Svetski poznat vizionar na polju robotike i pionir molekularne simulacije vodiće prvu prezentaciju na NVIDIA GPU 2010 tehnološkoj konferenciji

Santa Klara, Kalifornija — 31. avgust 2010 NVIDIA je danas objavila da će se dva vodeća vizionara računarske industrije pridružiti Jen-Hsun Huang-u, suosnivaču i izvršnom direktoru kompanije NVIDIA kao govornici na otvaranju druge po redu GPU tehnološke konferencije (GTC).

Klaus Schulten sa univerziteta u Ilinoisu, jedan od najboljih svetskih računarskih biologa će održati drugi keynote u sredu, 22. septembra sa posebnim osvrtom na velika otkrića do kojih se došlo koristeći računarski mikroskop. Uz to, on će prezentovati svoje istraživanje koje se bavi poremećajima ćelija i virusima, uključujući H1N1 virus. Njegovo H1N1 istraživanje koristi GPU baziran računarski mikroskop kako bi se fokusirao na strukturu virusa i otkrio kako reaguje na terapiju lekovima i istražio moguće metode borbe protiv virusa.

Sebastian Thrun, pionir robotike na Stanford univerzitetu i jako cenjen inženjer u Guglu će zatvoriti konferenciju svojim govorom u četvrtak, 23. septembra, prezentovanjem kako napredak u GPU računarstvu unapređuje računarski vid i tako omogućava napredak tehnologije robotizovanih autonomnih vozila.

Kako je 2009. godine postignut ogroman uspeh, GTC 2010 će se opet fokusirati na način kako developeri, inženjeri i istraživači koriste snagu grafičkih čipova (GPU-ova) da reše najvažnije svetske računarske izazove.

GTC 2010 će se održavati od ponedeljka, 20. septembra do četvrtka, 23. septembra u San Hoze konferencijskom centru u San Hozeu, Kalifornija. Registracije za GTC 2010 su otvorene. Zainteresovani posetioci se mogu registrovati i dobiti detaljne informacije o predavanjima na konferenciji, tutorijalima i okruglim stolovima na adresi www.nvidia.com/gtc.

“U godini koja je sledila nakon poslednje GPU tehnološke konferencije, industrija, istraživači i akademski lideri su nastavili da indentifikuju nove i revolucionarne načine da iskoriste snagu GPU-ova”, izjavio je Bill Dally, glavni naučnik kompanije NVIDIA. “Učesnici na konferenciji će biti iznenađeni velikim napretcima u GPU računarstvu, i mi smo oduševljeni time što će profesori Schulten i Thrun podeliti svoje jedinstvene nalaze i iskustva o stalno unapređujućoj GPU tehnologji”.

Više informacija o govornicima možete pročitati u nastavku:

Klaus Schulten je redovni član na Beckman institutu za naprednu nauku i tehnologiju, profesor fizike na Ilinois univerzitetu, a takođe je i direktor grupe za teorijsku i računarsku biofiziku. Primalac je velikog broja nagrada koje uključuju: Award in Computational Biology (2008), Humboldt Award of the German Humboldt Foundation (2004), University of Illinois Scholar (1996), Fellow of the American Physical Society (1993) i Nernst Prize of the Physical Chemistry Society of Germany (1981).  Odbranio je doktorat na Harvard univerzitetu 1974. godine.

Sebastian Thrun je profesor računarskih nauka i elektro-inženjerstva na Stanford univerzitetu gde je i direktor Stanfordove laboratorije za veštačku inteligenciju. Takođe je i jako poštovan inženjer u Guglu. Thurnov tim je pobedio na DARPA takmičenju 2005. godine, na trci autonomnih robota koju sponzoriše američka vlada. On je pionir polja “verovatne robotike” i jedan od izumitelja Google Street View projekta. Izabran je od strane američke nacionalne akademije inženjera i nemačke akademije nauke, a takođe i izabran član AAAI, ECCAI i WTN organizacija. Časopis Popular Science ga je uključio u listu “Brilliant Ten”, Forbes u svoju “E-Gang” listu, Scientific American u svoju listu 50 svetskih lidera tehnologije i polisa, a Fortune ga je izabrao kao jednog od 50 najpametnijih ljudi u tehnološkoj industriji. Uz to, WIRED je nagradio Thrunovog robota Stenlija prvim mestom na listi najuticajnijih robota svih vremena. Thrun je autor 11 knjiga i preko 300 naučnih članaka. Odbranio je doktorat na univerzitetu u Bonu.

Jen-Hsun Huang je suosnivač kompanije NVIDIA 1993. godine i od tada se nalazi na čelu kompanije kao predsednik, CEO i član odbora direktora.

GPU tehnološka konferencija je sponzorisana od strane kompanija: Adobe, HP, Microsoft, Dell, Supermicro, PNY, Cooley, TSMC, Synnex, Samsung, NextIO, GE Intelligent Platforms, Acer, AMAX, SGI, Appro, Sutter Hill Ventures, Hynix, Citi, Dassault Systemes, Silicon Valley Bank i Deloitte.

Tags / Keywords:

NVIDIA, GTC, GPU, supercomputing, parallel computing, CUDA, GPGPU, Tesla, Quadro, high performance computing, visual computing, developers, bioscience, oil & gas, medical, finance

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 1,100 U.S. patenata, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju, posetite www.nvidia.com

newsmaster