SAMSUNG I GUGL PREDSTAVLJAJU NEXUS S

PRVI MOBILNI TELEFON NA SVETU KOJI POKREĆE ANDROID 2.3

Nexus S nudi poslednju verziju Android platforme, Gingerbread, 4“  Super AMOLED touch-screen sa zaobljenim dizajnom, Near Field Communication (NFC), sa kamerama sa prednje i zadnje strane i aplikacijskim procesorom od 1GHz

Seul, Koreja / Dalas, SAD 6. decembar 2010. – Samsung Electronic, vodeći proizvođač mobilnih telefona i proizvođač br. 1 u SAD1 i Google™ najavili su Nexus S™, prvi telefon na svetu koji će imati najnoviju verziju Guglove Android™ platforme. Opremivši ga platformom Android 2.3, Samsung i Google su snabdeli model Nexus S moćnom i najnovijom tehnologijom u pogledu opreme.

J.K. Šin, predsednik i vođa  Mobile Communications Business u kompaniji Samsung Electronics tim povodom je rekao: „Samsung i Gugl su veoma tesno sarađivali kako bi potrošačima isporučili najbolji Android smart telefonski doživljaj. Naša ambicija u saradnji sa Guglom bila je da još unapredimo Android platformu i da stvorimo smart telefon koji ima superiornu funkcionalnost i vrhunski korisnički doživljaj. Veliko je zadovoljstvo videti da je ova saradnja ponovo bila plodonosna.“

„Samsung je oduševljen što je radio sa Guglom na stvaranju prvog uređaja koji sadrži dugo očekivani Android 2.3 OS. Nexus S je moćan dokaz Samsungove i Guglove posvećenosti da budu prvi koji će ovu tehnologiju ponuditi tržištu kao i lansiranju proizvoda koji koriste otvoreni i inovativni operativni sistem Android“, izjavio je Omar Kan, glavni strateški službenik Samsung Telecommunications America. „Nexus S integriše Samsungov hardver koji je najbolji u klasi i tehnologiji sa novim, uzbudljivim funkcijama i apgrejdima Android 2.3 Gingerbread kako bi potrošačima pružila novo iskustvo sa smart telefonima.

„Gugl je uzbuđen što zajedno sa Samsungom razvija Nexus S i obezbeđuje dobru integraciju hardvera i softvera kako bi predstavili vodeći uređaj za Gingerbread, poslednju verziju Androida“ rekao je potpredsednik Guglovog inženjeringa.

Nexus S ima Samsungovu odličnu Super AMOLED touch screen tehnologiju i pruža neverovatno vizuelno iskustvo. Contour displej od 4 inča ima zaobljeni dizajn radi ergonomičnijeg stila i osećaja kada drži do lica korisnika. Nexus S takođe ima Near Field Communication (NFC) tehnologiju koja omogućava očitavanje informacija sa običnih predmeta, poput stikera i postera koji imaju ugrađen NFC čip. Pošto ga pokreće Samsungov aplikacijski procesor od 1GHz, Nexus S ima bogatu 3D grafiku, brži upload i download, kao što podržava multimedijalne sadžaje bliske HD-u.

Nexus S je opremljen pozadinskom kamerom od 5 megapiksela i kamkoderom zajedno sa VGA kamerom koja se nalazi napred. Pored toga, Nexus S ima žiroskopski senzor kako bi pružio opušten i nesmetan gejmerski doživljaj pri čemu korisnik naginje uređaj na gore ili dole, pomera ga na levo ili desno. Nexus S takođe dolazi sa 16 GB interne memorije.

Android 2.3 Gingerbread najbrža je verzija Android platforme do sada. Ona ima podršku za Near Field Communication (NFC), novu i poboljšanu tastaturu sa multi-touch podrškom, internet pozive (VoIP/SIP podrška), kao i potpuno novi korisnički interfejs. Nexus S takođe uključuje i popularne Android sadržaje poput portabl Wi-Fi hotspota, pravi multitasking, pristup Guglovim mobilnim servisima poput Google Search™, Gmail™, Google Maps™ sa navigacijom, Voice Actions, Google Voice™ and YouTube™, kao i pristup više od 100000 aplikacija i vidžeta na  Android Market™.

Nexus S možete kupiti (otključanog) onlajn i u radnjama Best Buy u SAD počev od 16. decembra, kao i u Carphone Warehouse prodajnim mestima u Velikoj Britaniji od 20. decembra.

Nexus S specifikacije

Mreža 2.5G (GSM/ GPRS/ EDGE) : 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz3G (HSDPA 7.2Mbps, HSUPA 5.76Mbps) : 900 / 1700 / 2100 MHz
OS Android 2.3 / Gingerbread
Displej 4.0” WVGA SUPER AMOLED (800×480)
Kamera 5.0 mega-pixel Camera + VGA front Camera,  Auto Focus,Self shot
Video HD(720p@30fps) video playing, Video recording D1 (720×480)@30fpsmpeg4, H.264, H.263
Audio MP3, AAC, AAC+, eAAC+, AMR, AMR-NB,
Dodatne funkcije NFC (Near Field Communications) capability
Android Market za više aplikacija i sadržaja
A-GPS
Žiroskopski senzor, brzinometar, digitalni kompas, udaljenost, svetlo
Povezivanje Bluetooth tehnologija v 2.1 + EDRUSB v2.0 (High-Speed)

Wi-Fi 802.11 b/g/n

Memorija 16GB iNAND
Veličina 63 x 123.9 x 10.9 mm
Baterija 1500 mAh

Svaka funkcija, osobine, specifikacije i drugi podaci o proizvodu koji se nalaze u ovom dokumentu, uključujući i dizajn, cenu, komponente, preformanse, dostupnost i mogućnosti podležu promenama bez prethodnog obaveštenja ili obaveze.

Google, Nexus S, Android, Google Search, Gmail, Google Maps, Google Voice, YouTube i Android Market jesu zaštićeni znak Google, Inc.

O kompaniji Samsung Electronics, Ltd.

Kompanija Samsung Electronics, Ltd. jeste globalni lider u poluprovodnicima, telekomunikaciji, digitalnim medijima i tehnologijama digitalne konvergencije koja je 2009. godine ostvarila prodaju u vrednosti  116.8 milijardi USD. Zapošljavajući oko 174.000 ljudi u 193 predstavništva u 66 zemalja, kompanija se sastoji od osam nezavisnih poslovnih jedinica: Visual Display, Mobile Communications, Telecommunication Systems, Digital Appliances, IT Solutions, Digital Imaging, Semiconductor i LCD. Priznata kao jedan od brendova sa najbržim svetskim rastom, kompanija Samsung Electronics je vodeći proizvođač digitalnih televizora, memorijskih čipova, mobilnih telefona i TFT-LCD ekrana. Za više informacija, molimo vas da posetite www.samsung.com.

newsmaster