Apple predstavio novi iMac sa najnovijom generacijom četvorojezgarnih procesora, grafičkog čipa i Thunderbolt I/O tehnologijom

KUPERTINO, Kalifornija — 5. maj 2011.— Kompanija Apple je danas predstavila nove all-in-one iMac računare sa najnovijom generacijom četvorojezgarnih procesora, moćnom grafikom, revolucionarnom Thunderbolt tehnologijom brzog prenosa podataka i novom FaceTime HD kamerom. Novi iMac računar je do 70 odsto brži od svoh prethodnika, a grafičke performanse su do tri puta bolje u odnosu na prethodnu generaciju.*

„Naši klijenti vole aluminijumsko kućište iMac-a, prelep ekran i all-in-one dizajn, ” izjavio je Filp Šiler, viši podpredsednik za marketing proizvoda na globalnom nivou u kompaniji Apple. „Sa najnovijom generacijom četvorojezgarnih procesora, novom snažnom grafikom, Thunderbolt tehnologijom i FaceTime HD kamerom, učinili smo najbolji desktop na svetu još boljim.”

Novi iMac poseduje Intelove četvorojezgarne Core i5 procesore sa opcijom dodatnog izbora Core i7 procesora radnog takta do 3.4 GHz. Ovi procesori poslednje generacije poseduju integrisane memorijske kontrolere za neverovatno brz odziv i novi, snažni medija endžin za enkodiranje i dekodiranje visokih performansi. Sa novim AMD Radeon HD grafičkim procesorima, novi iMac poseduje najsnažniju grafiku ikada u jednom all-in-one računaru.

iMac je prvi desktop računar na tržištu koji poseduje revolucionarnu Thunderbolt I/O tehnologiju. Model od 21.5 inča poseduje jedan Thunderbolt port, dok model od 27 inča poseduje dva porta za još veću proširivost. Razvijena od strane kompanije Intel, a u saradnji sa kompanijom Apple, Thunderbolt tehnologija omogućava proširivost koja nikada pre nije bila moguća u jednom all-in-one računaru. Sa dva dvosmerna kanala brzine transfera do neverovatnih 10 Gbps po kanalu, Thunderbolt isporučuje PCI Express direktno do eksternih periferija visokih performansi kao što su RAID nizovi, i može podržati uređaje koji rade na principu FireWire i USB standarda, kao i gigabitne  mreže i adaptere.Thunderbolt takođe podržava DisplayPort za ekrane visoke rezolucije, i radi sa postojećim adapterima za HDMI, DVI i VGA ekrane. Budući da je dostupna za povezivanje sistema, kablova i uređaja, očekuje se da će Thunderbolt tehnologija biti naširoko prihvaćena kao novi standard za I/O visokih performansi.

iMac poseduje ugrađenu FaceTime HD kameru i Apple-ov inovativni FaceTime softver za dobijanje čiste slike u širokom formatu prilikom video poziva u kojima može uživati čitava porodica. Nova kamera podržava video pozive u visokoj definiciji između svih Mac računara koji poseduju FaceTime HD kameru i pozive u standardnoj rezoluciji između iPad-a 2, iPhone-a 4, poslednje generacije iPod touch-a i drugih Mac računara baziranih na Intelovim procesorima. iMac je zadržao karakteristični dizajn kućišta od aluminijuma i stakla, predivni IPS ekran visoke rezolucije sa LED pozadinskim osvetljenjem, slot za SD kartice i dolazi sa inovativnim Magic Mouse-om i Magic Trackpad-om iz Apple-a.

Tradicionalno brinući o životnoj sredini, Apple je sa linijom desktop računara lider u dizajnu koji je prihvatljiv za životnu sredinu. iMac ispunjava stroge Energy Star 5.2 standarde i postiže EPEAT zlatni status.** iMac poseduje ekrane sa LED pozadinskim osvetljenjem koji ne sadrže živu, a staklo ne sadrži arsenik. Komponente i kablovi iMac računara ne sadrže bromirane PVC materijale,  a računari i pakovanje koriste materijale koji se recikliraju.

Svi Mac računari dolaze sa Mac OS X Snow Leopard sistemom, najnaprednijim operativnim sistemom na svetu i iLife inovativnim softverskim paketom kompanije Apple za kreiranje i deljenje fotografija, filmova i muzike. Snow Leopard se oslanja na tradiciju dužu od jedne decenije inovacija. iLife ’11 sadrži iPhoto sa fantastičnim pregledom preko celog ekrana za pretragu, obradu i deljenje fotografija; iMovie sa moćnim alatima koji su jednostavni za korišćenje i koji transformišu kućne video sadržaje u zabavne filmske trejlere; i GarageBand sa novim načinima da unapredite sviranje i kreirate pesme koje zvuče odlično.

Cene i dobavljivost proizvoda

Cene i dobavljivost proizvoda na tržištu Srbije ćemo objaviti naknadno

*  Testiranje je izvršeno od strane kompanije Apple u aprilu 2011., koristeći predprodukcijsku konfiguraciju iMac računara. Za više informacija posetite sledeću internet stranicu:

www.apple.com/imac/features.html.

**  Tvrdnja zasnovana na kategorijama i proizvodima koji štede energiju koji su navedeni u EPA ENERGY STAR 5.2 bazi podataka u aprilu 2011.  EPEAT je nezavisna organizacija koja pomaže korisnicima da uporede performanse prihvatljive za životnu sredinu laptop i desktop računara. Proizvodi koji ispunjavaju svih 23 traženih kriterijuma i najmanje 75 odsto opcionih kriterijuma su priznati kao EPEAT Zlatni proizvodi. EPEAT program je osnovan od strane US EPA i baziran je na IEEE 1680 standardu za Procenu štetnosti računarskih proizvoda na životnu sredinu (Environmental Assessment of Personal Computer Products). Za više informacija posetite www.epeat.net.

Apple dizajnira Mac računare, najbolje personalne računare na svetu, zajedno sa OS X, iLife, iWork i profesionalnim softverom. Kompanija Apple je lider u digitalnoj muzičkoj revoluciji sa svojim iPod uređajima i iTunes online prodavnicom. Apple uonosi inovacije u mobilne telefone sa svojim revolucionarnim iPhone telefonom i App Store-om, i nedavno je predstavio svoj iPad 2 koji definiše budućnost mobilnih računarskih uređaja.

O kompaniji Apple, Inc.

Apple dizajnira Mac-ove, najbolje računare na svetu, OS X, iLife, iWork i profesionalni software. Apple predvodi u digitalnoj muzičkoj revoluciji sa iPodom i iTunes internet prodavnicom. Apple je redizajnirao mobilni telefon sa revolucionarnim iPhone-om i App Store-om i skoro je predstavio magični iPad koji definiše budućnost mobilnih medija i računarskih uređaja.

O kompaniji Powercom Imaging

Powercom Imaging, d.o.o. je ponosni član MIDIS/Apcom grupe, sa sedištem u Beogradu. Društvo osnovano 2000. godine ovlašćeni je Apple Value Added Distributor zadužen za razvoj tržišta, marketing, prodaju i podršku Apple i povezanih proizvoda.

###

newsmaster