Intel predstavlja svoju viziju budućnosti

Intelova arhitektura pruža prave performanse i funkcije za sve računarske uređaje

INTEL RAZVOJNI FORUM, Peking, 13. april, 2010. godine – U okviru svog Razvojnom forumu, kompanija Intel danas je predstavila osnovu na kojoj će graditi zajednička hardver, softver i eko-sistemska rešenja kako bi računarski uređaji radili besprekorno i bili lakši za upotrebu. Intelov razvojni forum počeo je obraćanjem Dejvida Perlmutera, izvršnog potpredsednika i generalnog direktora grupe Intel Architecture (IAG), koji je predstavio Intelovu viziju koja će omogućiti korisnicima da shvate potencijal koji leži u zajedničkom kompjuterskom iskustvu.

„Sa dodatnih milijardu povezanih računarskih korisnika do 2015. godine i sa više vrsta uređaja vredi deliti zajedničko iskustvo putem uređaja,“ izjavio je Perlmuter. „Intelova arhitektura pruža pravu kombinaciju performansi i snage što čini osnovu za širok spektar računarskih uređaja.“

Perlmuter je dodao da je Intel postigao vrhunac u prelasku na nagrađivani Intel mikroarhitektonski dizajn čipa, pod kodnim imenom „Nehalem“, sa nedavnim predstavljanjem Intel® Xeon® serije 7500. Za manje od 90 dana, Intel je predstavo potpuno nove 2010 PC i laptop i serverske procesore koji povećavaju energetsku efikasnost i brzinu računara, i sadrže brojne novine koje čine računare inteligentnijim, fleksibilnijim i pouzdanijim.

Perlmuter je takođe prokomentarisao ažuriranje sledeće generacije Intel® Core™ procesora koji koriste Intelovu mikroaritekturu kodnog imena „Sandy Bridge“, čiji je početak proizvodnje planiran za kraj 2010. godine. „Sandy Bridge“ je zasnovan na drugoj generaciji Intelove proizvodne tehnologije Hi-K na 32 nm. Ovi procesori će biti prvi koji će pružiti podršku za instrukcije Intel® Advanced Vector Extension (Intel AVX). Intel AVX ubrzava trendove ka intenzivnom računanju pokretnim zarezom u opšte korišćenim aplikacijama kao što su obrada slike, video i audio zapisa kao i inženjerskim aplikacijama, uključujući 3D modeliranje i analizu, naučnu simulaciju i finansijsku analitiku. „Sandy Bridge“ će takođe nastaviti da podržava Intel AES nove instrukcije (Intel AES-NI), sedam softverskih instrukcija koje ubrzavaju enkripciju i dekripciju podataka. „Sandy Bridge“ će takođe sadržati Intelovu šestu generaciju grafičkih jezgara i ubrzanje za pokretni zarez, video i softver koji zahteva intenzivniju upotrebu procesora koji se najčešće može naći u medijskim aplikacijama.

Perlmuter je takođe pomenuo i da Intel obezbeđuje novu vrstu televizijskog iskustva nazvanu „Smart TV“, gde će internet biti besprekorno integrisan sa emitovanom televizijom, personalizovanim sadržajem, i sposobnošću pretrage. U centru ove nove inovacije je Intelov sistem-na-čipu potrošačke elektronike, Intel Atom procesor CE4100, koji pruža sirove performanse procesora, dekoder svetske klase za HD video i naprednu grafiku. Cilj je preneti lični sadržaj, omiljene vebsajtove i društvene mreže na TV na novi način. CE 4100 je dizajniran za uređaje potrošačke elektronike kao što su Blu-ray disk plejeri, set-top kutije i digitalni televizori, koji mogu pružiti „Smart-TV“ iskustvo.

Intel Atom procesor koristi svestran dizajn niske potrošnje koji mu pruža širok potencijal za veliki broj novih tržišnih prilika, od prenosivih uređaja i netbukova do uređaja potrošačke elektronike i ugrađenih aplikacija. Intel Atom procesorsko jezgro ima slične karakteristike vezano za ultra-nisku potrošnju, pristupačnost cene i veličinu koje mogu biti proizvedena kao sistem-na-čipu za širok dijapazon segmenata u zavisnosti od ciljne grupe korisnika i I/O zahteva.

Kako mobilni internet nastavlja da napreduje i da se povezuje sa sve više uređaja, Perlmuter je spomenuo tržišnu šansu za novu generaciju prenosivih uređaja uključujući tablet PC-jeve i smart telefone. On je objasnio da će Murov zakon, uz kombinaciju konstrukcije, dizajna i proizvodnih tehnika, pomoći pomeranje Intelove arhitekture na dramatično niže energetske nivoe. Istovremeno, Intelova aritektura zadržava visoke performanse za internet koji stalno evoluira, medijske aplikacije i multitasking mogućnosti u pokretu.

