–Integrisanje tvrdog diska i NAND fleš memorije kako bi se zadovoljili zahtevi za kapacitetom i performansama–

Korporacija Toshiba najavila je dva hibridna diska (Hybrid Drive) formata 2,5 inča koji će brzinu čitanja i upisivanja podataka u okviru notebook i stonih računara podići na novi nivo. Dva nova diska, kapaciteta 1TB i 750GB, u sebi spajaju tvrdi disk (HDD) visokog kapaciteta i NAND fleš memoriju.

Novi diskovi- modeli MQ01ABD100H od 1TB i MQ01ABD075H od 750 GB zahvaljujući NAND fleš memoriji od 8GB koja služi kao keš memorija omogućavaju da se čitanje i upisivanje podataka odvija tri puta brže u poređenju sa Toshiba tvrdim diskovima istog kapaciteta. Vreme pokretanja aplikacija skraćeno je za oko 40 procenata.

Tokom rada, podaci se skladište na jednu od tri memorije koje čine ovaj hibridni disk: na DRAM bafer memoriju, NAND fleš memoriju ili na magnetni disk. Ovaj proces unapređen je algoritmom koji ima sposobnost dinamičkog pamćenja zahvaljujući kome lako prepoznaje koji su šabloni za pristup podacima koje korisnik primenjuje. Na osnovu tih informacija, algoritam skladišti podatke na jedan od tri ponuđena tipa memorije. Brzi prustup podacima postiže se time što se podaci kojima se češće pristupa skladište u okviru NAND fleš memorije.

Današnji računari moraju da zadovolje visoke zahteve koji se tiču mogućnosti skladištenja više HD video zapisa i drugih zahtevnih programa kao i performansi čitanja/upisivanja koje moraju da odgovore na pojavu sve bržih procesora i grafičkih čipova. Sinergija vrhunske NAND fleš memorije, proizvedene uz pomoć tehnologije poslednje generacije i vodeće tehnologije u pravljenju minijaturnih komponenti, i tvrdog diska velike brzine i visokog kapaciteta, omogućila je kompaniji Toshiba da svojim poslovnim i privatnim korisnicima ponudi rešenje u vidu hibridnog diska visokog kapaciteta koji može da se meri sa tvrdim diskom istog kapaciteta koji poseduje brzinu pristupa podacima poput SSD diska.

newsmaster