SQL Server 2012 – nova referenca za Microsoft Razvojni centar u Beogradu

Microsoft korporacija objavila je dostupnost paketa SQL Server 2012 (ranije poznatog pod imenom “Denali”) u RC (Release Candidate) verziji. Na razvijanju ovog proizvoda radio je tim od ukupno 2500 ljudi, među kojima je bilo i 35 ljudi iz Microsoft Razvojnog centra u Beogradu.

Više od 100 hiljada korisnika, koristeći SQL Server 2012 Community Technology Preview (CTP), dalo je povratne informacije koje su ugrađene u RC verziju.

Rad na ovom projektu predstavljao je veliki izazov i tim u Beogradu usmerio je svu svoju energiju i znanje kako bi dao pun doprinos ravzijanju ovog strateški važnog proizvoda za Microsoft. “Denali” RC predstavlja važan korak u izgradnji komercijalne verzije ovog proizvoda, koji bi trebalo da se pojavi na tržištu u prvoj polovini 2012. godine”, izjavio je Dragan Tomić, direktor Razvojnog centra Microsofta u Beogradu.

SQL Server 2012 rezultat je napora da se povećaju mogućnosti koje pruža cloud computing sa bazama podataka kako bi se dobile mogućnosti koje su bile nezamislive pre nekoliko godina. Pored oslanjanja na Cloud platformu, SQL Server 2012 donosi i mnoge novine u oblasti poslovne inteligencije.

Prednosti koje SQL Server 2012 pruža korisnicima su brojne, a izdvojićemo samo nekoliko:

–       napredne funkcionalnosti u oblasti visoke dostupnosti sistema (AlwaysOn)

–       veoma brze performanse u složenim okruženjima

–       brzu pretragu podataka i optimalnu produktivnost

SQL Server 2012 će biti dostupan u više verzija – postojaće Enterprise, Standard i potpuno nova Business Intelligence verzija. Nekadašnja Datacenter verzija sada postaje Enterprise, dok nekadasnja Workgroup verzija postaje Standard i Standard for Small Business.

Standard verzija pokriva uobičajene funkcinalnosti poput OLTP-a, osnovne analitike i izveštavanja, programibilnosti i upravljanja sistemom (SSMS) sa najviše 16 CPU jezgara, kao i AlwaysOn funkcionalnosti u osnovnoj i naprednoj verziji. Potpuno nova Business Intelligence verzija nalazi se u sredini i dodaje napredne tehnologije za upravljanje sistemom (Data Quality Services i Master Data Services), Power View i PowerPivot tehnologije kao i poslovne Business Intelligence alate: semantičke modele i podršku za naprednu analitiku nad podacima. Enterprise verzija obuhvata sve do sada navedeno, kao i dodatne funkcionalnosti vezane za skladištenje podataka (Data Warehousing) i unapređene bezbednosne opcije.

SQL Server 2012 RC možete preuzeti sa sledeće internet lokacije: http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/default.aspx

newsmaster