Programerska zajednica “MeeGo” raste

Projekat MeeGo dobija jaku podršku vodećih svetskih kompanija dok se radi na pisanju programskog koda

SAN FRANCISKO, 12. april 2010.godine – Fondancija Linux, neprofitna organizacija posvećena ubrzanom razvoju Linux operativnog sistema, objavila je danas da je veliki broj organizacija iz različitih sektora poslovanja odlučio da uzme učešće u projektu MeGoo.

Učesnici su danas vodeći proizvođači uređaja, prodavci operativnih sistema, proizvođači čipova, nezavisni prodavci softvera i razvojne zajednice. Podršku su do sada pružile kompanije Acer, Amino, Asus, BMW Group, CS2C, DeviceVM, Gameloft, Hancom, Linpus, Maemo Community Council, Mandriva, Metasys, Miracle, MontaVista, Novell, PixArt, Red Flag, ST-Ericsson, Tencent, TurboLinux, VietSoftware, Wind River, WTEC i Xandros.

Ovakvim učešćem kompanije sudeluju u milionima sati koji su posvećeni radu na kompatibilnosti transfer uređaja, prenosivosti aplikacija i jedinstvenom iskustvu korisnika u uređajima zasnovanim na MeeGo platformi. MeeGo projekat je privukao saradnike jer se ne odnosi samo na polje smart telefona već obuhvata i povezivanje televizora, sisteme info-zabave u automobilima, laptopove i mnogo više.

Projekat MeeGo, koji spaja sistem Moblin kompanije Intel i sistem Maemo kompanije Nokia zasnovane na Linux platformama, najavljen je ranije ove godine na sajmu MWC u Barseloni. Zvanično pokretanje distributivne infrastrukture i baze operativnog sistema otpočelo je prošlog meseca dok se prva verzija platforme MeeGo očekuje u drugoj polovini godine zajedno sa aplikacijama koje će biti dostupne putem AppUp Centara kompanije Intel i putemOviStore kompanije Nokia.

„Projekat MeeGo je pokrenut uz jaku podršku kompanija i programera koji žele da iskoriste tržišne prilike koje postoje kada je u pitanju sledeća generacija kompjuterskih uređaja”, izjavio je Jim Zemlin, izvršni direktor fondacije Linux. „Radeći sa zajedničkim setom alata i otvorenim tehnologijama za izgradnju ovih uređaja, programeri MeeGo projekta će biti u prilici da na veoma jednostavan način pristupe najvećoj dostupnoj bazi adresa na tržištu.“

Kao softverska aplikacija otvorenog koda, MeeGo će pomoći u smanjenju fragmentacije i složenosti tržišta kako bi se istovremeno ubrzala pojava inovacija i skratilo vreme potrebno da se jedan uređaj sledeće generacije, internet aplikacije, usluge ili korisnička iskustva pojave na tržištu. MeeGo je namenjen transfer uređajima i unakrsnoj arhitekturi računara a izgrađen je iz temelja za novu klasu moćnih računarskih uređaja.

Imad Sousou, iz kompanije Intel i potpredsednik MeeGo razvojne komisije, i Ari Jaaksi iz kompanije Nokia, koji je potpredsednik MeeGo uređaje, izneće ključne tačke na ovonedeljnom samitu Linux fondacije koji će biti održan 14. aprila, 2010. godine. Sastanci vezani za projekat MeeGo će takođe biti održani drugog i trećeg dana na samitu. Za više informacija o programu samita, možete pogledati na sajtu:http://events.linuxfoundation.org/events/collaboration-summit/agenda

O Projektu MeeGo:

Projekat MeeGo spaja Moblin™ projekat kompanije Intel i Maemo projekat kompanije Nokia u Linux otvorenu softversku platformu za sledeću generaciju kompjuterskih uređaja. MeeGo softverska platforma dizajnirana je sa ciljem da pruži programerima širok spektar segmentiranih uređaja za njihove aplikacije uključujući laptopove i osnovne modele desktopova, ručne računare i komunikacione uređaje, uređaje za info-zabavu u automobilima, povezane televizore, media telephone i mnogo više – a svi koriste zajednički razvojni okvir, Qt. MeeGo projekat će potrošačima ponuditi inovativno iskustvo za programe koje mogu da prenose od uređaja do uređaja. Domaćin projekta MeeGo projekta je Linux fondacija. Za više informacija, možete posetiti www.meego.com.

O Linux fondaciji

Linux fondacija je neprofitna grupa posvećena podsticanju rasta i razvoja Linux operativnog sistema. Od osnivanja 2007.godine, Linux fondacija sponzoriše rad Linux stvaraoca, Linusa Torvaldsa, a podržana je od strane vodećih Linux kompanija i kompanija koje podržavaju otvoreni kod kao i od strane programera širom sveta. Linux fondacija promoviše, štiti i postavlja standarde Linux sistema na taj način što je domaćin veoma važnih radnih grupa, događaja i online resursa kao što je Linux.com. Za više informacija možete pogledati na sajtu  www.linuxfoundation.org.

###

newsmaster