Najveći regionalni Festival nauke – 2, 3. i 4. decembra u Beogradu

Najveći regionalni Festival nauke tradicionalno će biti održan 2, 3. i 4. decembra i dalje sa jasnom svrhom – da predstavi, objasni i promoviše nauku na način podjednako blizak i jasan svima, bez obzira na godine i obrazovanje.

Obeležiće ga non-stop eksperimenti, naučni šou programi, predavanja, debate i intervjui, izložbe, dečije radionice, zona za talente kao i deo festivala koji spaja nauku, tehnologiju i umetnost.

Peti Festival nauke biće održan na čak četiri lokacije: u bivšoj Robnoj kući “Kluz”, Studentskom kulturnom centru, galeriji Narodne banke Srbije i u potpuno novom prostoru – sceni teatra Bojan Stupica. Spajanjem ove četiri lokacije u neposrednoj blizini, Beograd će na tri dana dobiti pravu naučno-festivalsku četvrt.

“Nauka bez prestanka”, “Fantastično-naučna bina”, “Daje se na znanje”, “EksperTinejdžeri”, „SUTRA“ i “Naučne igraonice” programske su celine koje će publici predstaviti 300 mladih naučnika iz 32 naučne institucije, iz Srbije i inostranstva, u tri decembarska dana.

Festival nauke napravio je korak dalje, jer su posetiocima od ove godine na raspolaganju i bogati internacionalni programi.

U saradnji sa Francuskim institutom u Beograd stižu naučni šou programi “Karike koje nedostaju” na čelu sa naučnim klovnom Fabiom Fabuleom, Osidijana “Ljudožderka” kao i radionica “neizvodljivih” eksperimenata nerešivih problema koja će nam testirati inteligenciju, praktičnost i kritičko mišljenje.

Pored raznovrsnog programa iz Francuske, na petom Festivalu nauke predstaviće se i gosti iz Švajcarske, Švedske, Austrije, Estonije i Hrvatske.

Festival nauke je, u oktobru ove godine, treći put gostovao na najvećem evropskom festivalu nauke u Đenovi. Samo prvog dana našu postavku “Matematičko kupatilo”, smeštenu u najvećoj palati u samom centru grada, videlo je više od 300 posetilaca. Postavka govori o uobičajenim predmetima sa kojima se svakodnevno susrećemo, modifikovanim da objasne teme iz geometrije, teorije grafova i topologije.

Generalni sponzor Festivala nauke i ove godine je MT:S.

Prijatelj manifestacije je Erste banka a pokrovitelj Centar za promociju nauke.

Peti Festival nauke, prvog vikenda u decembru, biće održan pod sloganom „PADAM NA PAMET“.

Vidimo se uskoro!

newsmaster