NVIDIA predstavlja prve GeForce GPU-ove bazirane na sledećoj generaciji Kepler arhitekture

GeForce GTX 680 je najbrži i najefikasniji GPU ikada napravljen za PC igrače

GeForce GT 640M za notebook računare postavlja “Ultra” za Ultrabook-ove

 

 

SANTA KLARA, Kalifornija — 22. mart, 2011— NVIDIA je danas predstavila prve GPU-ove bazirane na novoj Kepler™ arhitekturi sledeće generacije koja obezbeđuje fenomenalne perfomanse u igrama i odličnu energetsku efikasnost.

 

Rezultat nekih 1.8 miliona radnih sati tokom pet godina su prvi proizvodi bazirani na Kepler arhitekturi koji donose odlične tehničke mogućnosti kako za igračke računare, tako i za Ultrabook-ove.

 

Za desktop korisnike, NVIDIA® GeForce® GTX 680 GPU omogućava brže, bolje i bogatije iskustvo. Za notebook korisnike nova linija GeForce 600M GPU-ova postavlja “ultra” u Ultrabook-ove, omogućavajući manje, moćnije računare čiji dizajn pre toga nije bio moguć. Obe linije proizvoda su dostupne odmah.

“Kepler arhitektura označava najveće tehničko dostignuće kompanije NVIDIA do sada”, izjavio je Brian Kelleher, viši podpredsednik GPU inženjeringa u kompaniji NVIDIA. “Donosi ogroman nivo perfomansi i odličnu energetsku efikasnost. Igrači će voleti GTX 680 perfomanse i činjenicu da ne zahteva glasno hlađenje ili egzotična napajanja. Ultrabook korisnici će voleti GT 600M familiju zbog perfomansi i energetske efikasnosti.”

 

Kepler je baziran na 28nm tehnologiji i zamenjuje 40nm NVIDIA Fermi arhitekturu koja je prvi put predstavljena na tržištu u martu 2010.

 

GeForce GTX 680: Spoj brzine i ekstremne efikasnosti

GeForce GTX 680 GPU donosi impresivne perfomanse i ekstremnu efikasnost na tržište desktop igara, omogućavajući tiho,  kvalitetno i ekstremno brzo iskustvo.

 

U poređenju sa najbližim konkurentnim proizvodom, GeForce GTX 680 GPU je više od 300 procenata brži kada su u pitanju teselacione perfomanse u DirectX 11 okruženju(1) i do 43 procenata brži u najmodernijim igrama kao što je Elder Scrolls V: Skyrim(2), dok troši 28 procenata manje energije(3). Takođe omogućava duplo više perfomansi po W (vatu) u odnosu na GeForce GTX 580, najmoćniji Fermi baziran procesor koji zamenjuje.

 

Postavljajući standard za budućnost GPU-ova u klasi entuzijasta, GeForce GTX 680 je dizajniran na osnovi više tehnologija, uključujući:

 

  • Novi “streaming multiprocessor” blok, poznat kao SMX, koji isporučuje duplo više perfomansi po W (vatu) u odnosu na prošlu generaciju proizvoda.
  • Specijalne komponente ploče koje uključuju akustične nosače, toplotne cevi visoke efikasnosti i specijalno dizajnirane veltilatore koji osiguravaju tiho iskustvo igranja.
  • NVIDIA GPU Boost tehnologiju koja dinamično podešava GPU brzinu kako bi se maksimalno iskoristile perfomanse.
  • Nove FXAA i TXAA antialiasing i Adaptive VSync tehnologije koje oplemenjuju vizuelni kvalitet bez kompromisa igračkog doživljaja.
  • Podrška za do četiri odvojena monitora, ili do tri sa 3D prikazom uz pomoć jedne jedine karte za najveći 3D igrački doživljaj.
  • Proizvodnja u novom procesu od 28nm kompanije TSMC, uz podršku za PCI-E 3. generacije i DX11.1.

 

Kelt Reeves, predsednik kompanije Falcon Northwest, vodećeg proizvođača igračkih sistema visokih perfomansi je izjavio: “GTX 680 osigurava neverovatnu brzinu u tišini. Čak i pri najvećem opterećenju, ne zagreva se. Besmrtnim rečima Obi-Wan-a upotrebljenim pri opisu svetlosnog mača, ovo je ‘elegantno oružije za civilizovanije vreme’.”

