Nova Intelova tehnologija servera: cloud za upravljanje sa 15 milijardi povezanih uređaja

Nova serija procesora Intel ® Xeon ® E5-2600

u osnovi fleksibilnog i efikasnog centra podataka


SANTA KLARA, Kalifornija, 7. mart 2012
– Navodeći neverovatan rast protoka podataka u cloudu, kompanija Intel najavila je seriju procesora Intel Xeon E5-2600. Novi procesori nude vodeće performanse, najbolje performanse data centra po vatu, I/O inovacije i pouzdane bezbedonosne funkcije hardvera kako bi rast IT sistema bio omogućen. Ovi procesori nisu samo u centru servera i radnih stanica, već će takođe pokretati i naredne generacije sistema vodećih distributera širom sveta, za čuvanje podataka i komunikaciju.

Prognoza važi za 15 milijardi povezanih uređaja i preko 3 milijarde povezanih korisnika do 2015. godine. Količina IP prometa globalnog data centra zabeležiće rast od 33 odsto godišnje do 2015, nadmašujući 4,8 zetabajta godišnje, što je tri puta više u odnosu na promet iz 2011. godini. Imajući to u vidu, svaki povezani korisnik generisaće više od 4 GB podataka svaki dan – što je jednako četvoročasovnom HD filmu. Na taj način, količina podataka koju treba sačuvati biće veća za gotovo 50 odsto godišnje. Kako bi takav rast bio zadovoljen, očekuje se da će broj cloud servera širom sveta biti više nego utrostručen do 2015. godine.

„Rast cloud računarstva i povezanih uređaja menja se na način na koji kompanije imaju koristi od IT proizvoda i usluga”, rekla je Diana Brajant, Intelov potpredsednik i generalni menadžer grupe Datacenter and Connected Systems Group. „Da bi kompanije imale korist od tih inovacija, moraju pokazati neverovatnu potražnju za efikasnom i sigurnom infrastrukturom data centara. Serija procesora Intel Xeon E5-2600 dizajnirana je za rešavanje ovih izazova nudeći neparalelne i uravnotežene performanse na računarima, skladištima podataka i mrežama, uz smanjenje operativnih troškova.“

Osnovni uslovi da bi IT sektor rastao obuhvataju performanse, energetsku efikasnost, propusni opseg I/O i sigurnost. Uz najbolju kombinaciju performansi, ugrađenih mogućnosti i isplativosti, nova serija Intel procesora Xeon E5-2600 dizajnirana je za rešavanje tih zahteva, i postala je srž nove generacije data centara za pokretanje servera, skladištenje i komunikacione sisteme.

 

Vodeći performanse sa najboljim performansama data centara po vatu

Podržavajući do osam jezgra po procesoru i do 768GB sistemske memorije, serija procesora Intel Xeon E5-2600 povećava performanse za 80 odsto u odnosu na prethodnu generaciju Intel® Xeon® 5600 procesora. Serija takođe podržava Intel® Advanced Vector Extension (Intel ® AVX) koji duplo povećava performanse prilikom izvršavanja intenzivnih aplikacija kao što su finansijske analize, stvaranje medijskog sadržaja i računarstvo visokih performansi.

Dodatne ugrađene tehnologije kao što su tehnologija Intel® Turbo Boost Technology 2.0, Intel Hyper-Threading Technology i Intel ® Virtualization Technology pružaju fleksibilne mogućnosti koje dinamički povećavaju performanse infrastrukture. Ostvareni napreci u performansama omogućili su seriji procesora Intel Xeon E5-2600 da osvoji novi svetski rekord 1510 dual socket x86.

Savremeni data centri moraju poboljšati sirove performanse koje pružaju, i moraju to efikasno učiniti, smanjenjem potrošnje energije i operativnih troškova. Serija procesora Intel Xeon E5-2600 nastavlja Intelovu usresređenost na smanjenje ukupnih troškova vlasništva poboljšanjem energetski efikasnih performansi za više od 50 odsto, mereno SPECpower_ssj *2008, u odnosu na prethodnu generaciju procesora Intel Xeon 5600. Ovi procesori nude podršku za alatke za praćenje i kontrolu potrošnje energije, kao što su Intel ® Node Manager i Intel ® Data Center Manager, koje obezbeđuju tačne, realne pokazatelje energije i termalnih podataka sistema. Osim toga, Intelova vodeće performanse omogućavaju IT menadžerima da zadovolje svoje rastuće zahteve uz optimizaciju softverskih licenci i kapitalnih troškova.

 

Bezbednost kojoj se veruje

Serija procesora Intel Xeon E5-2600 potvrđuje Intelovu predanost obezbeđivanju sigurnog hardvera za današnje data centre. Intel ® Advanced Encryption Standard New Instruction (Intel ® AES-NI13) pomaže sistemima da brzo šifruju i dešifruju podatke u rasponu raznovrsnih aplikacija i transakcija. Tehnologija Intel ® Trusted Execution Technology (Intel ® TXT14) stvara pouzdane osnove da se smanji izloženost infrastrukture zlonamernim napadima. Ove karakteristike u kombinaciji sa vodećim softverskim aplikacijama pomoći će IT sektoru da zaštitite svoje centre podataka od napada i pomoći će im da izađu u susret željama svojih kupaca.

 

Obimna podrška industrije

Od danas, očekuje se da će proizvođači sistema iz celog sveta najaviti stotine platformi zasnovanih na novoj seriji procesora Intel® Xeon® E5. Ovi proizvođači uključuju Acer, Appro, Asus, Bull, Cisco, Dell, Fujitsu, HP, Hitachi, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, Quanta, SGI, Sugon, Supermicro i Unisys.

 

 

Proizvod, detalji o ceni

Serija procesora Xeon E5-2600 biće u ponudi sa 17 različitih delova, koji variraju u ceni od 198 do 2.050 dolara u količini od 1.000 jedinica. Pored toga, tri single-socket Intel Xeon E5-1600 procesora biće ponuđena za radne stanice, sa rasponom cena od  284 do 1.080 dolara. Više detalja u vezi sa cenama možete pronaći na Intel Newsroom. Za više inforacija o novim Intel Xeon procesorima, posetite www.intel.com / Xeon. Za više detalja o svetskim rekordima i ostalim potraživanjima, posetite www.intel.com/performance/server.

 

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na adresi newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

newsmaster