Kompanija NVIDIA i Widows 8 Developer program transformišu PC računare

ENAHAJM, Kalifornija —14. septembar 2011. — Komajina NVIDIA najavila je da će Windows 8 Developer program obezbediti inženjerima alat i sredstva za razvijanje aplikacija za stotine miliona uređaja baziranih na ARM i x86 athitekturi koje će koristiti prednosti Microsoft-ovog operativnog sistema Windows 8.

Sva četiri brenda procesora kompanije NVIDIA® podržavaće Windows 8. NVIDIA procesori sledeće generacije, četvorojezgarni Tegra procesor, pod radnim nazivom Kal-El, predstavlja sistem na čipu baziran na ARM arhitekturi koji će pokretati lagane i energetski efikasne tablet i notebook računare. NVIDIA će takođe podržati Widows 8 na x86 sistemima sa GeForce® grafičkim procesorima koji pružaju najbolje gejmersko iskustvo; Quadro® grafičkim procesorima, vodećim grafičkim rešenjem za montažere filmova i profesionalne korisnike radnih stanica; i Tesla® grafičkim procesorima koji daju revolucionarne performanse prilikom naučnih istraživanja, u data centrima i računarstvu visokih performansi.

„Uz elegantni korisnički interfejs i podršku za tablet i notebook računare koji koriste procesore bazirane na ARM arhitekturi, Windows 8 će doneti seizmičke promene na tržištu, ” izjavio je Džef Fišer, viši predsednik odeljenja za PC u kompaniji NVIDIA. „Naša stručnost u ARM i x86 okrruženjima i naša dobra upoznatost sa kodnom bazom za Widows čine nas jedinstveno kvalifikovanim da podržimo inženjere koji razvijaju Windows 8.”

Sa preko 15 godina podrške prema Microsoft korporaciji i operativnom sistemu Windows, NVIDIA je razvila snažne alate, instrumente, uzorke i pakete za razvoj softvera specijano dizajnirane da pomognu inženjerima da kreiraju aplikacije koje će blistati na Windows-u. Windows 8 Developer program pružiće inženjerima podršku i sredstva za razvijanje softvera koji će raditi na rešenjima baziranim na ARM i x86 arhitetkturi, kao i pristup najnovijim vestima, treninzima i edukaciji.

„Neverovatno smo uzbuđeni zbog inovacija koje NVIDIA unosi u Windows 8 PC računare svojim ARM procesorima, i kako će to podstaći preoblikovanje PC industrije na načine koje tek naziremo, ” izjavio je Majk Anđulo, viši predsednik za Windows planiranje, hardver i PC ekosistem u korporaciji Microsoft.

„Inženjeri su na čelu ove tranzicije. Microsoft ceni lidersku poziciju kompanije NVIDIA u pružanju podrške ovoj zajednici.”

Tim Svini, osnivač kompanije Epic Games, izjavio je: „Više od jedne decenije Epic i NVIDIA su tesno sarađivali kako bi Unreal Engine mogao iskoristiti prednost najmodernijih GPU tehnologija. Od neverovatnih

DirectX 11 i PhysX efekata u Epic-ovoj igri Samaritan do zapanjujućeg 3D Vision iskustva u igri Bulletsotm, naši inženjeri su uvek uživali u saradnji sa kompanijom NVIDIA. Podrška kompanije NVIDIA inženjerima predstavlja zlatni standard za proizvođače čipova. Uzbuđeni smo zbog njihove najave programa za inženjere i radujemo se nastavljanju partnerstva i pravljenju najboljih igara na planeti.”

Inženjeri se mogu prijaviti za NVIDIA Windows 8 Developer program na http://developer.nvidia.com/windows-8 ili ukoliko posete NVIDIA štand na Microsoft BUILD konferenciji u Enahajmu u Kaliforniji. Oni koji posete BUILD konferenciju pozvani su na štand kompanije NVIDIA da pogledaju DirectX, DirectCompute, Parallel Computing i HTML5 resurse.

O kompaniji NVIDIA

NVIDIA (NASDAQ:NVDA) je probudila svet snagom kompjuterske grafike, kada je izumela grafički procesor (GPU) 1999 godine. Od tada, kompanija konstantno postavlja nove standarde u vizuelnom računarstvu sa očaravajućom interaktivnom grafikom koja se može pronaći na uređajima počevši od tableta i portabilnih medija plejera preko notebookov-a, do radnih stanica. Ekspertiza kompanije NVIDIA u programabilnim GPU-ovima je probila granice u paralelnom procesiranju, koje je učinilo super-računare ne tako skupim i široko dostupnim. Kompanija poseduje više od 2,100 izdatih patenata širom sveta, uključujući i one koji su fundamentalni za modernu računarsku industriju. Za više informacija posetite www.nvidia.com.

U izajavama u ovoj objavi za medije uključeni su ali ne i ograničeni stavovi o: uticaju, perfomansama i benefitima NVIDIA Tegra procsora, NVIDIA GeForce GPU-ova, NVIDIA Quadro GPU-ova, and NVIDIA Tesla GPU-ova; uticaju i dostupnosti NVIDIA Windows 8 Developer programa; NVIDIA proizvodima i tehničkoj podršci za razvoj Windows 8 operativnog sistema; i efektima patenata kompanije na moderno računarstvo, a u pitanju su izjave koje se odnose na mišljenja osoba i koje mogu uzrokovati rizikom i nesumljivo mogu izazvati rezultat koji može da bude različit od očekivanog. Važni faktori koji mogu prouzrokovati da se aktuelni rezultati razlikuju od očekivanih su: globalni ekonomski uslovi, zavisnost od drugih vezano za proizvodnju, sklapanje, pakovanje i testiranje naših proizvoda; uticaj tehnološkog razvoja i konkurencija; razvoj novih proizvoda i tehnologija ili poboljšanja naših postojećih proizvoda i tehnologija; prihvatanje naših proizvoda ili proizvoda naših partnera na tržištu; defekti u dizajnu, proizvodnji ili softveru; promene u potrebama potrošača; promene u industrijskim standardima i interfejsu; neočekivani gubici u performansama naših proizvoda ili tehnologija kada se integrišu u sisteme; kao i drugi faktori koji se pojavljuju sa vremena na vreme u izveštajima kompanije NVIDIA za Securities and Exchange Commission, ili SEC, uključujući Obrazac 10-Q za fiskalni period koji se završio 1. maja, 2011. Kopije izveštaja popunjene od strane SEC su objavljene na našem websajtu i dostupne su od kompanije NVIDIA, bez nadoknade. Ova mišljenja ne garantuju performanse koje mogu da nastanu u budućnosti, i one govore o stanju u ovom trenutku, kao što je zakonski dozvoljeno; NVIDIA se odriče bilo kakve odgovornosti da menja ove izjave i time anticipirala buduće događaje i okolnosti.

© 2011 NVIDIA Corporation. Sva prava zadržana. , the NVIDIA logo, GeForce, PhysX, Quadro, Tegra, and Tesla su robne marke i/ili registrovane robne marke NVIDIA korporacije u Americi i drugim zemljama. Druge kompanije i imena proizvoda mogu biti robne marke uvаženih kompanija u čijem su vlasništvu. Karakteristike, cene, dostupnost i specifikacije su podložne promenama bez prethodne najave.

newsmaster