Spam u junu: primetan pad broja neželjenih elektronskih poruka

Udeo spam poruka u elektronskom saobraćaju nastavlja svoj postepen pad u junu, i dva odsto je manji nego što je bio u maju, što je u proseku 71,9 odsto. Istovremeno, primenjene su nove tehnologije koje koriste spam poruke da bi zarazile kompjutere korisnika. Početak sezone odmora, na primer, obeležen je masovnim slanjem lažnih hotelskih rezervacija koje su stizale zajedno sa štetnim atačmentima. Korisnici bi trebalo da budu posebno oprezni kada rezervišu putovanja preko interneta i da imaju na umu da nijedna ozbiljna agencija neće slati potvrdu rezervacije u obliku zipovanog fajla.

Štetne fotografije

Donedavno, spameri su aktivno koristili trikove socijalnog inženjeringa koji su podrazumevali slanje štetnih kodova u prilogu elektronske poruke koji navodno sadrži sliku devojke koja želi da bude prijatelj primaoca poruke. U junu se pojavila nova verzija ove prevare, kojom je prećeno primaocu da će protiv njega biti preduzete pravne mere za postavljanje fotografija na internet bez saglasnosti vlasnika fotografije. Sporne fotografije su navodno bile u prilogu elektronske poruke u formi zipovanog fajla. Još jedan trik u vezi sa fotografijama pojavio se ovoga meseca. U pitanju su bila lažna obaveštenja u vezi sa kaznama za saobraćajne prekršaje. Fajl u prilogu poruke predstavljan je kao skup inkriminišućih fotografija koje je snimila nadzorna kamera, a zapravo je u pitanju bio štetni program.

Euro 2012 na meti spamera

Verovatno najpopularniji događaj meseca bilo je Evropsko fudbalsko prvenstvo koje je trajalo celog juna. Spameri nisu mogli da odole da ne iskoriste pažnju usmerenu ka ovom događaju, te su čak početkom godine počeli da šire masovne elektronske poruke u vezi sa fudbalskim prvenstvom Euro 2012. Pored ranijih ponuda za kupovinu karata za fan zone gde su prikazivani mečevi uživo na velikom platnu i ponuda za najam stanova u gradovima gde su održavana prvenstva, u junu su se pojavili spamovi koji su reklamirali fudbalske sajtove posvećene turniru.

U međuvremenu, 4. jula, Sjedinjene Američke Države proslavile su jedan od svojih glavnih nacionalnih praznika, Dan nezavisnosti. I kao što je slučaj sa svim većim praznicima na zapadnoj hemisferi, i taj dan je propraćen talasom spam poruka u kojima se nude lažni markirani satovi i različit asesoar kao ideje za poklone. Tu su bile i masovne poruke koje reklamiraju zastave kako bi pomogle Amerikancima da izraze svoja patriotska osećanja.

Izvor spama po zemljama

Udeo svih spamova poslatih iz Kine Evropljanima uvećan je za gotovo 50 odsto u poređenju sa prethodnim mesecom. Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedina evropska zemlja u majskom rejtingu koja nije dospela u prvih 20 zemalja u junu. Među vodećim distributerima spama u evropskom regionu izdvajaju se dve zemlje, Italija (1,5 odsto) i Nemačka (0,91 odsto). Više od polovine svih spam poruka distribuiranih u Evropi i dalje dolazi iz Azije.

Još jednom su među prvih 20 zemalja u distribuciji spama na teritoriji Sjedinjenih Država u junu, dospele same Sjedinjene Države. Drugi mesec zaredom više od jedne trećine svih US spamova bilo je iz Sjedinjenih Država, što predstavlja porast od pet odsto u poređenju sa

 

 

prethodnim mesecom. Četvrtina spamova distribuiranih na teritoriji Sjedinjenih Država je azijskog porekla.

„Proporcija spam poruka u ukupnom elektronskom saobraćaju nastavlja da opada drugi mesec zaredom. Pad od dva do tri odsto možda ne zvuči mnogo, ali može biti pokazatelj većih promena,” rekla je Maria Namestnikova, viši analitičar za spam u kompaniji Kaspersky Lab. „Leto je mirno godišnje doba u pogledu poslovnih aktivnosti, kada količina spama opada zajedno sa ukupnim obimom elektronskog saobraćaja. Zbog toga će samo značajno smanjenje obima neželjene elektronske pošte voditi do primetnog pada u udelu spama u ukupnom elektronskom saobraćaju.”

Sveobuhvatnu verziju spam izveštaja za jun 2012. možete pogledati na Securelist.com.

 

O kompaniji Kaspersky Lab

 

Kompanija Kaspersky Lab je najveći svetski privatni proizvođač sigurnosnih softvera krajnjim korisnicima. Kompanija je rangirana među četiri najbolja svetska proizvođača bezbednosnih rešenja za krajnje korisnike  . Tokom svoje petnaestogodišnje istorije, kompanija  Kaspersky Lab je ostala inovator u oblasti računarske sigurnosti i pruža efikasna digitalna sigurnosna rešenja za potrošače malih i srednjih preduzeća. Kompanija trenutno posluje u skoro 200 zemalja širom sveta, pružajući zaštitu za preko 300 miliona korisnika širom sveta. Saznajte više na veb sajtu www.kaspersky.com.