Perlmuter je prokomentarisao Intelovu narednu platformu „Moorestown“, koja bi trebalo da bude predstavljena tokom prve polovine ove godine. On je istakao da je Intel preraspodelio  svoju platformsku arhitekturu i implementirao brojne inovativne tehnike, kao što je upravljanje napajanjem operativnih sistema nove generacije i distribuirano gejtovanje napajanja kako bi se dostigle nove performanse i značajne redukcije u segmentima stanja mirovanja i aktivnog napajanja. Kako bi potkrepio svoj argument on je demonstrirao smanjenje potrošnje energije do čak 50 puta kada se platforma nalazi u stanju mirovanja, i smanjenje potrošnje energije od čak 10 puta kod audio reprodukcije u poređenju sa Intelovom prvom generacijom „Menlow“ platforme.

Takođe, Perlmuter je obelodanio da Intel radi sa proizvođačima personalnih računara, Tonfangom i Havonom, kako bi predstavio novi konvertibilni dizajn classmate personalnih računara koji kombinuje estetiku sa čvrstoćom, potpunu PC fuckcionalnost sa poboljšanim e-čitalačkim sposobnostima i poboljšane performanse sa energetskom efikasnošću. Fleksibilni dizajn novih konvertibilnih classmate personalnih računara funkcioniše na način na koji studenti funkcionišu. Razvoj ovih novih funkcija zasnovan je na opširnom etnografskom istraživanju rađenom sa studentima i nastavnicima.

Džejms: Budućnost je bliža sa Intelom

U drugom obraćanju u toku dana, Rene Džejms, viši potpredsednik i generalni direktor softverske i uslužne grupe kompanije Intel, naglasila je Intelovu viziju za povezanim iskustvima uređaja za telefone, automobile i kuću, pružajući potrošačima veću konzistentnost i pristupačnost njihovim informacijama. Džejms je istakla kako jedinstveno radno okruženje koje je zasnovano na zajedničkoj računarskoj arhitekturi može pružiti proizvođačima širi opseg i lakši pristup krajnjim korisnicima u bilo kom tržišnom segmentu.

Džejms se takođe dotakla teme cloud computing-a koje predstavlja vezivno tkivo između računarskih platformi, pozvavši Dr. Jiren Liu, predsedavajućeg i izvršnog direktora Neusoft koporacije na pozornicu. Dr. Liu je demonstrirao kako sistemi napravljeni oko Intel Cloud Builder referentne konstrukcije mogu da pruže nova iskustva.

„Tehnologija je promenila način na koji ostvarujemo interakciju sa svetom, a Intel postavlja gradivne elemente na svoje mesto, od Cloud-a do najmanjih uređaja, kako bi pružio zaista impresivno računarsko iskustvo potrošačima gde god oni bili,“ izjavila je Džejms. „Zajedno sa proizvođačima i našim partnerima kao i visoko integrisanom kombinacijom hardvera i softvera, Intel veruje da možemo da pomognemo u stvaranju najboljih mogućih proizvoda na tržištu sa najširom distribucijom.“

Nadovezujući se na nedavno obelodanjenu vest Intela i Nokije da će spojiti Moblin i Maemo projekte otvorenog koda u MeeGo platformu baziranu na Linuxu, Džejms je naglasila široku podršku za MeeGo koja postoji širom industrije. MeeGo je hostovan od strane Linux fondacije kao projekat potpuno otvorenog koda i dostupan je proizvođačima originalne opreme, prodavcima operativnih sistema, mrežnim operatorima i drugima, ciljajući širok opseg uređaja, uključujući smart telefone sledeće generacije, netbukove, tablet PC-jeve, medijafonove, povezane televizore i infotainment sisteme u okviru vozila.

Takođe, Džejms je najavila da proizvođači softvera i programeri u Kini sada mogu da iskoriste prednosti Intel Atom razvojnog programa i pošalju aplikaciju za distribuciju kroz Intel AppUpSM Beta centar. Džejms je takođe istakala ekspanziju Intel AppUp beta centra za MeeGo i Microsoft Windows u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i 27 evropskih zemalja. Ovaj rast pruža kineskim programerima u Intelovom Atom razvojnom programu priliku da dođu do potrošača u jednom od glavnih tržišta širom sveta za uređaje zasnovane na Intel Atom procesorima, kao i kompletne prodajne transakcije u američkim dolarima, evrima ili funtama.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative kako bi kontinuirano unapređivao način na koji ljudi rade i žive. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na www.intel.com/pressroom i blogs.intel.com

newsmaster