 

Mark Rein, podpredsednik kompanije Epic Games, kreatora više puta nagrađivanog Unreal Engine-a i “billion-dollar” franšize “Gears of War” je izjavio: “GTX 680 je neverovatan i u potpunosti redefiniše definiciju GPU-a za entuzijaste. Već smo pokazali neverovatan uspeh sa GTX 680 nedavno pri predstavljanju Samaritian demo-a uz sprecijalnu prezentaciju Unreal endžina 4 za izabrane developere.”

 

GeForce 600M GPU familija: postavljanje “Ultra” za Ultrabook-ove

NVIDIA GeForce 600M familija GPU-ova uparena sa najnovijim procesorima iz Intel-a omogućava Ultrabook i notebook proizvode koji su tanki, lagani i brzi. Tehnološki napredak koji ih izdvaja uključuje sledeće tehnologije:

 

  • NVIDIA Optimus™ tehnologiju koja omogućava veliko trajanje baterije uz pomoć automatskog gašenja GPU-a kako bi se koristio samo kada je to potrebno.
  • NVIDIA Verde™ notebook drajveri koji omogućavaju česte napretke u perfomansama i veliku stabilnost.
  • NVIDIA PhysX® endžin podrška oživljava igre uz pomoć realističnih efekata fizike.
  • Opciona NVIDIA 3D Vision™ tehnologija koja automatski konvertuje više od 650 naslova u 3D.
  • Opcioni NVIDIA 3DTV Play™ softver povezuje 3D Vision bazirane notebook računare sa 3D televizorima.
  • NVIDIA SLI® tehnologija povezuje dva NVIDIA GTX GPU-a kako bi duplirali perfomanse u igrama.

 

“Acer Aspire Timeline Ultra M3 donosi superioran nivo perfomansi u Ultrabook kategoriju”, izjavio je Sumit Agnihotry, podpredsednik marketinga proizvoda u kompaniji Acer America. “Uz GeForce GPU naši tanki i laki Ultrabook radi sve što naši korisnici žele da radi, bez kompromisa.”

 

Rene Haas, generalni menadžer notebook proizvoda kompanije NVIDIA je izjavio: “Korisnici će uskoro videti proizvođače notebook računara kako predstavljaju Ultrabook-ove koji su stvarno zaslužili ‘ultra’ titulu. Efikasniji i moćniji GeForce 600M GPU-ovi će podići perfomanse u Ultrabook segmentu sve do igračkih notebook-ova. I postaće najpopularniji zasebni GPU-ovi koji se koriste uz Intelov nadolazeći Ivy Bridge procesor.”

 

Dostupnost

NVIDIA GeForce GTX 680 GPU je dostupan odmah od najvećih svetskih proizvođača karti kao što su: ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, Point of View, PNY, i Zotac. Očekivana cena iznosi 46.306 RSD bez poreza.

 

Sledeći proizvođači će isporučiti Ultrabook i notebook računare bazirane na GeForce 600M familiji GPU-ova: Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, Samsung, Sony i Toshiba.

 

Za više informacija o novoj GeForce GTX 680 karti, molimo posetite:

http://www.geforce.com/News/articles/introducing-the-geforce-gtx-680-gpu

Za više informacija o GeForce 600M seriji GPU-ova, molimo posetite:

http://www.geforce.com/News/articles/geforce-600m-notebooks-efficient-and-powerful

Za više NVIDIA vesti, informacije o kompaniji i proizvodima, video klipove, fotografije i druge informacije, molimo posetite NVIDIA newsroom.

(1)     Bazirano na Microsoft sub D11 DX11 SDK testu sa patch divisions podešenim na 31. U poređenju GTX 680 sa Radeon HD 7970. Testirano u punom ekranu  25×16 rezolucije bez AA. Grafički drajver za HD 7970: Catalyst 12.2 pre-certified. NVIDIA drajver koji je korišćen: “development” drajver verzije 300.70.

(2)     Bazirano na Elder Scrolls V: Skyrim “Indoors nivo.” U poređenju GTX 680 sa Radeon HD 7970. Testirano u punom ekranu  19×10 rezolucije sa “Ultra” podešavanjima. Grafički drajver za HD 7970: Catalyst 12.2 pre-certified. NVIDIA drajver koji je korišćen: “development” drajver verzije 300.99.

(3)     U poređenju TDP-a od 250 vati za HD 7970 u odnosu na 195 vati koje u proseku koristi GTX 680.

# # #

newsmaster