Samsung predstavio platformu za smart telefone bada 2.0

SEUL, Koreja– Kompanija Samsung Electronics Ltd, vodeći proizvođač mobilnih telefona, predstavila je platformu za smart telefone bada 2.0. Nova i poboljšana verzija Samsungovog operativnog sistema za smart telefone uključuje podršku za Near Field Communication (NFC), veb aplikacije uključujući HTML 5 i WAC, multi-tasking, podesivi korisnički interfejs, kao i prepoznavanje glasa.

Samsung je unapredio korisničko iskustvo na platformi bada pomoću personalizovanog zaključavanja ekrana, upravljanja izgledom i sadržajem ekrana, kao i 3D zvukom. Nakon zvaničnog lansiranja, platforma bada se stalno razvijala kako bi poboljšala korisničko iskustvo i dopustila progamerima da stvore multi-funkcijske aplikacije. To je dovelo do toga da unapređena platforma može da stane rame uz rame sa ostalim platformama za smart telefone.

Dž.K. Šin, predsednik i upravnik Samsungove kompanije za mobilne komunikacije, ovim povodom je izjavio: „Oduševljeni smo uspehom originalne platforme bada koja je lansirana na Svetskom kongresu za mobilne komunikacije prošle godine. Trudili smo se da na osnovu tog uspeha od nove verzije bada 2.0 stvorimo svestranu i snažnu platformu koja može da nastavi uspeh prethodne verzije. Takođe, stvorili smo i ojačali čitav jedan eko sistem oko platforme bada, vodeći računa o tome da naši programeri stvore upravo one aplikacije koje naši kupci žele i koje su im potrebne.“

Platforma bada 2.0 takođe je opremljena sa novim i poboljšanim Kompletom za poboljšanje softvera (Software Development Kit, SDK), čime je platforma otvorena za više programera koji rade u okviru različitih operativnih sistema za personalne računare. SDK uključuje i dodatne funkcije kao što su napredni analizator koda i brži simulator, dopoštajući programerima bolji uvid u kvalitet rada njihovih aplikacija.

Programerski dan za platformu bada

Platforma bada 2.0 predstavljena je tokom posebnog programerskog dana kojem je prisustvovalo preko 200 programera sa svih strana sveta. Programerski dan za platformu bada održan je kao deo ADC, Konferencije o programiranju aplikacija, na manifestaciji App Planet u okviru Svetskog kongresa za mobilne komunikacije u Barseloni. Time što je programerski dan za platformu bada održan u preko 40 zemalja, Samsung je neprestano privlačio pažnju bada programera i ostvarivao sa njima stalnu saradnju.

Programerski dan za platformu bada na Svetskom kongresu za mobilne komunikacije obeležio je godišnjicu lansiranja prvog telefona sa platformom bada, Samsung Wave (GT-8500), što je ujedno bilo i prilika da se sagledaju rezultati prethodnih godina. Programeri su se upoznali sa time kako je Samsung Apps (Samsungova prodavnica aplikacija) rasla zajedno sa uspehom serije Wave. Očekuje se da će ukupan broj aplikacija preuzetih širom sveta uskoro preći cifru od 80 miliona što pokazuje da su bada aplikacije sve popularnije među korisnicima smart telefona.

Sesije u toku programerskog dana predstavile su programerima način razmišljanja i strategiju koji se kriju iza platforme bada 2.0. Tu se raspravljalo i o programu podrške za unapređivanje bada aplikacija koji čini deo Samsungovih napora da kroz tu platformu stvori savršeni mobilni eko sistem. U želji da iskaže svoju posvećenost bada programerima, Samsung je tom prilikom predstavio različite servise za tehničku podršku.

Kompanija Samsung Electronics stalno pojačava programe podrške, kao što proširuje svoja partnerstva, tako da veći broj programera može da oseti prave koristi platforme bada. Programerski dan je to i pokazao preko sesije Plavi okean u bada platformi koja je sagledala nekoliko naročito uspešnih aplikacija. Te aplikacije su obuhvatile prezentacije na ‘Polar Mobile’, ‘Com2uS’ i ‘Zkatter’, aplikacijama koje su imale odličan prijem i vrlo su tražene na Samsung Apps. Ova sesija je prisutnim programerima pružila ohrabrenje i dodatni know-how.

O Samsung Electronics

Samsung Electronics je globalni lider na polju poluprovodnika, telekomunikacija, digitalnih medija i tehnologija digitalne konvergencije sa prihodom od 116.8 biliona dolara u 2009. godini. Zapošljava približno 174,000 ljudi u 193 filijala, širom 66 država. Kompanija se sastoji od osam glavnih nezavisnih poslovnih jedinica: kompanija za vizuelni displej, kompanija za mobilne komunikacije, kompanija za telekomunikacione sisteme, kompanija za digitalne aplikacije, kompanija za informacione tehnologije, kompanija za digitalni Imaging, kompanija za poluprovodnike i kompanija za LCD ekrane.  Prepoznat kao jedan od globalnih brendova sa najbržim rastom, Samsung Electronics je vodeći proizvođač digitalnih TV aparata, memorijskih čipova, mobilnih telefona i TFT-LCD-a. Za više informacija posetite www.samsung.com.

O Samsungovom Centru za medijska rešenja (MSC)

Osnovan meseca juna 2008. godine, Centar za medijska rešenja (MSC) služio je kao kanal za isporučivanje sadržaja i servisa za sve Samsungove elektronske uređaje čime je povećana njihova funkcionalnost. Sa hardverske tehnologije i performansi, fokus potrošača se pomera na vrednost koju određuju sadržaj i servisi predviđeni za uređaje. Kako bi se uspešno nosio sa ovim dinamičnim tržišnim okruženjem, Centar za medijska rešenja se trudi da sprovede demokratizaciju eko sistema sadržaja i servisa. Samsung stavlja akcenat na svoju kompetentnost u različitim sadržajima, otvorenim platformama, kao i kreiranju sadržaja za različite servisne kanale.

newsmaster