Intel ostvario rekordne godišnje rezultate

54 milijarde dolara godišnjeg prihoda (rast od 24 odsto), godišnja zarada po akciji iznosila je 2,39 dolara (rast od 19 odsto)

SANTA KLARA, Kalifornija, 19. januar 2012 – Kompanija Intel danas je objavila rekordan godišnji prihod od 54 milijarde dolara, primarnu dobit od 17,5 milijardi dolara, neto prihod od 12,9 milijardi dolara i zaradu po akciji od 2,39 dolara. Kompanija je generisala približno 21 milijardu dolara u gotovini od poslovnih poduhvata, platila je gotovinske dividende u iznosu od 4,1 milijarde dolara i iskoristila je 14,1 milijardu dolara za ponovnu kupovinu 642 miliona običnih akcija.

U četvrtom kvartalu, Intel je zabeležio prihod od 13,9 milijardi dolara, primarnu dobit od 3,4 milijarde dolara i zaradu po akciji od 64 centi. Kompanija je generisala približno 6,6 milijardi dolara u gotovini od poslovnih poduhvata,  platila je gotovinske dividende u iznosu od 1,1 milijarde dolara i iskoristila je 4,1 milijardu dolara za ponovnu kupovinu 174 miliona običnih akcija.

„Godina 2011. bila je izuzetna za kompaniju Intel,” izjavio je Pol Otelini, predsednik i izvršni direktor Intela. „Zahvaljujući odličnom radu, rezultati koje je kompanija ostvarila izuzetni su, prihod je povećan za više od 10 milijardi dolara prevazilazeći sve rekordne godišnje prihode do sada. Sa izvanrednim proizvodima i tehnologijama koje su u planu za 2012. godinu, uzbuđeni smo globanim rastom koji Ultrabook sistemi, data centri i predstavljanje smart telefona i tableta zasnovanih na Intelu traba da donesu.”

Poslovna perspektiva

Intelova poslovna perspektiva ne uključuje potencijalni uticaj spajanja, akvizicija i drugih poslovnih poduhvata koji mogu biti završeni nakom 19. januara.

 

Q1 2012 (GAAP, ukoliko ne bude bilo promena)

         Prihod: 12,8 milijardi dolara, plus ili minus 500 miliona dolara.

         Procenat bruto marže: 63 odsto i 64 odsto ne-GAAP (izuzimajući amortizaciju nematerijalne imovine nastale preuzimanjem), obe plus ili minus nekoliko procenata.

         R&D plus MG&A rashodi: približno 4,4 milijarde dolara.

         Amortizacija nematerijalnih troškova nastalih usled akvizicija: približno 75 miliona dolara.

         Uticaj investicija na tržištu hartija od vrednosti i kamatnih stopa: približno nula.

         Depresijacija: približno 1,5 milijardi dolara.

 

2012. godina (GAAP, ukoliko ne bude bilo promena)

         Procenat bruto marže: 64 odsto ili 65 odsto ne-GAAP (izuzimajući amortizaciju nematerijalne imovine nastale preuzimanjem), obe plus ili minus nekoliko procenata.

         Rashodi (R&D plus MG&A): 18,3 milijarde dolara, plus ili minus 200 miliona dolara.

         R&D rashodi: približno 10,1 milijardi dolara.

         Amortizacija nematerijalnih troškova nastalih usled akvizicija: približno 300 miliona dolara.

         Depresijacija: 6,5 milijardi dolara, plus ili minus 100 miliona dolara.

         Stopa poreza: približno 29 odsto.

         Godišnji kapitalni rashodi: 12,5 milijardi dolara, plus ili minus 400 miliona dolara.

 

Za dodatne informacije u vezi sa finansijskim rezultatima kompanije Intel, posetite www.intc.com/results.cfm.

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

 

newsmaster