Intel poručuje programerima: Prihvatite eru transparentnog računarstva

Intel Developer Forum, San Francisko, 12. septembar 2012. godine – Danas, na konferenciji Intel Developer Forum (IDF), viši potpredsednik i generalni direktor odeljenja za softver i usluge u kompaniji Intel, Rene Džejms, iznela je svoje viđenje transparentnog računarstva. Ovaj koncept je moguć samo kroz razvoj „otvorenih“ sistema, gde programeri kreiraju kod koji će raditi na različitim uređajima i platformama. Ovakav pristup bi umanjio finansijske i tehničke kompromise, na koje su programeri danas primorani.

„Uz transparentno računarstvo, programeri više neće morati da biraju samo jednu platformu, kako bi zadržali profitabilnost i nastavili sa inovacijama“, rekla je Džejms. „Potrošači i firme imaju izbor brojnih, ali nekompatibilnih uređaja koji su dostupni danas. Ne radi se samo o mobilnosti, cloud tehnologiji ili računarima. Ono što je zaista bitno je da se svi ovi elementi spoje u ubedljivu i transparentnu unakrsnu platformu korisničkog iskustva koja obuhvata sve sisteme i hardverske arhitekture. Proizvođači koji prihvate ovakvu realnost su oni koji će biti važni.“

Proizvođači su trenutno primorani da biraju između tržišnog udela, razvoja inovacija i zadržavanja profitabilnosti. Uz najbolje performanse Intel alata primenljivih na svim platformama, bezbednosnih rešenja i ekonomski isplativih distributivnih kanala, kompanija Intel zadržava lidersku poziciju u definisanju i razvoju otvorenog sistema.

Proizveden da radi na više platformi

Uprkos tome što su programeri oduvek želeli da napišu program samo jednom, a da ga pokrenu na više platformi, trenutno je malo podsticaja da se razvije unakrsna platforma. Kompanija Intel ipak veruje da je rešenje za unakrsnu platformu programski jezik HTML5. Sa njim, programeri više ne moraju da prave kompromis između profitabilnosti, tržišnog učešća i razvoja inovacija na svojim proizvodima. S druge strane, potrošači imaju koristi jer će njihovi podaci i aplikacije moći nesmetano da se prenose iz jednog operativnog sistema ili uređaja na drugi.

Tokom svog obraćanja, Džejms je istakla značaj HTML5 i srodnih standarda i da bi primenu ove tehnologije trebalo ostaviti otvorenom, kako bi se razvilo snažno okruženje za razvoj aplikacija. Džejms ja naglasila posvećenost kompanije Intel programskim jezicima HTML5 i JavaScript i najavila da kompanije Mozilla i Intel zajedno rade na primeni tehnologije River Trail technology. Trenutno je dostupna za preuzimanje kao dodatak, a 2013. godine će postati sastavni deo pretraživača Firefox i omogućiće paralelno računarstvo za veb aplikacije.

Intel nudi prednost

Više od jedne decenije, kompanija Intel primenjuje svoja znanja na bezbednosnu platformu kako bi računare zadržali bezbednim, počevši od uređaja i mreža do data centara. Danas, kompanija proširuje efikasnost bezbednosti, kombinovanjem hardver i softver bezbednosnih rešenja u saradnji sa kompanijom McAfee. Džejms je pozvala jednog od predsednika kompanije McAfee, Majkla DeCesare, da joj se pridruži na bini i objasni koliko je važna uloga bezbednosti sada kada su pretnje sve brojnije i složenije.

Da bi objasnio u kom smeru ide saradnja kompanija McAfee i Intel, DeCesare je rekao kako je bitno razumeti u kom smeru ide celokupno računarstvo. Neki od primera su aplikacije dizajnirane za cloud tehnologiju, zatim kako se traže načini za smanjenje potrošnje energije, izazovi u vezi sa velikim podacima i okretanje krajnjim korisnicima kao primarnom tržištu. DeCesare je takođe istakao koliko je bitno održavati pozitivno korisničko iskustvo i predstavio je bezbednosni softver McAfee Anti-Theft. Dizajniran je da zaštiti imovinu i lične informacije korisnika Ultrabook uređaja, a razvijen je u saradnji sa kompanijom Intel, koristeći tehnologiju kompanije Intel koja obezbeđuje zaštitu uređaja i podataka .

DeCesare je ponovio da proizvođači imaju priliku da se priključe u razvoju bezbednosti kroz program McAfee Security Innovation Alliance (SIA). Ovaj partnerski program pomaže da se ubrza razvoj interoperabilnih sigurnosnih proizvoda, da se pojednostavi integracija ovih proizvoda kako bi se isporučila rešenja koja imaju višu vrednost za kupce. Program takođe ima za cilj da smanji vreme koje je potrebno da se problem reši, ali i operativne troškove.

Za programere pristup resursima postaje lak

Džejms je takođe najavila program Intel® Developer Zone, program dizajniran da pruži programerima i kompanijama jedinstveni pristup alatkama, društvenim mrežama i drugim resursima kako bi im pomogli da se jednostavnije povežu sa kolegama. Računarstvo se danas stalno susreće sa izazovima i novim mogućnostima u oblastima kao što su tehnologija za nova korisnička iskustava, velika očekivanja od ekrana osetljivih na dodir, zahtevi za dužinu trajanja baterije, bezbednost podataka i pristupačnost cloud tehnologiji. Ovaj program je usmeren na pružanje resursa koji će pomoći programerima da nauče i prihvate ove sve brojnije promene na tržištu i povećaju svoj učinak.

Razvojni resursi: Softverski alati, obuka, uputstvo za programere, uzorak koda i podrška, pomoći će programerima da kreiraju nova iskustva za korisnika na mnogim platformama. U četvrtom kvartalu ove godine, program Intel Developer Zone će uvesti HTML5 Developer Zone, usredsređen na aplikacije za unakrsnu platformu, objašnjavajući programerima kako se stvarno upotrebljavaju HTML5 aplikacije na operativnim sistemima Apple iOS, Google Android, Microsoft, Windows i Tizen.
Poslovni resursi: Globalna distribucija softvera i mogućnost prodaje će biti dostupni putem centra Intel AppUp i marketinških saradnika. Programeri mogu da predaju i objave svoje aplikacije u mnogobrojnim partnerskim radnjama sa centrom Intel AppUp za Ultrabook i tablet uređaje i desktop sisteme. Program Intel Developer Zone, takođe preko mreže Software Business Network, pruža mogućnost da se proizvodi predstave i popularizuju.
Aktivne zajednice: Sa programom Intel Developer Zone, programeri mogu da se povežu sa ekspertima iz svoje oblasti- kako iz kompanije Intel tako i sa drugima iz industrije- i da sa njima razmenjuju svoja znanja, dobiju podršku i izgrade odnos. U okviru zajednice za Ultrabook računare, korisnici mogu videti vodeće programere koji dele ideje i preporuke o tome kako da naprave ubedljive aplikacije za OS Microsoft Windows 8, za najnovije Ultrabook uređaje sa senzorima za dodir.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na http://www.intel.com/pressroom/ i blogs.intel.com.

Intel i Intel logo zaštićenu su brendovi kompanije Intel Corporation u SAD-u i drugim zemljama.

* Druga imena i brendovi mogu biti vlasništvo drugih kompanija.

newsmaster