EU prihvatila Microsoftovu ponudu o biranju veb čitača

Evropska komisija je prihvatila Microsoftovo obećanje da će korisnicima Windowsa omogućiti da izaberu koji će čitač za pregledanje interneta koristiti i time okončala antimonopolsku istragu o položaju Microsofta na tržištu tih proizvoda.

Microsoft će korisnicima Windowsa XP, Vista i 7 ponuditi birački ekran preko kojeg će moći da izaberu čitače koje žele da instaliraju na svojim računarima. Taj ekran će se nuditi korisnicima u Evropskoj uniji i nekim susednim zemljama u sledećih pet godina kroz mehanizam Windows Update. Pored toga, proizvođačima računara će se dozvoliti da ih isporučuju i sa konkurentskim čitačima.

Da bi se izbegla pristrasnost birački ekran se prikazuje kao neutralni prozor, umesto kao prozor u Internet Exploreru kako je to Microsoft prvobitno predložio, a čitači su poređani nasumičnim redom, umesto abecedno. Pet najpopularnijih — Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox i Opera – prikazaće se prvi, ali će korisnici moći da izaberu i neki od dodatnih sedam koji se nalaze u produžetku spiska – AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir i Slim Browser. Spisak će se kontrolisati svakih šest meseci.

Komisija je svoje primedbe na praksu Microsofta da Internet Explorer vezuje za svoje operativne sisteme Windows predočila ovoj američkoj kompaniji 15. januara. Korišćenjem svoje dominantne pozicije na tržištu operativnih sistema, Microsoft je sprečavao da se čitači drugih proizvođača nadmeću s njegovim. Novi izborni ekran prvi put predložen početkom oktobra omogućiće to nadmetanje.

„Nadamo se da ovo zatvara jedno dugo poglavlje u povremeno zategnutim odnosima s Komisijom, i nadamo se da otvara novo“, poručila je evropska komesarka za tržišno nadmetanje Neli Krus, na konferenciji za medije održanoj u sredu u Briselu.

Sad kad je Microsoftov predlog prihvaćen, on je postao i njegova zakonska obaveza. Ukoliko je ne bude ispunio mogao bi se suočiti sa kaznom u visini 10% prihoda koje ostvaruje u svetu. Komisija će redovno kontrolisati situaciju kako bi se uverila da izborni ekran daje očekivane rezultate, a ukoliko bude potrebno zahtevaće od Microsofta da unese odgovarajuće promene.

Microsoft je napravio i neke ustupke koji se odnose na jedan drugi zvanični prigovor Komisije, a tiču se informacija koje kompanija daje drugim razvijačima softvera kako bi im omogućila da razvijaju proizvode koji su interoperabilni s Microsoftovim. Bez tih informacija drugim kompanijama je teško da razviju softver koji sarađuje ili se nadmeće s Microsoftovim proizvodima kao što su Office ili SharePoint.

Komisija još nije uputila izjavu s primedbama, ili podnela formalnu tužbu, po ovom pitanju, tako da zakonski proces nije ni počeo, a Microsoftovi ustupci na tu temu nemaju zakonsku obavezu.

Komesarka Krus je ovim povodom na konferenciji rekla kako se nada da će odluku o tome doneti „što je ranije moguće u 2010. godini“ bilo tako što će odbaciti slučaj ili podneti pritužbu s primedbama. (M.V.)

Izvor: Mikro

newsmaster