D Blu-rej plejer visoke definicije sadrži sve opcije koje bi neko očekivao od visoko sofisticiranog proizvoda, uključujuci VIERA Cast Internet link, BD Live, 7.1 channel lossless audio, kao i Dolby® True HD i DTS™ HD audio format. Digitalne fotografije i HD video mogu se sa lakoćom gledati pomoću SD memorijske kartice ovog plejera.

Kompanija Panasonic će prikazati prvi potpuni HD 3D kamkorder

Kompanija Panasonic će takođe prikazati prvi svetski profesionalni, potpuno integrisani HD 3D kamkorder. Korisnicima će ovaj HD 3D kamkorder biti mnogo lakši za korišćenje zato što su optika, glava kamere i dualni Memory Card recorder zajedno integrisani u jedinstveno telo, veoma male težine. Kamkorder takođe sadrži stereoskopsko podešavanje kontrola koje ih čini dosta lakšim za korišćenje. Kompaktna memorija sa sistemom snimanja baziranim na fajlovima omogućava veliku fleksibilnost pri pravljenju Full HD 3D video materijala u zahtevnijim snimateljskim okruženjima. Kamkorder je veoma lak i manji od trenutne 3D opreme koja postoji na tržištu, što omogućava fleksibilnost prilikom slobodnog snimanja iz ruke. Podešavanje i transport su toliko pojednostavljeni da ovaj kamkorder čini idealnim za sportske, dokumentarne i flimske projekte.

Full HD video zapisi na levoj i desnoj strani dvostrukog objektiva 3D kamkordera mogu biti snimljeni, jer fajlovi na SD memorijskoj kartici obezbeđuju veću pouzdanost od ostalih optičkih diskova, HDD-a ili drugih sistema zasnovanih na mehaničkom sistemu snimanja. Ovaj 3D model kamkordera će moći da podržava i snimanje u ekstremnim okruženjima zatim da podnosi velike temperaturne razlike, šokove i vibracije.

Kompanija Panasonic razvija najveći na svetu HD 3D plazma televizor od 152-inča

Kompanija Panasonic je takođe razvila najveći na svetu 3D plazma televizor od 152-inča definicije 4K x 2K. Revolucionarni i novi panel displej na plazmi (PDP) kompanija Panasonic je razvila sa svojom novom tehnologijom superefikasne energije koja ima četiri puta bolje osvetljenje. Ta tehnologija poboljšava jedinstvene prednosti PDP tehnologije kao samoosvetljavajućeg uređaja i na taj način doprinosi donošenju neodoljivo realnog doživljaja za gledaoce. Najveći na svetu Full HD 3D PDP televizor od 152-inča kompanije Panasonic stvara istinski 3D svet visoke rezolucije verno reprodukujući 3D sadržaj poput holivudskih 3D filmova.

Dakle, kompanija Panasonic može da ponudi potpuno integrisano rešenje za 3D svet – od profesionalnih kamkordera za kreiranje 3D sadržaja; preko autorizacije i kodiranja 3D sadržaja; do 3D televizora i Blu-rej plejera koji će doneti 3D sadžaj u domove kupaca.

Za više informacija o Panasonic Full HD 3D tehnologiji, posetite www.panasonic.eu/FullHD3D.

newsmaster