Zaposleni u kompaniji Intel šampioni korporativne odgovornosti

Objavljen Izveštaj o korporativnoj društevnoj odgovornosti za 2010.

SANTA KLARA, Kalifornija, 20. maj, 2011 – Izveštaj o korporativnoj društevnoj odgovornosti za 2010. godinu kompanije Intel objavljen je danas. Izveštaj navodi napore koje je kompanija činila u oblasti primene svojih tehnologija i odlučnosti svojih zaposlenih da transformišu pristup obrazovanju i tehnologiji uopšte, kao i da unaprede ekonomsku i ekološku održivost širom sveta. Izveštaj takođe objedinjuje aktivnosti koje čini kompanija Intel kako bi dodatno podržala koncept korporativne odgovornosti i donošenja odluka, počevši od finansiranja inovativnih projekata zaposlenih, do toga da zaposleni deo svojih primanja namenjuju očuvanju životne sredine.  

„U kompaniji Intel, korporativna odgovornost je deo našeg posla – to je deo naše globalne strategije,“ izjavio je Majkl Jakobson, direktor korporativne odgovornosti u komapniji Intel. „Briga za naše ljude, našu planetu i  inspirisanje mladih generacija je korporativna strategija koja će biti ostvarena putem zajedničkih napora naših zaposlenih, bilo da oni rade u fabrici, dizajniraju proizvode ili interfejs sa korisnicima ili dobavljačima.”

Najvažniji podaci iz izveštaja za 2010. uključuju:

Obrazovanje

  • Više od 9 miliona učitelja širom sveta bilo je deo Intel učiteljskog programa koji nudi profesionalni razvoj za K-12 učitelje svih predmeta, pomažući im da integrišu tehnologiju u svoja predavanja.
  • U saradnji sa  kampanjom američkog predsednika Baraka Obame „Obrazovanje za inovacije” Intel je najavio ulaganje 200 milona dolara za unapređenje obrazovanja u oblasti matematičkih i prirodnih nauka.
  • Tokom prošle decenije, Intel i Intel Fondacija uložili su više od jedne milijarde dolara za unapređenje globalnog obrazovanja, partnerstva sa obrazovnim institucijama, vladama i ostalim kompanijama da bi razvili transformativne programe i tehnološka rešenja.

 

Životna sredina

  • Intel je zadržao svoju poziciju najvećeg dobrovoljnog kupca obnovljive energije u Americi, i radio je sa drugim kompanijama na tržištu da bi kompletirao devet solarnih električnih instalacija na Intel lokacijama u četiri zemlje Sjedinjenih država i Izraelu, koje zajednički proizvode 3.8 miliona kilovata čiste energije godišnje.
  • Dizajn centar u Haifi, Izraelu bio je prva Intelova zgrada sa LEED sertifikatom (Liderstvo u oblasti energije i dizajna okruženja) i prva zgrada u Izraelu koja je dobila LEED Gold sertifikat. Intel je takođe dobio osnovni LEED sertifikat za svoju fabriku i poslovnu zgradu u Kulimu, Malazija.
  • Od 1998. godine, kao rezultat Intelovih napora za očuvanje životnih resursa, 40 milijardi galona vode, ili što je dovljno za otprilike 370.000 američkih domova godišnje, bilo je sačuvano.
  • U toku 2010. godine, 62 pojedinca i tima bili su nominovani za nagradu Intel Environmental Excellence Awards koja biva dodeljena zaposlenima koji su pomogli da Intel smanji uticaj na životno okruženje. Ovakvi projekti zaposlenih rezultirali su uštedom od 135 milona dolara.
  • Kao deo programa „Održivost u akciji“, Intel je donirao 100.000 dolara za finansiranje 13 projekata zaposlenih.

 

Radno mesto i zajednica

  • U toku 2010. godine, gotovo polovina (48 odsto) Intelovih zaposlenih donirala je više od jednog miliona radnih sati, dok je Intelova Fondacija donorala 7.9 miliona dolara za oko 4.900 škola i neprofitnih organizacija u kojima su Intelovi zaposleni radili dobrovoljno.
  • Jedna od Intelovih šest glavnih karakteristika je „Sjajno mesto za rad” koja naglašava važnost pozitivnoh odnosa među zaposlenima kao ključnu komponentu uspeha. U 2010. godini, Intel je ostvario zapaženo mesto na godišnjoj listi „100 najboljih kompanija za rad” magazina Fortune.
  • Intel nastavlja da ulaže u niz različitih inicijativa, uključujući podršku grupama zaposlenih kao što je Mreža žena zaposlenih u Intelu. Od 2004, broj žena u Intelu je porastao za 24 odsto. Štaviše, žene čine 30 odsto trenutnog Upravnog odbora kompanije Intel.

 

Da biste pročitali novi izveštaj posetite www.intel.com/go/responsibility. Više informacija o Intelovoj korporativnoj odgovornosti možete naći na CSR@Intel blog i na Twitteru na @Intel_CSR.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na http://www.intel.com/pressroom/ iblogs.intel.com

newsmaster