Tri Od Pet Najboljih Svetskih Superkompjutera Koriste NVIDIA Tesla Grafičke Karte

uperkompjuteri koji koriste grafičke procesore ostavljaju svoj trag u svetu Superkompjutera po performansama

Santa Klara, Kalifornija— Novembar, 15. 2010 Novembarska lista “Top500” najbržih superkompjutera na svetu je predstavljena danas na www.top500.org i pokazala je da NVIDIA® Tesla grafičke karte čine sastavni deo sistema u tri od pet Superkompjutera.

Tesla grafičke karte se nalaze na prvom, trećem i četvrtom slotu skoro predstavljenog Tianhe-1A sistema, koji je zauzeo najbolje mesto rekordom u performansama od 2.507 petaflopa. Pet najbolje rangiranih sistema su bili (sistemi sa grafičkim procesorima su u zelenoj boji):

Rank Name Location Linpack Perf. # of GPUs Power Consumption
1 Tianhe-1A China 2.507 PF 7168 4.04 MW
2 Jaguar USA 1.75 PF n/a 6.95 MW
3 Nebulae China 1.27 PF 4640 2.55 MW
4 Tsubame 2.0 Japan 1.192 PF 4200 1.340 MW
5 Hopper USA 1.05 PF n/a 2.93 MW

Najbolja tri superkompjutera bazirana na grafičkim procesorima daju bolje performanse nego svi ostali sistemi u Top 10 zajedno. Najznačajniji novi superkompjuter koji je dospeo na listu je Tsubame 2.0, novi Superkompjuter sa Tokijskog Institura za Tehnologiju. Sistem donosi petaflop performanse, dok u isto vreme ostaje jako efikasan, trošeći samo 1.340 megavata, značajno manje energije nego bilo koji drugi sistem na Top 5 listi.

“Tsubame 2.0 je impresivno dostignuće koje balansira performanse sa potrošnjom energije i time donosi energetski najštedljiviji petaflop superkompjuter koji je ikada napravljen,” izjavio je Bil Deli, glavni naučnik u NVIDIA kompaniji. “Put ka Exascale računarstvu će biti popločan revolucionarnim sistemima kao što je Tsubame 2.0.”

Grafički procesori su brzo postali tehnologija koja stoji iza najboljih svetskih superkompjutera. Oni se sastoje iz stotina paralelnih procesororskih jezgara koja su sposobna da podele velike računarske procese i da ih procesuiraju simultano, i tako značajno povećaju performanse sistema. Heterogeni sistemi napravljeni na grafičkim procesorima i konvencionalnim procesorima zahtevaju manje prostora i troše manje energije, tako čineći superkompjutere isplativijim i dostupnijim nego ikada pre.

Deli je plenarni govornik na ovonedeljnoj SC’10 konferenciji o super-računarstvu u Nju Orleansu i držaće predavanje u Sredu, Novembar 17, na temu “GPU Računarstvo: Ka Exascale računarstvu i dalje od njega”. Za više informacija o NVIDIA Tesla grafičkim procesorima visokih performansi, posetite sledeći sajt.

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA)  je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 1,600 U.S. patenata, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju, posetite www.nvidia.com

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o: benefitima, karakteristikama, uticaju i mogućnostima NVIDIA Tesla GPU-a; i uticaju kompanijskih patenata na modern računarstvo; u pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: razvoj efikasnije ili brže tehnologije, dizajn, proizvodnja ili greške u software-u, uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija, promene u zahtevima i željama korisnika i odnosima; izbor različitih standarda od strane potrošača ili konkurentskih proizvoda; promena u industrijskim standardnima i okruženju; neočekivan gubitak performansi naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u druge sisteme kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission uključujući obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 1. Augusta 2010. Kopije izveštaja popunjene od SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse, NVIDIA se ograničava od bilo kakve odgovornosti za ova mišljenja koja bi mogla da prouzrokuju određene okolnosti.

# # #

© 2010 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana. NVIDIA, NVIDIA logo, GeForce, NVIDIA Polymorph, NVIDIA 3D Vision, PhysX, GigaThread i CUDA su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

newsmaster